kociołsam Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Autor #26 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Kiedyś ST 37 jak mi się spalił [po zwarciu chyba pompy] Jadę na IE70 Ale wydaje mi się że bardziej przyjazny dla obsługi i trochę więcej parametrów do ustawień ma ST 37 Niestety trochę droższy W IE 70 brak jest ustawienia nie zależnych czasów w podtrzymaniu ale nie ma problemów z nim jak na razie .Ogólnie jest OK ma wszystko co potrzeba Po awarii ST 37 kupiłem i walczyłem z sp18 jeśli dobrze pamiętam Niestety był felerny - przegrzewał się procesor i wyświetlał cuda. Wymienili mi chyba ze 3 sztuki niestety miały feler. Widzę że znikły z rynku chyba ze względu na tę wadę Ale to było z 4lata temu
marcus312 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 #27 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Powiem tak na małej mocy ; pięknie dopala nie ma nic nie spalonych koksików w popiele :rolleyes: Czyli na razie sukces ten groszkomiał się lepiej teraz spala na tej rynnie niż na wczesniejszym talerzu :)
kociołsam Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor #28 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Tak bo na talerzu małe kawałki węgla były wypychane do góry a tam nie było na tyle powietrza aby się dopaliły do końca .Takie coś występuje w miałach i miałogroszkach Trzeba było mocno dmuchać a i tak się nie dopalały . Przez mocne dmuchanie - większe straty kominowe Teraz mogę słabiej dmuchać - mniejsze straty , wszystko dopalone i co jeszcze ważne mniejsze kalafiory szlaki bo wiadomo jak długo popiół leży w ogniu to następują duże kalafiory szlaki Wszystko to razem uważam za sukces zobaczymy jak pójdzie zimą ale myśle że będzie OK Jeśli chodzi o spad mogłem zrobić trochę większy bo trochę się piętrzy ale dmuchawę mam na 25% a miałem na 100% temp spalin do 200C więc chyba git Jedno muszę poprawić bo trochę się spala bokiem gdzieś powietrze mi wylatuje minimalnie więcej jedną stronę ale po testach wkleje na silikon kominkowy - uszczelnie i po kłopocie . Talerz też uszczelniałem więc i tu też trzeba Gdzieś jest szparka dłuższa kilka krotnie od otworów a one fi 3 mm Tak naprawdę liczę na oszczedność z 1T 1 Mniej powietrza idzie o 70% 2 Dałem ciepłe powietrze do dmuchawy z czopucha 3 Miałem z 3% - do max10% [czasami] nie spalonych koksików 4 temp spalin znacznie niższa ze ok 100C 6 Powiększyła mi się komora spalania - obniżenie palnika czyli niżej od talerza -z 25cm Palnik pracuje w chłodniejszej części kotła :D Jeden minus pomniejszył mi się popielnik To jest znacząca wada bo miały i miałogroszki dają stosunkowo dużo popiołu - Trzeba będzie cześciej wyciągać Mam taki plan aby wiosna i jesień lecieć na tych lipnych tanich miałach a na 3 m-ce - grudzień styczeń luty kupić coś lepszego będzie mniej szajsu no i kociołek i palnik będą miały lżej to i prundu pójdzie mniej Przez 3 doby poszło 10kg miału na ogrzanie CWU bo słonka nie było więc odpaliłem. Wprawdzie słonko wstępnie coś tam podgrzało do 35C ale do kompania za mało
8010 Opublikowano 22 Stycznia 2018 #29 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Witaj. Jak palnik sprawuje się w zimie? Ja mam oryginał witkowskiego ze sterem skzp02 timela. Palę miałem z trocinami w stosunku 1:1. Spala się wdzystko i dość oszczędnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.