KubaSko Opublikowano 15 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Witam Czy takie podpięcie dwóch pomp za jednym zaworem trójdrogowym będzie dobre ? Wymieniam miałowca na kocioł z podajnikiem. W instalacji są znacznie przewymiarowane grzejniki. Miałowiec był "kiszony" na 40 stopniach i zgnił. Grzejniki są w domu o powierzchni 140 m2 który potrzebuje ok .11 kW oraz warsztat o zapotrzebowaniu ok. 7 kW. Instalacja obecna ma dwie pompy wpięte równolegle.Jedna na warsztat, druga na dom. Chciałbym obniżyć koszty i zamiast dwóch mieszaczy dać jeden. Pozdrawiam
Gość Digitrax Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Oblicz przepływy na dom i warsztat i dobierz KVS zaworu 3D. Ja bym jednak zrobił to na 2 zaworach 3D tylko po to by móc niezależnie regulować temperaturą, lub zostawił zawór 3D 1" ale dał jedną mocniejszą pompę.
sambor Opublikowano 15 Grudnia 2015 #3 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Jak będzie sterowana regulacja temp wychodzącej z tego zaw 3-D? Taka regulacja, z wypływem na 2 pompy z 1 zaw 3-D jest możliwa dla zaw termostatycznego, dla sterowanych siłownikiem trzeba oddzielnych mieszaczy.
KubaSko Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor #4 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Witam. Dziękuję za zainteresowanie tematem. Przepływ to 1,66 m3/h. Zawór 1'' wystarczy (Kvs - 12 m3/h). Zawór ma być sterowany pogodowo. Na kotle chcę mieć 65-70 stopni, a w grzejniki z krzywej grzewczej. W takim razie wezmę pod uwagę opcję z jedną większą pompą 25-60, lub dwa mieszacze. Sambor a dlaczego dla zaworu z siłownikiem trzeba oddzielny mieszacz ?
sambor Opublikowano 16 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Tak mi się napisało, gdyż naprawdę zależy to od tego co pilnujemy na wyjściu mieszacza - jak temp wyjściowej to ma to takie same zastosowanie jak zawór termostatyczny, jak pilnujemy innej funkcji np temp i wpływu samego pomieszczenia to już nie. Dwa mieszacze pozwolą na podawanie różnych temp do pomieszczeń, co przy braku głowic na grzejnikach jest wskazane.
KubaSko Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor #6 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Witam, dzięki za odp Sambor. Pilnujemy temp. na wyjściu z mieszacza. Ale przemyślałem to sobie i zrobię tak jak radzicie na dwóch trójdrogach, dzięki temu będzie można niezależnie sterować temp. w domu i osobno w warsztacie. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.