domelo27 Opublikowano 23 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 23 Stycznia 2016 kocioł kamen z podajnikiem oraz opinie palnika ekoenergii w tym kotle oraz sterownikiem st-480zPID
karoka65 Opublikowano 23 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Palę na Ekoenergii i złego słowa nie powiem, co prawda głowica po liftingu :) ale palnik oryginał, nowsza wersja już z "rogami" Zaś co do sterownika wolałbym wziąć Kamena z Bruli.
domelo27 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 23 Stycznia 2016 dzieki za info.A konkretnie o samym kotle??KAMEN MULTI??
domelo27 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor #4 Opublikowano 23 Stycznia 2016 tak na calkiem powaznie rozwazam pomiedzy ogniwo eko plus 10kw albo kamen multi 10kw.. :mellow: wiadomo ogniwo to merc ale kamen pasuje mi pod wzgledem gabarytów i czopuch górny :) prosze o info...
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 23 Stycznia 2016 domelo27 Ogniwo to żaden merc,osobiście wybrałbym Kamen Multi to przyzwoita konstrukcja i solidnie wykonany z odpowiedniej gr. blach. karoka65 Mógłbyś się podzielić wiedzą na temat liftingu ekoenergii? :)(może być na pw) Mam dużą,tę nowszą z jednej strony zaokrągloną i jest dla mnie za duża,trochę pokombinowałem ale myślę,że masz lepszy sposób ;) pzdr.
domelo27 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor #6 Opublikowano 23 Stycznia 2016 mam teraz niezły kocioł ale w głowie też mysle ze kamen to solidna konstrukcja 10kw multi waga 400kg ale waga to nie wszystko a w ogniwie dobry sterownik i dobra renoma. niestety nie pomoge koledze na temat liftingu ekoenergi gdyz nie mam wiedzy.ale o konkretne info na temat tych kociolkow mile widziane
karoka65 Opublikowano 23 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Domelo z Kamenem możesz sobie zamówić Bruli, to "brat" eCoala sprzedawanego z Ogniwo ale przy Kamenie nie udupcys :) się tak przy czyszczeniu. Różnice między Bruli a eCalem nie wielkie, Bruli nie ma tylko w oprogramowaniu retortowy-eCoal to takie dodatkowy tryb spalania, reszta to samo, Bruli ma dodatkowo obsługę kotłow tłokowych czego niema znowu eCoal. Kolanin, ja palę na małej Ekoenergii, mam inne napowietrzenie w samej głowicy spalającej, nie mam nacięć, jest wiercona.
janklos12 Opublikowano 23 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Bruli to taki młodszy brat eCoala który nie ma tego najważniejszego, pełnego automatu który wg ciebie to taki dodatkowy tryb spalania, no i jaki pożytek z obsługi tłoka jak się ma ślimak
domelo27 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor #9 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Jak dla mnie to już szanowni forumowicze pomogliście.po1 za kamenem przemawiają gabaryty po 2 górny czopuch po 3 solidna konstrukcja po 4 wymiennik poziomy i znowu znak??? St-480zPID czy bruli rozumiem ze bruli nie ma automatu??? więc nie rozumiem w czym jest taki wspaniały
domelo27 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor #10 Opublikowano 24 Stycznia 2016 A jeszcze jedno...sterownik Tech będzie ładnie zabudowany w obudowie kotła a bruli pewnie luzem i metry kabli na wierzchu
karoka65 Opublikowano 24 Stycznia 2016 #11 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Bruli to pól automat. Tak eCoal ma tryb automatyczny ale juz oda jakiegoś dłuższego czasu są w tym automacie korekty dawki podawania i nadmuchu przez to już nie do końca jest takim automatem jak był kiedyś. Nie mówię że to źle bo węgle są coraz gorsze. Wiekszość i tak mając automat pali w spalaniu grupowym, choć automat też działa bardzo dobrze. Domelo juz nie długo będziesz miał okazję się przekonać że z tymi automatami czy pidami nie jest tak wszystko do końca ładnie i pięknie jak w opisach.
janklos12 Opublikowano 24 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 24 Stycznia 2016 a powiedz mi karoka jak taki ecoal spalał jak nie było korekt? czy to możliwe by spalał dobrze i groszek i miał? jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić, pewnie algorytm był też inaczej zaprogramowany
karoka65 Opublikowano 24 Stycznia 2016 #13 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Powiem Ci że widzę jeszcze bardzo dużo tych sterowników bez nastaw i ludzie nie chcą żeby im przeprogramować na nowszy soft nawet za darmo :) a lapka zawsze mam ze sobą. Zależy do czego kto dąży. Jeden chce mieć święty spokój, drugi za pół kilograma mniej spalone na dobę dałby sobie wiesz co ogolić :)
karoka65 Opublikowano 24 Stycznia 2016 #14 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Aha, co zaś do algorytmu, nie mam w tym temacie całkowitej wiedzy, czy coś się zmieniało, E-S pisze że algorytmy spalania nawet w najnowszych wersjach 3.5 są takie same ale pewności nie mam. Ludzie mówią: panie ja tu nic innego nie chcę bo nie będę wiedział co jest nowego a tu co wsypię to spali i cześć :) Tyle mogę Ci napisać :)
mrblue Opublikowano 25 Stycznia 2016 #15 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Chciałbym się upewnić odnośnie Kamena z podajnikiem (14kW). W kotłowni otwór na czopuch zaczyna się na wysokości 140 cm. Kamena Multi KG z górnym wyjściem spalin chyba nie da rady podłączyć. Ale znowu zwykły Kamen Multi ma czopuch trochę nisko. Idzie to jakoś zakolankować? Nie będzie problemów?
domelo27 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor #16 Opublikowano 30 Stycznia 2016 mam pytanie do forumowiczów odnosnie tych kotłów kamen bo inf. na forum wciaz niewiele chodzi mi o konkretne opinie uzytkownikow którzy korzystaja z kotłów kamen :) tzn. konstrukcja trwałosc główne wady i zalety :) dodam ze zamierzam zakupic kamen multi 10kw. Bardzo prosze o opinie.jezeli nie kamen to ogniwo eko plus 10kw :D Pozdrawiam
mrblue Opublikowano 19 Lutego 2016 #17 Opublikowano 19 Lutego 2016 Z tego co przeczytałem w ulotce w Kamenie Multi od 14 KW jest palnik Ekoenergia, ale jaki jest palnik w wersji 10 KW?
mrblue Opublikowano 19 Lutego 2016 #19 Opublikowano 19 Lutego 2016 Ale chyba mniejsza niż w wersji 14 KW, tamtą bodajże wkładają do kotłów do dwudziestu kilku KW... Jedną i tą samą...Mam rację?
Szczypiorr Opublikowano 20 Lutego 2016 #20 Opublikowano 20 Lutego 2016 Czyli w 10kW i 14kW jest ten sam palnik, z ta sama mocą?
domelo27 Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor #21 Opublikowano 25 Lutego 2016 Dzwoniłem do firmy Kamen i widziałem 10tke jest tam palnik ekoenergia 15kw-25kw wydaje mi sie ze jest za duży i będzie slabo prowadził na malych mocach jedyny plus to cena plus możliwość zmiany sterownika na bruli i biorąc pod uwagę tylko palnik chyba zdecyduje sie na skam-p 7kw od suspensera tylko jezeli to suspenser czyta to proszę o fotki palnika AZPP bo nigdzie nie mogę znaleźć i inf.czy można do 7kw zamontować obrotowy ardeo żeliwny gdyż raczej preferuje żeliwny palnik oraz o info czy maly Batory ma max moc 10kw czy w razie w podoła przynajmniej do 12kw
karoka65 Opublikowano 25 Lutego 2016 #22 Opublikowano 25 Lutego 2016 Jeśli żeliwny to bierz z Batorym 10-tką, pociągnie pod 12kW ale w 7-ce spaliny będą wysoko. Zaś co do Ekoenergii wejdź sobie w statystyki mojego kotła, zobaczysz z jaką średniodobową pracuje :)
SUSPENSER Opublikowano 25 Lutego 2016 #23 Opublikowano 25 Lutego 2016 Dzwoniłem do firmy Kamen i widziałem 10tke jest tam palnik ekoenergia 15kw-25kw wydaje mi sie ze jest za duży i będzie slabo prowadził na malych mocach jedyny plus to cena plus możliwość zmiany sterownika na bruli i biorąc pod uwagę tylko palnik chyba zdecyduje sie na skam-p 7kw od suspensera tylko jezeli to suspenser czyta to proszę o fotki palnika AZPP bo nigdzie nie mogę znaleźć i inf.czy można do 7kw zamontować obrotowy ardeo żeliwny gdyż raczej preferuje żeliwny palnik oraz o info czy maly Batory ma max moc 10kw czy w razie w podoła przynajmniej do 12kw Można, ale lepiej by było wybrać wersję 12 kW z palnikiem AZPP, który też jest żeliwny jak Ardeo [w obu odbudowa jest stalowa]
domelo27 Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor #24 Opublikowano 25 Lutego 2016 Co oznacza ze spaliny będą wysoko???
domelo27 Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor #25 Opublikowano 25 Lutego 2016 Gdzie mogę znaleźć pełny opis tego palnika AZPP????
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.