Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Umiejscowienie Zaworu 4- Drogowego

marek49ae

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z okazji montowania nowego kotła, chciałem prosić o pomoc w umiejscowieniu zaworu 4-dpost-48030-0-92109000-1454504287_thumb.png    rysunek pierwszy,  obecna instalacja,   post-48030-0-55291800-1454504309_thumb.png     rysunek drugi po przeróbce. Czy tak może być, i czy konieczna będzie przeróbka zasilania CWU, wyjście przed zaworem 4-d i dołożenie pompy CWU, czy może tak zastać. Do tej pory było palone w okolicach 65 stopni, i planuje dalej taką temperaturę dawać na grzejniki. Chodzi mi tylko o ochronę temperatuy kotła.

Opublikowano

Jak będziesz palił na 65C to przy zaw 4-D podasz na powrót mniej, chyba, że skręcisz zawór aby całe ciepło szło na grzejniki, ale wtedy nie ma ochrony powrotu.

Opublikowano

zasobnik cwu powinien być między kotłem za zaworem 4d  dla wygody z oddzielną pompą  zasobnika cwu  nie musi być mega droga , pracuje sporadycznie ,

zazwyczaj kocioł jest przewymiarowany więc ochrona kotła będzie zapewniona , zachęcam do automatyki zaworu 4d

Opublikowano

Wg mnie musisz przerobić jednak cwu. Zasilanie i powrót zaraz za kotłem przed zaworem. 

1. Nie potrzebny jest zawór 4d jesli nie ma siłownika do niego to jak jazda autem sportowym 20 km/h. Zawór 4D zamyka i otwiera utzymując żądaną temp. np. temperatura kotła optymalna 57-65 st. natomiast woda na CO idzie ok 40 bo jest ciepło zadziała pogodówka czy regulator pokojowy. I jesli dasz zasilanie CWU za zaworem to nie bedziesz miał wody cieplej chyba ze odpalisz max z kotła na CWU i CO - to po co zawór?. No i osobna pompa najlepiej eko do CWU. 

U mnie chodzi od marca osobne pompy, zawór 4D z siłownikiem mam załaczoną ochrone kotła i zawsze w 140 l. bojlerze ocieplonym emaliowanym mam wodę 45st.

Oczywiscie jak sambor w opisie ze wszystkie są spieprzone moja też. Zawór kulowy przed 4D a wyjsciem za pompą CO - robi ogromny problem latem, oczywiscie jest zawór reczny ..... ale zapytałem mego fachowca to po co kulowy - cisza??? Nie ma ideału ale woda w kranie gorąca w koncu.

Nie szukaj półsrodków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.