Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Rynnowy

kociołsam

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś ST 37 jak mi się spalił [po zwarciu chyba pompy]  Jadę na IE70

Ale wydaje mi się że bardziej przyjazny dla obsługi i trochę więcej parametrów do ustawień ma ST 37

Niestety trochę droższy

W IE 70 brak jest ustawienia nie zależnych czasów w podtrzymaniu ale nie ma problemów z nim jak na razie .Ogólnie jest OK ma wszystko co potrzeba

Po awarii ST 37 kupiłem i walczyłem z sp18 jeśli dobrze pamiętam  Niestety był felerny - przegrzewał się procesor i wyświetlał cuda.

Wymienili mi chyba ze 3 sztuki niestety miały feler. Widzę że znikły z rynku chyba ze względu na tę wadę Ale to było z 4lata temu

Opublikowano

Powiem tak na małej mocy ; pięknie dopala nie ma nic nie spalonych koksików w popiele  :rolleyes:

Czyli na razie  sukces  ten groszkomiał   się lepiej teraz spala na tej rynnie niż na   wczesniejszym talerzu  :)

Opublikowano

Tak bo na talerzu małe kawałki węgla były wypychane do góry a tam nie było na tyle powietrza aby się dopaliły do końca .Takie coś występuje w miałach i miałogroszkach

Trzeba było mocno dmuchać a i tak się nie dopalały . Przez mocne dmuchanie - większe straty kominowe

Teraz mogę słabiej dmuchać - mniejsze straty , wszystko dopalone  i co jeszcze ważne mniejsze kalafiory szlaki bo wiadomo jak długo popiół leży w ogniu to następują duże kalafiory szlaki

Wszystko to razem uważam za sukces  zobaczymy jak pójdzie zimą ale myśle że będzie OK

Jeśli chodzi o spad mogłem zrobić trochę większy  bo trochę się piętrzy ale dmuchawę mam na 25% a miałem na 100% temp spalin do 200C

więc chyba git

Jedno muszę poprawić bo trochę się spala bokiem gdzieś powietrze mi wylatuje minimalnie więcej jedną stronę ale po testach wkleje na silikon kominkowy - uszczelnie i po kłopocie . Talerz też uszczelniałem więc i tu też trzeba

Gdzieś jest szparka dłuższa kilka krotnie od otworów a one fi 3 mm

Tak naprawdę liczę na oszczedność z 1T

1 Mniej powietrza idzie o 70%

2 Dałem ciepłe powietrze do dmuchawy z czopucha

3 Miałem z 3% - do max10% [czasami]  nie spalonych koksików

4 temp spalin znacznie niższa ze ok 100C

6 Powiększyła mi się komora spalania - obniżenie palnika czyli niżej od talerza -z 25cm Palnik pracuje w   chłodniejszej    części kotła

:D

Jeden minus pomniejszył mi się popielnik To jest znacząca wada bo miały i miałogroszki dają stosunkowo dużo popiołu - Trzeba będzie cześciej wyciągać

Mam taki plan aby wiosna i jesień lecieć na tych lipnych tanich miałach a na 3 m-ce - grudzień styczeń luty kupić coś lepszego  będzie mniej szajsu no i kociołek i palnik będą miały lżej to i prundu pójdzie mniej

Przez 3 doby poszło 10kg miału na ogrzanie CWU bo słonka nie było więc odpaliłem. Wprawdzie słonko wstępnie coś tam podgrzało do 35C  ale do kompania za mało

• 1 rok później...
Opublikowano

Witaj. Jak palnik sprawuje się w zimie? Ja mam oryginał witkowskiego ze sterem skzp02 timela. Palę miałem z trocinami w stosunku 1:1. Spala się wdzystko i dość oszczędnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.