dejwk Opublikowano 1 Lutego 2016 #1 Opublikowano 1 Lutego 2016 Witam wszystkich jestem nowy na forum i potrzebował bym kilku informacji o ogrzewaniu :D Planuje remont i centralne ogrzewanie domu około 100 m2 , chcę żeby kotłownia była poza domem w budynku gospodarczym razem z bojlerem i zbiornikiem wyrównawczym . Do domu mam dość blisko 5 -6 m w ziemi ,rozdzielacze do podłogówki i grzejników obowiązkowo czy zasilanie do baterii i pozostałego sprzętu też rozprowadzać lepiej z rozdzielacza czy najlepiej szeregowo .Był bym wdzięczny jak by mi ktoś doświadczony napisał co można zrobić a czego unikać przy takich rozwiązaniach
sambor Opublikowano 2 Lutego 2016 #2 Opublikowano 2 Lutego 2016 Tu nikt ci nie zaproponuje gotowego rozwiązania, sam coś narysuj to będzie ocena i ew uwagi. Były podobne tematy o kotłowni w innym budynku, Wystarczy poszukać.
automatyk Opublikowano 2 Lutego 2016 #3 Opublikowano 2 Lutego 2016 trzeba zacząć od podstaw budowa kotłowni do tak mikrusnego domku jest bezesnsowne i nigdy sie nie zbilansują koszty budowy kotłowni względem bezposrediego droższego z pozoru ogrzewania droższego źródła jakim jest np prąd
dejwk Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor #4 Opublikowano 2 Lutego 2016 Być może elektryczne było by dobre ,ale rodzina spora więc i zużycie wody też .A przy dzisiejszej technologi pieców nie będę uzależniony od jednego rodzaju paliwa :) . Na razie tylko planuje jakie rozwiązanie będzie naj lepsze dla mnie A widzę to tak ; - piec z podajnikiem - zbiornik buforowy myślałem o 300 l w późniejszym czasie jakiś solar przejdźmy do domu - calom instalacje rozprowadzić pex nie wiem jeszcze gdzie jakimi średnicami rur - w domu umieszczę podwójny rozdzielacz do podłączenia grzejników i podłogówki - i dodatkowo rozdzielacz do CWU z którego poprowadzę rurki w izolacji podłogowej do baterii i pozostałych urządzeń Na razie tak ja to widzę bardziej szczegółowych informacji nie potrafię podać. Zda mi to egzamin
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.