krzysztof73 Opublikowano 13 Marca 2016 #1 Opublikowano 13 Marca 2016 Szukam niezbyt skomplikowanego schematu co. mieszanego -grzejniki i ogrzewani e podłogowe wodne + zasobnik cwu. a źródło ciepła to kocioł podajnikowy na ekogroszek i kocioł gazowy . Może ktoś ma dobry i sprawdzony taki schemat?
marekd Opublikowano 13 Marca 2016 #2 Opublikowano 13 Marca 2016 Prosze ja mam podobne rozwiazanie ale uk.zamkniety. :)
krzysztof73 Opublikowano 13 Marca 2016 Autor #3 Opublikowano 13 Marca 2016 ale jeszcze musi być wpięty kocioł gazowy i to jest problem :(
Gość Digitrax Opublikowano 13 Marca 2016 #4 Opublikowano 13 Marca 2016 Wpierw sprawdź czy Twój kocioł gazowy potrafi pracować w układzie otwartym. Jak dużą powierzchnię chcesz ogrzewać grzejnikami i podłogówką ?
morland0 Opublikowano 13 Marca 2016 #5 Opublikowano 13 Marca 2016 Zrobić wszystko na układzie zamkniętym,-tylko musi być kocioł z wężownicą schładzającą,prościej się nie da ;) Ew.Kocioł układ otwarty,wymiennik płytowy,a instalacja układ zamknięty.
Gość Digitrax Opublikowano 13 Marca 2016 #6 Opublikowano 13 Marca 2016 I to by było najlepsze rozwiązanie czyli kocioł węglowy w układzie otwartym a instalacja z kotłem gazowym jednofunkcyjnym w układzie zamkniętym. Oba obiegi połączone wymiennikiem płytowym. Do ogrzewania CWU wykorzystać zbiornik z dwoma wężownicami. Górna zasilana przez kocioł gazowy, dolna przez węglowy.
morland0 Opublikowano 14 Marca 2016 #7 Opublikowano 14 Marca 2016 Prawda jest taka,ze kocioł z weżownicą schładzającą wyjdzie podobnie(albo i taniej?) niż robić 2 oddzielne układy...(naczynie,wymiennik płytowy,dodatkowa pompa oraz osprzęt) Trzeba indywidualnie przekalkulować,
krzysztof73 Opublikowano 14 Marca 2016 Autor #8 Opublikowano 14 Marca 2016 ok rozumiem- ale nie do końca co piszecie, gdybyście zechcieli pokazać na schemacie tak łopatologicznie? :)
sambor Opublikowano 25 Marca 2016 #9 Opublikowano 25 Marca 2016 Prawie 3 late temu założyłeś identyczny temat https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15724-dobra-instalacja-co-grzejnikowa-podlogowa-bez-nadmiaru-automatyki-i-uzbrojenia/ Może napisz co przez ten czas zrobiłeś?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.