dudi175 Opublikowano 17 Lutego 2016 #1 Opublikowano 17 Lutego 2016 Witam. Od 2 lat posiadam piec tłokowy z podajnikiem. I nie mogę go przez ten czas ustawić aby spalał mniej. Palę miałem 1 gatunkiem. piec: 26kW do ogrzania: 240m nstawa: 46 stopni obroty dmuchawy: 4 bieg krotność podawania: 0 czas oczekiwania: 3min czas pauzy podajnika: 15min obroty dmuchamy podtrzymanie: 5 bieg czas dmuchawy podtrzymanie: 20s histereza: 1 stopień Aktualnie spala 50kg miału na dobę. Prosił bym o pomoc w ustawieniu go aby spalał mniej.
bolecki Opublikowano 17 Lutego 2016 #2 Opublikowano 17 Lutego 2016 Nastawy i powierzchnia to nie wszystko, a w zasadzie nawet nic. Bardziej liczy się "wnętrze". Tutaj może cię zmartwię bo tłoki może nie mają super sprawności ale nie licz na to że nastawami urwiesz naście czy dziesiąt % ze zużycia. Jeśli wyciągasz popiół a nie opał to zapewne domek wciąga tą energie. Pokaż jak wygląda w środku, ile jest na spalinach, jak zbudowana jest instalacja
hektoras Opublikowano 18 Lutego 2016 #3 Opublikowano 18 Lutego 2016 dudi175 podaj jakieś bliższe inf. dotyczące twojej sytuacji tj. m.in jaki piec, jaki programator, instalacja jaka, wyposażenie kotłowni, twoje wymagania-oczekiwania, czy termostaty na grzejnikach masz, czy podłogówka i ewent. jak rozwiązana jest, itd. No i bardzo ważne co wg. Ciebie znaczy "Palę miałem 1 gatunkiem." Ja zapytam tak od siebie jaki gatunek 31, czy 32 a może inny już nie będę dociekał czy przypadkiem nie 31.1. czy 31,2 i tym podobniej (32.1, 32.2., ...32.4....33.2 ) Jaka kaloryczność (wartość opałowa, ciepło spalania), jaki popiół, jaka spiekalność, czy opał wilgotny- czy mokry- czy szlaka, .jeszcze dołożę pytania o komin, i podłączenie do niego - na pewno wpływa znacząco na palenie i spalanie oraz uzyskiwane rezultaty. . Wg moich doświadczeń oraz innych forumowiczów wiedzę w tym zakresie wystarczy odpowiednią zdobyć aby być usatysfakcjonowanym w stopniu zadowalającym i tak radzę - na to licz. Gdy będzie lepiej to będzie miłe zaskoczenie. Pozdrawiam i czekam na te inf. i odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.