marek49ae Opublikowano 3 Lutego 2016 #1 Opublikowano 3 Lutego 2016 Witam, z okazji montowania nowego kotła, chciałem prosić o pomoc w umiejscowieniu zaworu 4-d rysunek pierwszy, obecna instalacja, rysunek drugi po przeróbce. Czy tak może być, i czy konieczna będzie przeróbka zasilania CWU, wyjście przed zaworem 4-d i dołożenie pompy CWU, czy może tak zastać. Do tej pory było palone w okolicach 65 stopni, i planuje dalej taką temperaturę dawać na grzejniki. Chodzi mi tylko o ochronę temperatuy kotła.
sambor Opublikowano 3 Lutego 2016 #2 Opublikowano 3 Lutego 2016 Jak będziesz palił na 65C to przy zaw 4-D podasz na powrót mniej, chyba, że skręcisz zawór aby całe ciepło szło na grzejniki, ale wtedy nie ma ochrony powrotu.
marek49ae Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor #3 Opublikowano 3 Lutego 2016 65 stopni na grzejniki, czyli już za zaworem 4-d, a na piecu ok. 80 stopni.
jarekr Opublikowano 3 Lutego 2016 #4 Opublikowano 3 Lutego 2016 zasobnik cwu powinien być między kotłem za zaworem 4d dla wygody z oddzielną pompą zasobnika cwu nie musi być mega droga , pracuje sporadycznie , zazwyczaj kocioł jest przewymiarowany więc ochrona kotła będzie zapewniona , zachęcam do automatyki zaworu 4d
sambor Opublikowano 3 Lutego 2016 #5 Opublikowano 3 Lutego 2016 Ale wtedy grzanie CWU musi pracować na grawitacji albo mieć osobną pompę
astan67 Opublikowano 4 Lutego 2016 #6 Opublikowano 4 Lutego 2016 Wg mnie musisz przerobić jednak cwu. Zasilanie i powrót zaraz za kotłem przed zaworem. 1. Nie potrzebny jest zawór 4d jesli nie ma siłownika do niego to jak jazda autem sportowym 20 km/h. Zawór 4D zamyka i otwiera utzymując żądaną temp. np. temperatura kotła optymalna 57-65 st. natomiast woda na CO idzie ok 40 bo jest ciepło zadziała pogodówka czy regulator pokojowy. I jesli dasz zasilanie CWU za zaworem to nie bedziesz miał wody cieplej chyba ze odpalisz max z kotła na CWU i CO - to po co zawór?. No i osobna pompa najlepiej eko do CWU. U mnie chodzi od marca osobne pompy, zawór 4D z siłownikiem mam załaczoną ochrone kotła i zawsze w 140 l. bojlerze ocieplonym emaliowanym mam wodę 45st. Oczywiscie jak sambor w opisie ze wszystkie są spieprzone moja też. Zawór kulowy przed 4D a wyjsciem za pompą CO - robi ogromny problem latem, oczywiscie jest zawór reczny ..... ale zapytałem mego fachowca to po co kulowy - cisza??? Nie ma ideału ale woda w kranie gorąca w koncu. Nie szukaj półsrodków.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.