Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko 12Kw Wygasanie/wypychanie Żaru Z Retorty

ManiekZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W takim ze wczesniej miałem ustawiona na 26 i dmuchała bardzie teraz poprostu sie wolniej kręci, musiałem podnieść na 30 :)

Nie zapomnij przestawic sobie tego wentylatora w menue serwisowym  max 100 min 0 :)

Opublikowano

Ja musiałem z 16 dać na 30.

Opublikowano

No to ładnie dwukrotność :) ja bendąc dzisiaj w kotłowni właśnie zauwarzyłem jakas taka cisze tez podniosłem ale nie tyle :)

Opublikowano

Audihr to pokaz wykres z kotła skoro już nie jesteś w delegacji. Pisałeś że lepiej ustawisz w dwustanie niż pidzie co dla mnie jest kompletną bzdurą jeżeli piec jest odpowiednio dobrany, nigdy nie spalisz mniej niż przy pidzie.

Opublikowano

Witajcie

wgrałem nowy soft i faktycznie teraz jest duuuuzo lepiej.

Dmuchawę również musiałem podnieść z 13% na 25% i lekko skorygować czas podawania.

Teraz wiaterek wieje sobie jak trzeba, cichutko, płomienie spokojne i dopalanie zdecydowanie lepsze.

Myślę że w starym sofcie był jakiś zonk w obsłudze dmuchawy przez sterownik.

Praktycznie wyeliminowałem spieki! Popiół siwy i rozpada się na retorcie.

Eeeech .... gdyby ten soft od razu był wgrany - oszczędził bym sobie wiele czasu i nerwów :)

Teraz to jest bajka, nie potrzeba PIDu a kocioł pracuje tak jak powinien.

Zobaczymy ile mi spali węgla.

OFICJALNIE UZNAJĘ MÓJ PROBLEM ZA ROZWIĄZANY. DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC I DOBRE SŁOWO W TRUDNYCH CHWILACH ..... :D

Opublikowano

Co sądzicie o takim wykresie? Temp zadana 65 stopni. Ale w czasie gdy nie dogrzewa ustawione -10stopni, histeria 2 stopnie.

post-60609-0-35288000-1450633611_thumb.jpg

Opublikowano

Widać że w tym czasie nie miałeś dużego odbioru ciepła np dogrzanie spuszczonej wody z bojlera, bo wykres miałby odchyly.

Opublikowano

Miałem wczoraj wieczorem raz prysznic raz kąpiel wanna, dziś rano prysznic. Tylko że u mnie pompa Cwu kręci non stop bo nie mam zaworu 4d tylko 3d na podłogowke i powrót był by ok. 27 stopni. A więc bojler trzyma tyle ile jest na piecu pompka na wysokim biegu aby załączenie pomp co i podłogowej nie powodowało obniżenia temp powrotu. Pompy co i podłogowa zaliczają się raz na 3 minuty i pracują przez 1 minute. W momencie dogrzewania domu (temp na sterownika pokojowym spadnie poniżej 23 stopni) pracują obie w trybie ciągłym. Temp powrotu ok 1-2 stopnie niższa od zasilania.

Dodam jeszcze że pale mieszanka Czecha (kupiony ze strony wiegiel24.info) oraz miału (fioletowy z taniopal.pl)

• 1 rok później...
Opublikowano

Żałuj kolego że nie zamieniłeś przy zamówieniu sterownika na K1pV2 z PID, ja 1.5 miesiąca mam ten sam piec i jedyne co mnie interesuje to wygarnięcie około wiaderka popiołu raz na tydzień przy temperaturach jakie obecnie panują (-4do0stopni) i zasypaniu raz na 10-12 dni 100kg do podajnika.

Tak wygląda wykres pracy kotła:

W jaki sposób to osiągnąłeś? Ja mam k1pv4

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Żałuj kolego że nie zamieniłeś przy zamówieniu sterownika na K1pV2 z PID, ja 1.5 miesiąca mam ten sam piec i jedyne co mnie interesuje to wygarnięcie około wiaderka popiołu raz na tydzień przy temperaturach jakie obecnie panują (-4do0stopni) i zasypaniu raz na 10-12 dni 100kg do podajnika.

Tak wygląda wykres pracy kotła:

Witam

Co takiego było w twoich ustawieniach że uzyskałeś taką wartość bo na obecną chwilę przy tych temp spala mi 20-22kg/dobę

Będę wdzięczny za każdą pomoc

marcin

Opublikowano

Tu jeszcze filmik  menu pieca

Witam

Dlaczego w menu nie miałeś włączoną funkcję START ?

Marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.