jacek6213 Opublikowano 28 Lutego 2016 #1 Opublikowano 28 Lutego 2016 Witam proszę o opinię mojego schematu, zależy mi na tym, aby instalacja działała także na grawitacji.Latem podgrzewam wodę CWU przepalając w kotle.Pozdrawiam.
automatyk Opublikowano 28 Lutego 2016 #2 Opublikowano 28 Lutego 2016 tak ogolnie jest ok ale po co grawitacja i obejscia ???? te rury za grube -szkoda kasy zrobisz zasobnik n a rurze 22 lyb 25 to max i grawitacja przez pompe tez pojdzie
jacek6213 Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor #3 Opublikowano 29 Lutego 2016 Witam.U mnie w okolicy są częste braki napięcia i dlatego są te obejścia.Na tutejszym forum otrzymałem informację że rury od kotła do zaworu 4D i powrót od zaworu 4D do kotła powinny być grubsze-pozostała część instalacji miedź 28.Rury do zasobnika dlatego grube aby dobrze działała grawitacja latem grzeję wodę CWU z kotła.A i ta średnica może pozwoli na pracę obiegu CWU bez pompy czyli układ z jedną pompą i zaworem 4D. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/3536-dwa-schematy-do-przepatrzeniaprosze-o-pomoc-w-wyborze/
Gość Digitrax Opublikowano 29 Lutego 2016 #4 Opublikowano 29 Lutego 2016 Jak pompa CO będzie włączona to grawitacyjne ogrzewanie CWU nie będzie działać.
jacek6213 Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor #5 Opublikowano 29 Lutego 2016 Witam.W poprzednim poście podałem link do instalacji CO i CWU z zaworem 4D i nie jest to odosobniona opinia że wszystko działa ok. sam już nie wiem.Pozdrawiam
Gość Digitrax Opublikowano 29 Lutego 2016 #7 Opublikowano 29 Lutego 2016 Przeanalizuj przepływy przy włączonej i wyłączonej pompie CO a przekonasz się jak to "działa"...
sambor Opublikowano 1 Marca 2016 #8 Opublikowano 1 Marca 2016 Nie można wprost zakładać, że będzie grzanie grawitacyjne CWU, taka praca jest uwarunkowana wieloma dodatkowymi niuansami wykonawczymi. Zaw -D na obiegu kotłowym też przecież pracuje na grawitacji, może się okazać, że jeden obieg będzie drugiemu przeszkadzał a obejście zaw -4D na pewno nie zadziała, Proponuję na kartce rozrysować przepływy i dopiero wtedy robić w metalu lub zmieniać. Pisanie , że komuś coś działa jest jak próba przepłynięcia Kanału La Manche - inni też już przepłyneli, więc płyń
jacek6213 Opublikowano 1 Marca 2016 Autor #9 Opublikowano 1 Marca 2016 Witam.Decyzja jest taka będą 2 pompy.Wczoraj po wizycie hydraulika i kilkugodzinnej obserwacji temperatury kotła i temperatury CWU stwierdziłem iż pompa CO podbiera ciepło z bojlera(działa on jak bufor w momencie wygaszania kotła i do wyłączenia pompy 48*C) więc zastosowanie pompy do CWU spowoduje nagrzanie wody użytkowej i wyłączenie pompy aby nie studzić wody użytkowej a pompa CO może pracować dłużej nie wpływając na spadek temperatury CWU.Dziękuję za zainteresowanie.Pozdrawiam.
jacek6213 Opublikowano 3 Marca 2016 Autor #10 Opublikowano 3 Marca 2016 Witam.Jutro hydraulik będzie przerabiał mi kotłownię zgodnie ze schematem z początku tematu, ale pojawił mi się w głowie pomysł zmiany zaznaczony na pomarańczowo głownie chodzi o dodanie zaworu kulowego przed lub za zaworem różnicowym(może być pierwsza wersja).Zawór byłby zamknięty na lato, zawór 4D ustawiony w połowie otwarcia lub na maxa i temperatura załączenia pompy CO 70-80 stopni w razie niebezpiecznego wzrostu temperatury kotła przy pracy grzania CWU.Proszę o opinię mojego pomysłu lub może ktoś z szanownych forumowiczów ma tą sytuację rozwiązaną w lepszy sposób.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.