piterblues Opublikowano 17 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Witam forumowiczów,mam piec defro eko komfort 25kw od 7 lat, nigdy nie było z nim problemów i od dwóch dni zaczęło mi zrywac zawleczki. Nawet cięzko przekręcic slimak kluczem. zauważyłem też, że na trzpieniuy slimaka przy zawleczce pojawił sie olej, czy może on byc z motoreduktora? Za kazdym zerwaniem przepycham ręcznie ślimakiem węgiel, gdy w ruże juz nie ma węgla slimak chodzi bez oporów, ale jak zasypie węgiel, po 2 minutach -3 zrywa mi zawleczkę. Dzisiaj wyciągnałem ślimak i jego końcówka jest lekko zniszczona przez rdzę, wyczyściłem motoreduktor z grubego osadu (w środku ), wyczyściłem ślimak, poskręcałem wszystko, chodziło bez węgla 10 minut, wsypałem ze 3 kg i po kilku minutach zerwana zawleczka :(( . jaka może to byc tego przyczyna ? I jeszcze jedno, po odkręceniu motoreduktora, jego środek jest bardzo brudny, czyms to nalezy wyczyścić?, nie było tam tez żadnych uszczelekDodam że bardzo mało się znam na technicznych sprawach, czy ten problem mógłbym sam usunąć, czy koniecznie trzeba wezwac jakiegoś magika ??z góry dziekuję i pozdrawiamPiotrek
karoka65 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Powód to zużyty ślimak, przecież widzisz że niema już zwoi na końcu a reszta już szrot, sprawdź też rurę, jak dobrze poskrobiesz to pewnie się okaże że już dziury wylecą.
leszkowaty Opublikowano 17 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Dzisiaj wyciągnałem ślimak i jego końcówka jest lekko zniszczona przez rdzę, powiadasz "lekko zniszczony" przecież u Ciebie nie ma prawie 1/4 ślimaka wymienisz ślimak i być może rurę podajnika i powinno wszystko wrócić do normy
karoka65 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Kolega chyba żartował pisząc "lekko zniszczony" :)
piterblues Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 17 Stycznia 2016 jak dla mnie jest on lekko zniszczony ;) ale jak mówię nie znam się. Czyli wymiana ślimaka powinna pomóc? Rura jest raczej w porządku. Macie jakies patenty na wyczyszczenie jej od środka, nie odkręcając jej od pieca? I ewentualnie czym się taką rurę czyści
karoka65 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Jeśli ma 7 lat to nie liczyłbym na to że będzie jeszcze dobra. Myślę że będzie też już bibuła i raczej wymień ją teraz przy okazji żeby nie rozbierać tego za pół roku.
lesiu681 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Czyli generalnie chyba cały palnik do wymiany?
marekd Opublikowano 22 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Hm, niezle zjedzony slimak , a pytanie czy reduktor nie ucierpial jak tam gdzie przychodzi walek z slimaka jest lozysko w redukoorze jak dostala sie wilgoc z wegla to do wymiany lozysko lub caly reduktor. poz 7 latach to by cz zinwestowac w nowy no mamy czesci jak co albo sprzedac na czesci.Mozna przy nowym dobrze posmarowac to miejsce reduktora tak jak na zdjeciu. Trzeba by bylo rozebrac palnik i sprawdzic go dokumentnie i zadecydowac, powodzenia .
piterblues Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor #9 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Wymieniłem ślimak i działa, ale pojawił się inny problem, szwankuje mi sterownik. Napisałem innego posta w tym temacie. Moze ktoś coś? https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21065-defro-eko-komfort-25-kw-sterownik-st37-nadmuch-uszkodzony/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.