berlusconi Opublikowano 21 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Witam. Mam problem z piecem podczas rozpalania w piecu (piec miałowy miał moczony dolne palenie pleszew kbsop 25kw sterownik-stefaniak dmuchawa) W drziach w ktore wsypuje mial klade drzewo jest lufcik i przwarznie z niego wylatuja klemby dymu jaki moze byc tego powod komin jest przez to czyszczony co 2 tygodnie. Jezeli ktos moze pomoc prosze o jakies rady
856218 Opublikowano 21 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Pal jak w każdym mialowcu- czyli od góry. O ile trafilem na dobry przekrój to typowy miałowiec
Mario1969 Opublikowano 21 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 21 Stycznia 2016 To kocioł zasypowy czy podajnikowy ? Waść go rozpalasz i zasypujesz? Czy zasypujesz i rozpalasz? Kuźwa my wróżki jesteśmy. Nie znalazłem kotła kbsop 25kw. Jeżeli przez lufcik w drzwiczkach ci dymi jak masz go otwartego to "normalne" musi być szczelnie zamknięty w czasie pracy dmuchawy, tworzysz nadciśnienie które wydmuchuje dym przez nieszczelności. Jak nie umiesz opisać to nagraj filmik i wstaw na Y-bie. Niezaprzeczalnie nie umiesz palić w kotle lub masz go przewymiarowanego. Jeszcze chwila i będziesz miał śmierdzące kwiatki (sorry wykwity) na kominie w mieszkaniu.Ja napisałem więcej niż ty.
856218 Opublikowano 21 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 21 Stycznia 2016 "Co sądzicie o tym piecu ?"- w tym temacie Mario jest przekrój chyba tego kociołka :-) Wygląda typowo miałowo ;-)
berlusconi Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Mario1969 podaj e mail swoj tam sie dogadamy wysle ci zdjecia
mahony Opublikowano 22 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Panowie, czytajcie ze zrozumieniem, kolega rozpala w sposób prawidłowy. Na etapie rozpalania problemem jest, że nie cały dym idzie w komin tylko część wydostaje się przez rozetę w drzwiach zasypowych. Tej rozety technicznie nie zatka. Można próbować szmatą czy czymś innym ale z doświadczenia wiem, że z mizernym skutkiem. Problemem jest brak cugu z przejściu z kociołka na komin. Przyczyną może być jakaś nieszczelność w układzie kominowym lub też na czopuchu albo niedrożne kanały wymienników w kotle. Inna sprawa, że kotły miałowe mają bardzo rozbudowane kanały wymiennika i być może właśnie z tego powodu nie ma dostatecznego ciągu w kotle. (autor nie pisze dokładnie co to za kocioł) Podejrzewam, że dzieje się to tylko przy rozpalaniu. Jak kocioł przez chwile popracuje tzn nagrzeje się zarówno kocioł i komin, to problem co do zasady pewnie znika.
berlusconi Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #7 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Jest to piec zasypowy i najpierw zasypuje i rozpalam, wlaczam sterownik i zalacza sie dmuchawa i i chwile po tym juz sie zaczyna dymic z tej rozety w drzwiach zasypowych. Moze zle ustawiony sterownik jest?
mahony Opublikowano 22 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 22 Stycznia 2016 najpierw zasypuje i rozpalam jak rozumiem rozpalasz od góry przez drzwiczki zasypowe. Sterownik pewnie jest ustawiony na wartościach fabrycznych a one są co do zasady optymalne. Wydaje mi się, że nie tutaj jest problem.
mac65 Opublikowano 22 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Jest to piec zasypowy i najpierw zasypuje i rozpalam, wlaczam sterownik i zalacza sie dmuchawa i i chwile po tym juz sie zaczyna dymic z tej rozety w drzwiach zasypowych. Po pierwsze należało by przyjrzeć się samej konsystencji paliwa a zwłaszcza jego wilgotności bo niestety suchy miał który nie ma tendencji do zbrylania nie będzie się palił . Miałem pali się bardzo czysto w sensie spalin chociaż wg. mnie to podłe paliwo ale do rzeczy . Wilgotność miału ma być taka że po ściśnięciu w garści ma pozostać zlepiona bryłka ale nie ma wyciekać woda między palcami . Dmuchawa ma mieć ustawioną max taką wydajność jaki jest ciąg kominowy i nie więcej bo wytrujesz domowników .Zazwyczaj wystarcza pomiędzy 30-40 % ale należy to zawsze sprawdzić . Kocioł powinien być do miału przystosowany fabrycznie czyli posiadać kanały powietrzne z otworami nad powierzchnią zasypu dla umożliwienia podtrzymania ognia z gazującego paliwa w przeciwnym razie produkty odgazowania nie będą się zapalały a dodatkowo może dojść do wybuchów w kotle i kominie ( kocioł ,komin a nawet sam budynek może zostać przez to uszkodzony ) Jeżeli kocioł nie posiada kanałów dystrybucji powietrza nad zasyp to nie jest kotłem miałowym i należy go doposażyć w takie wyposażenie wstawiając pionowo w palenisko rurę z nawierconymi otworami po bokach którymi będzie się mogło wydostawać powietrze z popielnika nad zasyp . Jeszcze odnośnie nadmuchu i sprawdzenia ciągu kominowego . Przy wygrzanym kominie ,ogniu w palenisku, pracującej dmuchawie i pełnym zasypie do rozetki w górnych drzwiczkach zasypowych należy przyłożyć kartkę papieru tak aby zakryć całą rozetę . Kartka powinna zostać przyssana do drzwiczek i otworu rozety . Jeżeli karteczka odpada to należy zmniejszać graniczny nadmuch aż do momentu kiedy będzie się utrzymywać samodzielnie . Otrzymanej wartości nadmuchu nigdy nie wolno przekraczać bo można zaczadzić domowników . Można ustawiać mniej ale nigdy więcej . Pozdrawiam Jeszcze jedna uwaga odnośnie dmuchawy Dmuchawa do miału nie powinna mieć klapki odcinającej ciąg a jedynie przysłonę na wlocie powietrza do dmuchawy . Przy paleniu miałem nie wolno odcinać dostępu powietrza do kotła nawet podczas postoju dmuchawy . Zawsze niewielka ilość powietrza powinna przedostawać się kanałami pionowymi nad zasyp aby podtrzymać płomień z gazującego paliwa w przeciwnym razie po ponownym starcie dmuchawy nastąpi BUM
colover Opublikowano 22 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 22 Stycznia 2016 z niego wylatuja klemby dymu jaki moze byc tego powod komin jest przez to czyszczony co 2 tygodnie. Jezeli ktos moze pomoc prosze o jakies rady Czy jest tak od nowości, czy po jakimś czasie się to zrobiło? Czopuch po czyszczeniu komina też udrażniasz? Czy komin trzeba czyścić co 2 tygodnie? Jeśli tak, to masz problemy ze spalaniem i to trzeba poprawić.
spidoman Opublikowano 22 Stycznia 2016 #11 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Kto teraz pali miałem (przeważnie oszukanym-odsianym z grubszego sortu), przejdź na zwykły groszek którego nie potrzeba moczyć bo załatwisz komin i kocioł. Miał może Ci sprzedali z węgla koksujacego i dlatego tak dymi.
nerwus48 Opublikowano 22 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Witam.Z pełnym szacunkiem kol.mac65.Do pieców zasypowych i nawet paląc od góry oczywiście na groszku czy też miale dmuchawy fabrycznie w większości posiadają klapkę odcinającą pow.gł.Jak i tez przysłonę na ssaniu powietrza.Pozdrawiam.
berlusconi Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #13 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Czy jest tak od nowości, czy po jakimś czasie się to zrobiło? Czopuch po czyszczeniu komina też udrażniasz? Czy komin trzeba czyścić co 2 tygodnie? Jeśli tak, to masz problemy ze spalaniem i to trzeba poprawić. Nie jest tak od nowosci komin przewaznie czyscilismy raz na 1,5 - 2 miesiace teraz tak przez ostatnie 2 miesiace zaczyna sie dymic i trzeba co dwa tygodnie czyscic
colover Opublikowano 22 Stycznia 2016 #15 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Nie jest tak od nowosci komin przewaznie czyscilismy raz na 1,5 - 2 miesiace teraz tak przez ostatnie 2 miesiace zaczyna sie dymic i trzeba co dwa tygodnie czyscic Masz problem z ciągiem. Ile lat ma kocioł? Może mu podłoga pod wymiennikiem wygniła i ciągnie obce powietrze? Wyczystka komina jest szczelna? Powtórzę pytanie o czopuch? Nie jest zatkany?
berlusconi Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #16 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Czopuch nie jest zatkany jest czyszczony raz na tydzien a piec ma 5-6lat
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.