melonik25 Opublikowano 5 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Witam. Jestem nowy w tym temacie i jeśli żle umieściłem wątek to bardzo przepraszam. .Zamierzam nabyć kocioł Kamen Multi Plus 14KW z rusztem żeliwnym zamiast wodnego oraz palnikiem ekoenergii (nie wiem też z jakim sterownikiem) do nowo budowanego domu o powierzchni 135 m2 dom będzie ocieplony ściany i posadzka 15 cm, strop 20 styro . C.W.U. w sezonie grzewczym z kotła CO a w lecie pompa ciepła Tweetop 300l. Kocioł podoba mi się że ma dużą komorę paleniska zastępczego a mam sporo lasu i chciał bym korzystać tez z tej wersji opału w dni bardziej cieplejsze nie wymagające tak intensywnego palenia. Poza tym często wyjeżdżam i zona z dzieckiem zostaje sama w domu wiec zasobnik z podajnikiem dla kobiety powinien byc bardziej wygodny. Dodam że wybór owego kotła i pompy nie jest przesadzony. Może macie inne propozycje , które by były interesujące dla mnie Czy możne jakiś forumowicz użytkuje taki kocioł lub pompę ciepła. Proszę o pomoc ,rade i opinie.
xdi Opublikowano 5 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Witam Z mojego punktu widzenia przy tak ocieplonym budynku 14kw kociołek to chyba troszkę za duży wejdź na ciepło właściwe i tam wpisz dane domu i zobaczysz ile wyjdzie ,a może zmienisz troszkę pogląd narzucony tak sądzę przez twojego instalatora.
melonik25 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 5 Stycznia 2016 wiem że za duży ale, patrząc na palniki do ekogrochu to i tak raczej od 15 kW się zaczynają tak niby mi powiedziano. Sam nie nie mam pojęcia im więcej przeglądam fora tym bardziej nic sie nie da wybrac
balbulus Opublikowano 5 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Jeżeli to ma być palnik ekoenergia 15-25kW, to do Twojego budynku może być nieciekawie - zapotrzebowanie w najchłodniejsze dni zimy zapewne będziesz mieć około 8-10kW (już z CWU), a to może oznaczać problemy z prowadzeniem palnika na niższych mocach (problem przy pracy modulowanej, bo na niskich mocach będzie zapewne palić się na kawałku palnika - wiem, bo mam, zrezygnowałem z pracy w automacie na rzecz dwustanu)
melonik25 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 5 Stycznia 2016 to co radzicie jaki wybór?
karoka65 Opublikowano 5 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Jeśli masz podłogówkę po całości to odpuść sobie kocioł i pompa ciepła na wszystko, jeśli grzejniki czy instalacja mieszana to odpuść sobie pompę, palenie drewna w kotle z podajnikiem po jakimś czasie i to raczej bardzo krótkim czasie sam sobie odpuścisz :)
melonik25 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor #7 Opublikowano 5 Stycznia 2016 będę chciał podłogówkę na ok 60% powierzchni a reszta grzejniki np pokoje sypialne itp a wiec jaki kociołek polecali byście?
Gość jacek61 Opublikowano 5 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Proponuje taką opcje do rozważenia. Kol reded sprzedaje kocioł dolnego spalania do którego dorobił palnik rurowy tu jego ogłoszenie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20693-sprzedam-kocioł-dolnego-spalania-p2ar/ a tu historia jego kotła https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11959-kocioł-własnego-pomysłu/
karoka65 Opublikowano 5 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 5 Stycznia 2016 będę chciał podłogówkę na ok 60% powierzchni a reszta grzejniki np pokoje sypialne itp a wiec jaki kociołek polecali byście?Dobrze że Cię pompiarze z FM nie czytają :)
mrblue Opublikowano 6 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Kolego melonik25, czemu Multi Plus, a nie Dual Komfort? Ten drugi chyba nowocześniejszy o większej sprawności.
melonik25 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #11 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Wydaje mi się ze o wiele szybciej się czyścic ten model kotła niz z pionowymi kanałami, co do sprawności to masz racje kolego mrblue.[/size] Znalazłem w necie że firma Kamen ma w ofercie równiez kocioł Kamen MULTI 10kW.pdf tylko ciekawe z jakim palnikiem czy może ktoś wie?[/size]
melonik25 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #12 Opublikowano 6 Stycznia 2016 A jak by ktoś użytkował kocioł Dual Komfort czy inny model niech wypowie się , bo bardzo jestem ciekaw ich opinii...
karoka65 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #13 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Według mnie lepszym wyborem byłby Multi Plus, łatwiejszy w czyszczeniu, poziome półki. Ale to moje zdanie :)
mrblue Opublikowano 6 Stycznia 2016 #14 Opublikowano 6 Stycznia 2016 W broszurze Kamena Multi Plus ma ruszt wodny co większość odradza. Jest możliwość takiej przeróbki? Zamiast rusztu wodnego żeliwny w tym modelu? Wydaje się to dosyć poważną ingerencją w budowę kotła. Wiadomo ile trzeba dopłacić?
melonik25 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #15 Opublikowano 6 Stycznia 2016 nie wiem ile ale na cenniku jest ze przeróbki 200pln a co do wstawienia żeliwnego rusztu to dzwoniłem do producenta i mówili ze bez problemu a i sami przyznali racje ze na ruszcie wodnym może wystąpić osadzanie sie sadzy bo gazy sa niedopalone i za szybko sie ochładzają cos w tym stylu. Można tez zamówić kocioł z blach mm wtedy 10% dopłaty
karoka65 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #17 Opublikowano 6 Stycznia 2016 W broszurze Kamena Multi Plus ma ruszt wodny co większość odradza. Jest możliwość takiej przeróbki? Zamiast rusztu wodnego żeliwny w tym modelu? Wydaje się to dosyć poważną ingerencją w budowę kotła. Wiadomo ile trzeba dopłacić?To masz Multi, też z poziomymi półkami i rusztem żeliwnym jak tak bardzo marzy Ci się w ogóle ten ruszt :)
karoka65 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #18 Opublikowano 6 Stycznia 2016 nie wiem ile ale na cenniku jest ze przeróbki 200pln a co do wstawienia żeliwnego rusztu to dzwoniłem do producenta i mówili ze bez problemu a i sami przyznali racje ze na ruszcie wodnym może wystąpić osadzanie sie sadzy bo gazy sa niedopalone i za szybko sie ochładzają cos w tym stylu. Można tez zamówić kocioł z blach mm wtedy 10% dopłatyNo to dobrze powiedzieli :) tak za dopłatą 10% wartości kotła można zamówić z blachy 8mm. Kameny o mocy powyżej 40kW standardowo są wykonane z blachy o grubości 8mm.
melonik25 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #19 Opublikowano 6 Stycznia 2016 A kocioł multi plus interesuje mnie bo ma największa komorę spalania awaryjnego, ale w ofercie jest 10kW ale tylko Multi
melonik25 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #20 Opublikowano 6 Stycznia 2016 czy może ktoś jasno napisać jakie moce sa palników dostępnych na rynku np ekoenergia ,brucer. ardeo itp Bo kotły zaczynają się od 7-10kW a palniki jaki maja zakres mocy????
mrblue Opublikowano 6 Stycznia 2016 #21 Opublikowano 6 Stycznia 2016 To masz Multi, też z poziomymi półkami i rusztem żeliwnym jak tak bardzo marzy Ci się w ogóle ten ruszt :) Może to głupie, ale w modelu Multi są malutkie dolne drzwiczki i nie widać palnika w całej okazałości... :rolleyes: Co uważam za wadę... Nie marży mi się ruszt jakikolwiek... Wolałbym bez.
karoka65 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #22 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Żeliwny zawsze możesz wyciągnąć i trzeba go wyciągnąć paląc na palniku bo długo nie pożyje mimo że w Kamenach ten ruszt jest bardzo masywny. W tym kotle montowana jest mała Ekoenergia 15/25
melonik25 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor #23 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Panowie, czegoś nie rozumiem w kotłach 10 -12 kW są wsadzane palniki 15/25 kW jak takie kotły pracują? tzn co z paleniem na całej retorcie czy dopala itp ? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?
balbulus Opublikowano 7 Stycznia 2016 #24 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Moje doświadczenie z ekoenergią jest takie, że na posiadanym aktualnie węglu daję radę ustawić to na co najmniej 1:9, co przy węglu 22MJ (jakiś słaby ponoć polski z bricomana,sort ekogroszek) daje około 10kW (w ostatnie mrozy udało mi się spalić 38kg węgla dziennie na około 240 m2 grzanej powierzchni, z CWU, stąd moc około 10kW). Przy słabszych nastawach przesypuje niedopalony węgiel na "dalszym" końcu palnika. Być może na innym sterowniku, dmuchawie, węglu, czymkolwiek innym (no, i, tego, z innym operatorem) da radę trochę niżej - w sensie bez przerabiania palnika, bo z przeróbkami wiem, że da się niżej -tak że ja nie widzę tego palnika w małym kotle do domu, który ma zapotrzebowanie w największe mrozy na poziomie 8 kW.
karoka65 Opublikowano 7 Stycznia 2016 #25 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Mi udawało się zejść w pracy ciągłej na sterowniku SmartII i Ekoenergii do jakieś 3,6 może 3,8kW podaję to na podstawie statystyk sterownika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.