maszka18 Opublikowano 2 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Witam! Czy ktoś z Was użytkuje ten kocioł??? Mam kilka pytań z nim związanych. Kocioł użytkuje od września tego roku. To mój pierwszy piec, w domu, w którym mieszkamy od sierpnia (stary dom). Chciałam dopytać czy to NORMALNE, że spala mi aż 40 -50 kg na dobę przy obecnych temperaturach (Boże, a co będzie jak będzie duży mróz). Na zaworze 4d mam na 5 ustawione w 9 stopniowej skali. Temperatura na wyjściu to 42 stopnie wg. termometra zainstalowanego na rurce, zadane 50 stopni, powrót ok. 45-50. Dom mam nieocieplony, parter do piętro i nieocieplony strych. Mam świadomość, że jest duże zapotrzebowanie na ciepło. W domu szału nie ma, temperatura 19-20 stopni, łazienka 23. Piec Rakoczy Multimax 22kW, sterownik st37 z PID. Próbowałam różnych mozliwości palenia. Z PID i bez. W tym drugim przypadku mam problem z ustawieniami (piec nie osiąga temperatury zadanej). Z PID osiąga bez problemu. Piec non stop "chodzi". Ja wiem, ze zadaniem PID jest utrzymywanie temperatury. Piec nie przechodzi w tryb nadzoru (wg. instrukcji przechodzi gdy temp. jest o 5 stopni wyższa od zadanej). Tyle tych informacji... Temperatura spalin ok. 140-150 stopni, węgiel 22kJ, ładnie się wypala. Czopuch mam przykręcony na 2 ząbek. Gdy było cielej skręcałam zawór 4d na 3, wówczas mniej paliło ok. 30 kg, ale i było cieplej na zewnątrz. Jakie Wy macie doświadczenie z tym piecem? Czy jest szansa na zmniejszenie zużycia opału?
maszka18 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor #2 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Jeszcze opis. Dom o powierzchni użytkowej ok. 160 m2, mał piwniczka pod schodami, 8 okien nowych, 5 drewnianych do wymiany (w 3 pomieszczeniach, gdzie są okna do wymiany nie ma grzejników). Instalacja Co w tylko 2 pomieszczeniach wymieniona (łazienka, mały przdpokój i duży garaż - razem. 4 grzejniki stalowe nowe), reszta to rurki chyba stalowe czy żeliwne i reszta to grzejniki żeliwne (bez żadnych głowic regulujących ciepło) - 7 grzejników. Zawód 4 D ręcznie sterowany, bojler 250 l. (przygotowany pod kolektory słoneczne).
CooleR Opublikowano 2 Grudnia 2015 #3 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Tak na szybko to w pierwszej kolejności wełna lub styropian na strych, można zacząć od 10 cm a jak fundusze pozwalają to 25-30, a jak nie to można etapami po 10 cm. najwięcej ciepła ucieka właśnie tam, znacząco podniesie komfort i obniży spalanie, a masz z czego. kolejna sprawa to termostaty na grzejnikach, zawsze można obniżyć temp w pomieszczeniach w których nikt nie przebywa, a to również wpływa na spalanie. Z tym PID`em też uda się urwać trochę, zacznij od 1:10 czyli 5 sek podawanie i 50 sek przerwa, dmuchawa 40% i obserwuj to co dzieje się na palniku, a jak kocioł nie osiąga zadanej ale jest blisko to niech tak zastanie, a jak nie to zawsze ktoś pomoże. Kol Timon z pewnością doradzi płci pięknej. Opał może też nie należy do uczciwych i to również wpływa na ilość spalanego opału Głowa do góry dasz rade
maszka18 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor #4 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Własnie z mężem myślimy nad ociepleniem dachu, ale to będzie powoli, własnymi siłami roboczymi. Termostaty mamy na nowych 4 grzejnikach, z czego 2 grzejniki są zakręcone, 2 są skręcone na 3. Na żeliwnych, jak nam powiedział hydraulik nie ma szans założyć - takie są te grzejniki. Docelowo, nie wiem, czy w następnym roku czy za 2 lata będziemy modernizować resztę instalacji co. Opału też dokupimy, ale o znacznie większej kaloryczności. Spróbuje wystartować z podanymi ustawieniami jutro. Dziękuje za odpowiedź :)
roker Opublikowano 16 Lutego 2017 #5 Opublikowano 16 Lutego 2017 Mam ten sam problem. Kocioł Multimax 22 kW spala mi o 50 % więcej niż niż kocioł zasypowy 30 kW tego samego producenta. Producent sugeruje wymianę na Multimax 32 kW. Czy jest szansa na oszczędniejsze ogrzewanie. Pozdrawiam. Stanisław.
sokol29 Opublikowano 17 Lutego 2017 #6 Opublikowano 17 Lutego 2017 Maszka 18 na grzejnikach żeliwnych można założyć termostaty,ja mam też żeliwne mają chyba ponad 30lat i hydraulik dał rade.Sam zresztą mi to zaproponował .Zrób zdjęcie swoich grzejników i wrzuć na forum niech się wypowiedzą fachowcy czy Twój hydraulik ma racje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.