Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Grzejników Do Domu

jekob

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem na etapie zakupu grzejnikow do nowo wybudowanego domu parterowego z poddaszem użytkowym. Niestety nie wiem czy ufac do końca projektowi. Dom znajduje się w Wielkopolsce między Wrześnią a Koninem. Dom zbudowany z porothermu 25, ocieplony 20 cm styropianu 040, podłoga 10 cm styropianu 038, strop 5 cm, dach 30 cm wełny mineralnej. Okna 3 szybowe, 6 komorowe, z ciepłą ramką. Centralne ogrzewanie: piec z podajnikiem (mocy jeszcze nie wybralem), zasilanie myślę że w okolicach 65-60 stopni  przy -20 stopniach. Proszę o pomoc. W projekcie  pomieszczenie 5 oraz 7 grzejnik Purmo CV22 600x600, pomieszczenie 9 - 900x500. Dziękuję za wszelką pomoc.

post-68037-0-65814100-1460709737_thumb.jpg

Grzejniki.pdf

Opublikowano

W projekcie masz wszystkie dane potrzebne do doboru grzejników ( przynajmniej być powinny). Czasy gdy dobierało się  na zasadzie "żeberko na m2" już minęły. Oczywiście można się bawić i liczyć zapotrzebowanie wskaźnikowo na m2 albo m3 kubatury tylko po co jeżeli zapotrzebowania powinny być w projekcie .Warunkiem skorzystania z danych z projektu jest wykonanie zgodnie z nim budynku, jak w inny sposób wykonano budynek trzeba zapotrzebowania przeliczyć. Do doboru i przeliczenia proponuję wykorzystać kalkulatory ze stron producentów grzejników. 25 cm porotermu z 20 cm styropianu to powinien być dom o niskim zapotrzebowaniu na ciepło a do takich domów kocioł węglowy to..... pomysł raczej marny. Nie wdając się w szczegóły i sposób liczenia myślę że zapotrzebowanie w największe mrozy nie przekroczy 6-7 kW co przy temperaturze +5 C da zapotrzebowanie na poziomie 3-4 kW. I pytanie które powinieneś sobie zadać to ..... gdzie znaleźć taki mały kocioł podajnikowy z tak niską mocą minimalną? Pomieszczenie kotłowni nie spełnia wymogów "rozporządzenia o warunkach tech......." wskaźnik 4m3 na kW mocy kotła przy kubaturze 20 m3 daje moc kotła na poziomie 5 kW co może być wartością odpowiednią dla domu tylko takich kotłów podajnikowych nie ma.

PS

Jak rzeczywiście kotłownia ma być węglowa to zlikwiduj wejście z kuchni bo "kobieta" przeklnie ciebie i tą kotłownie

Opublikowano

Moce grzejnikow wzięte z projektu. Piec na ekogroszek. Zmiany jakie wprowadzone między projektem a wykonaniem: zamiast YTONGa PP 4/06 24cm zastosowano Porotherm 25, dorzucone 8 cm ocieplenia (było 12, jest 20 cm). Kotłownia będzie w garażu, a z dotychczasowej żona wygospodarowała pralnię. Co do mocy pieca to raczej nie powinno byc problemu ponieważ ma on zasilać 2 domy. Wartości wymiarów grzejników podane z projektu: pomieszczenie 5 oraz 7 grzejnik Purmo CV22 600x600, pomieszczenie 9 - 900x500.

Opublikowano

A wiesz, że w garażu kotła wprost nie postawisz.

Musi być oddzielne pomieszczenie, spełniające wymogi kotłówni

PS

Ja mam w kotłowni : pralnię, suszarnię, hydrofornię + 2 kotły i nic się nie gryzie,

Opublikowano

Ja też jestem na podobnym etapie i z tego co wyczytałem w sprawie doboru grzejników to grzejniki liczy się 100W na 1m2 na stronie Purmo jest kalkulator.

Opublikowano

To czytasz jakieś historyczne bajki .

Jak dom ma zapotrzebowanie rzędu 30-40W/m2 to jakim cudem dobierasz 100W/m2?

Co zrobisz z resztą ciepła?

Właśnie - jest kalkulator - korzystać a nie bredzić!

I od razu suma mocy grzejników policzonych wg takiego kalkulatora +3kW  jest mocą kotła jaki trzeba kupić.

Opublikowano

Tak, wiem że musi być oddzielne pomieszczenie i tak właśnie będzie. Osobne pomieszczenie z osobnym wejściem. Kalkulator Purmo dla pokoju 15,3m2 , zasilanie 60 stopni wychodzi 600x1100, a przy 65 stopniach 600x900. Jakie zasilanie jest korzystniejsze? Myślę, że 65-70 stopni bardzo rzadko się zdarzy ale zawsze warto być przygotowanym by ne marznąć.

Opublikowano

W takim razie 600x 1100 w zupełności wystarczą, tak myślę, Przy 60 stopniach dobrałem jak kolega proponował

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.