Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Nwt Z Pid Tech St-85 Ustawienie Temp Spalin

Dioob

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam kocioł sas nwt którego przerobiłem na kocioł GS zostawiając dół szamotem, pale w nim od góry narazie na dmuchawie gdyż chcę dopalic miał który posiadam i tu mam pewne pytanie czy w sterowniku pid tech st 85 jest możliwość zmiany minimalnej temp spalin? Wszedłem w menu instalatora lecz tam podane są tylko parametry dla maksymalnej temp spalin i maksymalnej temp spalin przy rozpalaniu.

A już wytłumaczę dlaczego chce zmienić te wartości na pełnym zasypie paląc z pid który posiada czujnik spalin kocioł wytrzymuje ok 8-9 godz natomiast po odpieciu czujnika spalin stalopalnosc na tym samym zasypie wzrasta do 11 godzin a do tego w piecu spalanie jest spokojniejsze, dmuchawa pracuje na minimalnych prędkościach, trzyma temperaturę, nie kopci itp. Jak myślicie może ktoś ten temat przerabial i praca bez czujnika spalin ie wpłynie negatywnie na kocioł i komin.

Opublikowano

Dziękuję bardzo za linki, wiele mi to wyjaśniło, narazie lecę bez czujnika spalin, zobaczymy co będzie po kilku dniach. Pozdrawiam

Opublikowano

No właśnie w menu instalatora w parametrze Max temp.spaliny regulujesz sobie jaką temperaturę chcesz i Pid w sterowniku nie będzie przekraczał tej temp.którą mu zadasz.

Opublikowano

Dzięki wiem już o co chodzi z myślałem tylko że jest gdzieś ukryta opcja minimalnej temp spalin od której np będzie startowała dmuchawa, sugerowałem się tym że gdy paliwem na próbę samym węglem sterownik przeciągal o ok 7 stopni temperaturę zadana a i tak załącza dmuchane by dobic temperaturę spalin do około 150 stopni co powodowało Kolejny wzrost temp zadanej a zarazem kolejna stratę. Dzialo się tak nawet po skoksowaniu węgla gdzie temp spalin siła rzeczy znacznie spada a pid dmuchal jak szalony by ją podnieść. Zastanawia mnie tylko czy po skoksowaniu węgla spaliny rzędu 70 stopni to wystarczająca temperatura by nie wykończyć komina? Komin suchy, kanały pionowe równiez w kotle też sucho.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam posiadam kocioł sas nwt którego przerobiłem na kocioł GS zostawiając dół szamotem, pale w nim od góry narazie na dmuchawie gdyż chcę dopalic miał który posiadam i tu mam pewne pytanie czy w sterowniku pid tech st 85 jest możliwość zmiany minimalnej temp spalin? Wszedłem w menu instalatora lecz tam podane są tylko parametry dla maksymalnej temp spalin i maksymalnej temp spalin przy rozpalaniu.

A już wytłumaczę dlaczego chce zmienić te wartości na pełnym zasypie paląc z pid który posiada czujnik spalin kocioł wytrzymuje ok 8-9 godz natomiast po odpieciu czujnika spalin stalopalnosc na tym samym zasypie wzrasta do 11 godzin a do tego w piecu spalanie jest spokojniejsze, dmuchawa pracuje na minimalnych prędkościach, trzyma temperaturę, nie kopci itp. Jak myślicie może ktoś ten temat przerabial i praca bez czujnika spalin ie wpłynie negatywnie na kocioł i komin. 

Witam. Mam pytanie. Jaki jest kod do menu instalatora w sterowniku st - 85. Mam taki sam sterownik kiedyś znalazłem w necie ten kod, podniosłem sobie temp. spalin bo za długo się rozpalał, ale gdzieś mi się zapodział i nie mogę teraz nic zrobić. Byłbym wdzięczny za podesłanie tego kodu. 

Gość witek1234
Opublikowano

Wejdź w ustawienia instalatora i wstukaj 12.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.