Ibox366 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 #1 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Witam, czas zimowy dobiega końca dlatego chciałbym przejść z palenia eko z podajnikiem na tryb przepalania drewnem. Kupiłem ruszt do pieca, rozpalilem i tu zaczął się problem, pompa wody nie podaje ciepła na grzejniki. Czy od tego są jakieś ustawienia na sterowniku (pid dynamic) czy jakoś inaczej da się to zrobić? PS. Jestem kompletnym laikiem w tym temacie, proszę was drodzy forumowicze o pomoc ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balbulus Opublikowano 22 Kwietnia 2016 #2 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 MOże ustawiłes tryb "lato" ablo coś podobnego - wtedy zwykle włącza się tylko pompa CWU a pompa CO startuje "awaryjnie", jeżeli temperatura kotła przekroczy okresloną temperaturę - dla schłodzenia kotła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ibox366 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 No coś takiego kojarzę. Jak dobrze pamiętam to jest tryb lato / zima. I przy włączeniu pieca zaznaczyłem bez podajnika. Ogólnie czy mogę włączyć pięć normalnie tak jak był z podajnikiem i np. Podajnik może chodzić na sucho albo np. wyłączyć Podajnik z kabla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CooleR Opublikowano 22 Kwietnia 2016 #4 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Ibox a instrukcje od sterownika masz? czy może poszła na podpałkę? zanim zaczniesz odkręcać podajnik od kotła proponuje lekturę instrukcji sterownika. może producent Twojego kotła celowo nie daje rusztu awaryjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ibox366 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 To mam, trochę czarna magia w tej instrukcji, a podajnik tylko z kabla rozlaczylem. Sprawdzę dziś parę opcji co wyszukalem, później prześlę cały opis aktualnych ustawień które posiadam. Dowiem się czy wgl mój instalator ma jakies pojęcie czy wy tutaj ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ibox366 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 To mam, trochę czarna magia w tej instrukcji, a podajnik tylko z kabla rozlaczylem. Sprawdzę dziś parę opcji co wyszukalem, później prześlę cały opis aktualnych ustawień które posiadam. Dowiem się czy wgl mój instalator ma jakies pojęcie czy wy tutaj ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ibox366 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Witam, próbowałem palić w piecu z włączonym podajnikiem, palić się paliło, podajnik chodzi na sucho, to rozlaczylem go z kabla, ale i to nie pomogło bo grzejniki nadal zimne :/ Na pięć mam włączony tryb zimowy co + cwu. A to moje ustawienia ogólne Max. Moc kotła 100 procent Kaloryczność opału 25,0 Tryb pracy automat (co to oznacza dwustawny?) Czuj. Pogod. Wyłączony Parametry podtrz. (podawanie 24s przerwa 10min) Nadmuch powietrza 0 Czas wygaszania 90min Czas schladzania 30s Histereza cwu 5stopni Priorytet cwu aktywny Dezynfekcja cwu aktywna Typ kotła eko-gt-kwp-12 Zawór wbudowany wyłączony Jeśli coś bym miał jeszcze napisac/opisać to dajcie znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Animus Opublikowano 23 Kwietnia 2016 #8 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Podłącz pompę do gniazdka poza sterownikiem niech chodzi cały czas na niskim biegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ibox366 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 No ciężko, od pompy leci tylko jeden kabel do sterownika. Ale prowizja dałem radę. Aktualnie przełączyłem pompy w gwiazdach i jak narazie jest spoko, grzejniki robią się ciepłe. Dzięki wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.