morlok1 Opublikowano 9 Maja 2016 #1 Opublikowano 9 Maja 2016 Witam Potrzebuje pomocy z schematem instalacji co i cwu moim domu parter i poddasze użytkowe. Planuje wstawić piec na ekogroszek, dom po podłogach jakieś 215 m2 (z grażem 27m2)wszystko ogrzewane, 5 obiegów podłogówki 11 grzejników i 2 drabinki w łazienkach.Boiler na jakies 140l. Jak to wszystko połaczyć? Czy trzeba oddzielne pompy na podłogówki, grzejniki i cwu? Druga kwestia to piec planuje coś między 12-15kw, np skam premium 12kw tylko jaki sterownik żeby to wszystko ogarnął i najlepiej w automacie. Będę wdzieczny za wszystkie porady. Pozdrawiam
ncwk Opublikowano 9 Maja 2016 #2 Opublikowano 9 Maja 2016 No pewnie że potrzeba pompe do Co, Pompę CWU, Pompę i podmieszanie do podłogówki. Obowiązkowo zawór 4 drogowy nalepiej z siłownikiem żeby to miało szanse automatycznie chodzić. . Naszkicowałem mały schemacik może koledzy oglądną i dadza jakieś propozycje. A z tym piecem to raczej bym 15 kw wziął.
sambor Opublikowano 9 Maja 2016 #3 Opublikowano 9 Maja 2016 Może bardziej czytelny schemat Średnice rur podane na schemacie są średnicami wewnętrznymi, do naczynia wzbiorczego tylko rura metalowa - stal lub miedź.
ncwk Opublikowano 9 Maja 2016 #4 Opublikowano 9 Maja 2016 No widze że kolega ma wieksze zdolności w rysowaniu. J adopiero zaczynam przygodą z Paintem:). A tak wracając do tematu to czy do bojlera nie wystarczyło by 22 miedzianą a zasialenie za zaworem 4 drogowym 28 miedzianą, bo przy tak małym piecu (12-15 Kw) i niedużej instalacji to myślę że wystarczająco, zważywszy że 35 miedź to już grube koszty.
sambor Opublikowano 9 Maja 2016 #5 Opublikowano 9 Maja 2016 To nie jest schemat mojego autorstwa, ale słuszna uwaga - rury do bojlera Cu22 jak najbardziej, rury za zaw 4-D - wystarczą Cu28 Ale do zaw 4-D muszą być rury 5/4" lub Cu35, sam zawór min 5/4" Jedynie do naczynia musi iść rura Cu28.
ncwk Opublikowano 9 Maja 2016 #6 Opublikowano 9 Maja 2016 I jeszcze jak już bym robił tak dla siebie od podstaw to do zbiorniczka dwie rury Cu 28, jedna z powrotu druga z zasialnia.
sambor Opublikowano 9 Maja 2016 #7 Opublikowano 9 Maja 2016 Dla kotła o mocy do 25kW wystarczy 1 rura , łącząca górę kotła z dołem naczynia wzbiorczego.
morlok1 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor #8 Opublikowano 10 Maja 2016 Wielki dzieki za odpowiedzi i schematy. Jeszcze pytanie dlaczego oddzielna pompka do co i cwu? Co sie dzieje gdy mam 1 pompke? Jakie sa zalet 2 pomp? Pozdrawiam
sambor Opublikowano 10 Maja 2016 #9 Opublikowano 10 Maja 2016 Przecież pompa od grzania CWU jest przed zaworem 4-D a pompa od grzejników na tym zaworem - to są dwa odrębne obwody hydrauliczne. Jedna nie zastąpi drugiej.
morlok1 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor #10 Opublikowano 10 Maja 2016 Tak ogólnie pytam nie odnośnie tego schematu, bo jeden hydraulik mówił mi ze mozna dać co i cwu na jednej pompie ale to pewnie całkiem inny schemat bedzie
sambor Opublikowano 10 Maja 2016 #11 Opublikowano 10 Maja 2016 Oczywiście, można dać też bez pomp na samej grawitacji ale to też inny schemat będzie itd.....
ncwk Opublikowano 10 Maja 2016 #12 Opublikowano 10 Maja 2016 w przypadku pieca z automatem jest wymagany zawór 4 drogowy( lub 3) i tutaj nie da rady dać na jednej pompie, bo pompa musi być na zasilaniu za zaworem 4 drogowym, a jak wepniesz tam bojler to go nie dogrzejesz nigdy do odpowiedniej temperatury. A bez pomp na samej grawitacjji to kurcze nie wydaje mi się żeby dobrze to chodziło. A wogóle to to sambor jakbyś widział schemat na piec na ekogroszek autamatyczny na grawitacji samej, z bojlerem ( bo o podłogówce raczej niema co mówić) Pytam tak z ciekawości.
sambor Opublikowano 10 Maja 2016 #13 Opublikowano 10 Maja 2016 Było kilka takich instalacji opisanych na forum, podobno działają, ale nie wyobrażam sobie sterowania taką instalacją przez automatykę kotła. Po prostu kocioł tylko grzeje i pewnie na wysokim parametrze - ponad 70C na kotle - wtedy grawitacja ma prawo działać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.