MietekS Opublikowano 29 Marca 2016 #1 Opublikowano 29 Marca 2016 Na swoje nieszczęście dział ten przeczytałem jako ostatni. O co chodzi? Podjąłem wcześniej decyzję o zastąpienie pieca C.O. elektrycznego piecem zasypowym na węgiel. Możliwe jest jedynie podłączenie go do przewodu kominowego pozostałego po będącym wcześniej piecu na olej opałowy (w środku jest rura -chyba nierdzewna). Kilka dni temu pod wpływem lektury pojechałem na działkę i zmierzyłem średnicę rury - 130 mm. Mam wobec tego pytanie: czy piec podłączony do komina będzie w ogóle pracował (pracował prawidłowo)?. Właściwie odpowiedź znam, ale chciałbym się upewnić.
sambor Opublikowano 29 Marca 2016 #2 Opublikowano 29 Marca 2016 Teoretycznie będzie pracować, ale to zależy od konkretnego kotła
henryk1953 Opublikowano 29 Marca 2016 #4 Opublikowano 29 Marca 2016 poczytaj to: lub wklep w google "kalkulator przekroju komina". http://www.instsani.pl/projco20.htm
sambor Opublikowano 29 Marca 2016 #5 Opublikowano 29 Marca 2016 Kocioł od Przemka powinien działać prawidłowo na tej średnicy, tylko jest wymagany prawidłowy nawiew do kotłowni
Gość jacek61 Opublikowano 29 Marca 2016 #6 Opublikowano 29 Marca 2016 Miałem taki kocioł zasypowy z dużymi drzwiczkami do załadunku węgla i stosunkowo mały komin 14 x 14. Podczas załadunku węgla się dymiło, dość nieprzyjemna sprawa. Dlatego brałbym kocioł z wentylatorem wyciągowym tak podłączonym aby mógł pracować właśnie przy załadunku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.