piastun Opublikowano 18 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Witam, mam pytanie odnośnie komina. Planuję zakupić komin dwuścienny ze stali 1.4004 (prawdopodobnie MK żary). Komin będzie miał średnicę 15cm, 3cm izolacji. Z uwagi na to, że kotłownia jest w pomieszczeniu gospodarczym dobudowanym do domu a komin chciałbym jednak puścić po ścianie domu (w tym miejscu dach ma mniejszy okap). Moje pytanie jest takie, czy puszczenie rury w poziomie na długości około 1m to jest najlepsze rozwiązanie? Najlepiej jakby głos zabrali zarówno praktycy jak i teoretycy! Jeżeli temat chwyci to postaram się zamieścić zdjęcia, szkic tego jak by to wyglądało. pozdrawiam
gondoljerzy Opublikowano 23 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Pozioma rura kominowa to nie jest najlepsze rozwiązanie, bo zakręty zmniejszają ciąg, a poziomy fragment dużo szybciej się przytka pyłem lub sadzą. No, ale jeśli nie ma innego wyjścia, to daj stopniowane albo zaokrąglone kolanka i zadbaj o odpowiednie wyczystki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.