MariuszP Opublikowano 10 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Witam,czy to że węgiel jest mokry wpływa na długość palenia tzn. skraca stałopalność. Przez ostatnie kilka dni próbowałem palić różnym węglem i sprawdzić przy tej samej ilości zasypu stałopalność. I tak sucha silesia czas palenia 12 godzin,suchy staszic ponad 13 godzin a teraz nowo zakupione wesoła i ekogroszek (niby z kopalni Julian) oba dość wilgotne oblepione miałem paliły sie około 9 godzin. Sprawdzę jeszcze jak się zachowa silesia po namoczeniu.Czy ktoś z Was zauważył różnicę paląc np. ten sam węgiel suchy i mokry?
kociołsam Opublikowano 11 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Wiem jedno z doświadczenia palenia w różnych kotłach mianowicie należy palić absolutnie suchym opałem .Suchy dobrze robi dla kotła , komina ,otoczenia i Ciebie To tak w skrócie. Dlatego opał szczególnie miał kupuje w sierpniu i do pazdziernika pięknie się dosusza i jest gitara żadnych problemów bez względu na jakość absolutnie dosuszam! Jest jedna wada trochę się kurzy poza tym same zalety
MariuszP Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor #3 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Też palę suchym węglem tylko właśnie dokupiłem i chciałem sprawdzić jak sie nim pali.Załadowałem cały piec rozpaliłem bez dmuchawy jak osiągnął temp zamknąłem drzwiczki popielnika i dalej już paliło się z dmuchawą która o wiele częściej sie załaczała bo piec szybciej stygł.Tak więc paląc mokrym węglem poza szkodliwym działaniem na piec i komin ma to też wpływ na długość palenia na jednym zasypie.
piastun Opublikowano 12 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Chyba nie trudno sie domyślić, ze wode trzeba odparować na co potrzeba energii.
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Niektórzy próbują tą wodą podgrzać inną wodę , może warto połączyć obie technologie tradycyjną i tą https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20640-ogrzewanie-na-wod%C4%99/
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2015 #7 Opublikowano 12 Grudnia 2015 A co , dobry pomysł :D ;) Tylko potrzeba jeszcze wykonawcy.
piastun Opublikowano 12 Grudnia 2015 #8 Opublikowano 12 Grudnia 2015 To jeszcze lepsza synteza termojądrowa węgla. Wtedy mamy wnergi M*C*C :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.