kurkylaib Opublikowano 15 Maja 2016 #1 Opublikowano 15 Maja 2016 Witam wszystkich na forum Posiadam zwykły piec węglowy( obieg zamknięty) do którego mam zamiar podłączyć bojler 200 L z dwoma wężownicami. (W przyszłości do wężownicy nr 2 mam zamiar podłączyć pompę ciepła.) Mam pytanie czy podłączenie tak jak na schemacie jest prawidłowe. Mam jeszcze pytanie : 1) jaki zastosować zawór bezpieczeństwa do cwu (schemat nr 2) 2) jakie zastosować naczynie wyrównawcze przeponowe do cwu 3) czy dwa odpowietrzniki automaty są dobrze zainstalowane chodzi o to by układ się nie zapowietrzył 4) jakie powinno być prawidłowo ustawione ciśnienie wody zasilającej na reduktorze ciśnienia 5) jaki zastosować zawór mieszający do tej instalacji i czy warto co 3.pdf co 4.pdf
sieno26 Opublikowano 15 Maja 2016 #2 Opublikowano 15 Maja 2016 A więc tak, potrzebna dodatkowa pompa na cwu. Odpowietrznik na wężownicy wystarczy jeden na górze, zawór bezpieczeństwa na cwu wystarczy również jeden na zimnej wodzie między zbiornikiem a zaworem zwrotnym. Podobnie z naczyniem do cwu, wystarczy jedno bo z tego co widzę są dwa i jedno do CO. Co do zaworu mieszającego to jeśli będzie pompa ciepła i będzie on głównym źródłem podgrzewania cwu to wydaje mi się zbędny. Co do takiego spięcia wężownicy się nie wypowiem czy będzie ok. Można zrobić to na trójnikach i dać na każdą wężownice zasilanie. Niech ktoś inny doradzi
czoper75 Opublikowano 3 Czerwca 2016 #4 Opublikowano 3 Czerwca 2016 zamontowanie drugiej pompy na cwu w tym przypadku wiąże się z przeróbką instalacji no i nie widzę zaworu bezpieczeństwa przy kotle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.