gaizka2 Opublikowano 5 Lutego 2016 #1 Opublikowano 5 Lutego 2016 Witam szukam opinii na temat tego groszku do pieca z podajnikiem . Jest bardzo tani workowany moge kupić za 600 zł ale nie wiem jak reszta parametrów , jak sie wypala , jak z popiołem ? Dobrze by bylo jakby wypowiedzieli użytkownicy nie teoretycy ☺ pozdrawiam
MariuszP Opublikowano 5 Lutego 2016 #2 Opublikowano 5 Lutego 2016 Witam najlepiej kup kilka worków na próbę i zobaczysz czy Ci bedzie pasował.Z orzecha ll z Silesi miałem dość sporo popiołu i troche niedopalonego węgla tyle że ja palę w kotle zasypowym od góry.
robertokot25 Opublikowano 5 Lutego 2016 #3 Opublikowano 5 Lutego 2016 tutaj masz opnie - podobno spieka i ma dużo popiołu dlatego też cena niewygórowana :) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek&p=7062222#post7062222
gaizka2 Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor #4 Opublikowano 5 Lutego 2016 Ciekawy jestem z czym to pomieszać zeby zmniejszyć popiół i spieki ? Wesoła ? Piast ? Czy jeszcze cos ?
Gość jacek61 Opublikowano 5 Lutego 2016 #5 Opublikowano 5 Lutego 2016 Na wiosnę zeszłego roku kupiłem trochę groszku Silesi na próbę tworzy spieki koksowe czyli posklejany, nie spalony, skoksowany węgiel który unosi się nad palnik i w efekcie się nie spala, powstaje niedopał. Mieszałem go z miałem Piasta 1:1 i dalej się spiekał. Więcej nie próbowałem. Tak jak Ci proponują kup trochę na próbę.
robertokot25 Opublikowano 5 Lutego 2016 #6 Opublikowano 5 Lutego 2016 Ze specyfikacji wynika że daje ponad 10% popiołu i spiekalność powyżej 20RI -także cudów z tego nie będzie, to rusek ma mniej popiołu ale też chyba trochę droższy.
Dayan Opublikowano 6 Lutego 2016 #7 Opublikowano 6 Lutego 2016 Całą zime pale silesią. Kupiłem 4t. Kaloryczność ok ale spieki dają znać o sobie. Najgorszy popiół, w największe mrozy wybierałem codziennie. Na pewno więcej go nie kupie, nie w takich parametrach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.