Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Solary Wspomagające Kocioł Węglowy

Skatinator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. wpadł mi do głowy pewien pomysł. mogę mieć solary z dofinansowania za ok 2 tys zł. zużywam bardzo mało cwu grzejąc przepływowo starym junkersem. rocznie nas cwu zużywam ok 100 metrów gazu. to daje niecałe 200 zł. nie opłaca mi się zakładać solarów do cwu. pomyślałem jednak że można byłoby wykorzystać 200 litrowy boiler za mały bufor. do górnej wężownicy podłączyć kocioł węglowy w układzie otwartym z naczyniem wzbiorczym umieszczonym ponad buforem, do dolnej solary a woda w bojlerze grzałaby grzejniki. cwu dalej grzałbym moim starym junkersem. co o tym myślicie?

Opublikowano

Kolega chyba za bardzo sie rozpędza, 200 litrowy baniak i ogrzewanie grzejnikowe , w upały może coś zagrzeją ale w zimie to wątpię , brakło by ci dachu na tyle paneli żeby chałupę grzać.

Opublikowano

to może trochę inne pytanie. czy taki zbiornik solarny można wykorzystać jako mały bufor ciepła i wymiennik zarazem i podłączyć pod niego kocioł gazowy pod górną wężownicę i kocioł węglowy w układzie otwartym pod dolną? czy raczej to się nie opłaca ze względu na straty ciepła?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.