Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cieknący Zawór Bezpieczeństwa

kurkylaib

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum 

mam taki problem że z zaworu bezpieczeństwa cieknie mi woda. Podłączenie wygląda następująco pierwszy zainstalowany jest reduktor ciśnienia i ustawiony jest na 3 następnie przy bojlerze jest zawór bezpieczeństwa i wszystko gra gdy nie pale w piecu. Zauważyłem że gdy wzrasta temperatura wody użytkowej to wskazania na reduktorze też są większe a z zaworu zaczyna kapać woda. Jeszce jedno wystarczy ze na chwilę odkręcę ciepłą wodę i wszystko wraca do normy na jakiś czas.  Proszę o pomoc. 

bojler .pdf

post-68136-0-81148300-1463669587_thumb.jpg

post-68136-0-69695900-1463669610_thumb.jpg

Opublikowano

A gdzie naczynie przeponowe? Jeśli nie ma, to ciec będzie.

Opublikowano

Masz naczynie przeponowe w obwodzie wody użytkowej czy grzewczej? Bo potrzeba tu i tu.

(jeśli instalacja CO jest zamknięta)

Opublikowano

tak mam naczynie w obwodzie grzewczym ponieważ obieg mam zamknięty. Następnie mam naczynie podłączone do ciepłej wody użytkowej i tak jak wcześniej mi napisałeś zabrakło tylko naczynia do wody użytkowej zasilającej.   

Opublikowano

No to coś nie jest w porządku, bo obecnie zamontowane naczynie powinno skompensować wzrost ciśnienia spowodowanego grzaniem. Jakieś zawory zwrotne w instalacji CWU?

Opublikowano

Najprawdopodobniej zamontowałeś na ciepłej wodzie naczynie do inst CO, czerwone z ciśnieniem wstępnym 2,5 bar - tak jest ustawiane fabrycznie.

Tak nie może być  

Po pierwsze na niskie ciśnienie, po drugie to naczynie nie może być stosowane do wody użytkowej - brak atestu.

Opublikowano

Tam masz ciśnienie wstępne 1,5 bar , naczynie nadaje się do wody użytkowej, wystarczy zakręcić zasilanie zimnej wody na bojler ,

otworzyć kran na ciepłej wodzie i zmierzyć ciśnienie na wentylu naczynia a następnie je dobić do ok 3 bar.

Opublikowano

mam pytanie cieknie mi woda bo mam za duże ciśnienie lub nieprawidłowe to jeżeli zrobię tak jak piszesz to usterka minie ?

ale i tak dzięki za bardzo szybką pomoc jutro się tym zajmę , napiszę jak poszło 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.