SEBASTIAN29 Opublikowano 22 Listopada 2015 #1 Opublikowano 22 Listopada 2015 WITAM. W skrócie opiszę mój problem, niedawno robiłem remont i zmieniłem kocioł dokładając ogrzewanie podłogowe w salonie. tu dodam fotke samej instalacji nad piecem: h akcja jest tego typu: na piecu temp zadana 55 temp aktualna 55 temp zadana cwu 55 temp aktualna cwu 55 na liczniku zamontowanym za pompą co. 40 st i tak jest wszystko ok do chwili kiedy temp w cwu nie spadnie do 54st wtedy zaczyna działac poma cwu i na liczniku od wody co tej na grzejniki temp podnosi się do 50st i będzie taka duza aż do chwili kiedy w cwu nie dojdzie do zadanej temp. macie jakieś pomysły na wyjaśnienie tego typu akcji???
mac65 Opublikowano 22 Listopada 2015 #2 Opublikowano 22 Listopada 2015 Ta instalacja jest źle wykonana . Brakuje zaworów zwrotnych przed pompami i po co wydawałeś pieniądze na dodatkowe zawór różnicowy przy CWU i po jakie licho Ci dwie pompy jak obie pracują na tych samych nastawach . Zrób szersze zdjęcie z widokiem powrotów , rury bezpieczeństwa ( chyba że to układ zamknięty) . Czy ta instalacja pracuje na grawitacji że potrzebujesz zawory różnicowe .
SEBASTIAN29 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor #3 Opublikowano 22 Listopada 2015 Tak to układ grawitacyjny. Zawory zwrotne sa za pompkami. Dwie pompki sa zamontowane do np trybu letniego...
SEBASTIAN29 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor #4 Opublikowano 22 Listopada 2015 http://fs5.directupload.net/images/151122/jkx2s6n6.jpg
mac65 Opublikowano 22 Listopada 2015 #5 Opublikowano 22 Listopada 2015 Link nie działa . Nie widzę jak to jest połączone i nie widzę na fotce tych zaworów zwrotnych . Musisz dać szersze zdjecie albo szkic instalacji .
SEBASTIAN29 Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor #6 Opublikowano 23 Listopada 2015 jak widać na fotach z pieca są dwa wyjścia jedno poszło na CO drugie na CWU potem odpowiednio pompki pare m rury jedna leci na dom grzać grzejniki a druga wchodzi w bojler pod bojlerem jest wyjście tej rury i łączy się z powrotem rury wracającej z domu... zaraz przy piecu dochodzi jezcze jedna rura od zaworu 3D JEŚLI CHODZI O RURĘ BEZPIECZEŃSTWA czy jakoś tak (wyjście z naczynka wyrównawczego) to jest to gdzieś w domu tak w połowie instalacji...
MIQ Opublikowano 23 Listopada 2015 #7 Opublikowano 23 Listopada 2015 No i sprawa jest jasna. Po załączeniu pompy CWU rośnie temperatura na powrocie. Zawór 3D pobiera wodę z powrotu do podmieszania, czyli przy pracującej pompie CWU wodę o wyższej temp. Dlatego temperatura na wyjściu zaworu rośnie.
SEBASTIAN29 Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor #8 Opublikowano 23 Listopada 2015 jak dla mnie to gdzie by nie dał rury od 3D to i tak woda z CWU i woda z CO się złączy ale weźmy pod uwagę że wszystkie 4 nastawienia są na ta samą temp więc skąd większa temp na zaworem 3D?? większe ciśnienie dwóch pompek???
MIQ Opublikowano 23 Listopada 2015 #9 Opublikowano 23 Listopada 2015 Zauważ, że tu o temperaturę powrotów chodzi a nie zasilania. Temperatura powrotu z bojlera jest wyższa, niż z instalacji CO. Po włączeniu pompy CWU podnosi się zatem temperatura wody w rurze powrotnej między powrotem z bojlera a miejscem wpięcia 3D, prawda? Zatem zawór 3D dostaje z jednej strony wodę z kotła a z drugiej wodę o temperaturze wyższej, niż w czasie, gdy tylko pompa CO pracuje. Zamień miejscami powrót z bojlera i miejsce wpięcia 3D na powrocie i problem się rozwiąże.
SEBASTIAN29 Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor #10 Opublikowano 23 Listopada 2015 No zaczynam czaić o co chodzi. A mogl byś mi obrazowo to pokazac??? Jestem w tym temacie kompletnie ciemny. Myślałem o zakupie silownika do zaworu 3D który by utrzymywał stala temp na instalacji co
mac65 Opublikowano 23 Listopada 2015 #11 Opublikowano 23 Listopada 2015 No tak wychodzi na to że 3d nie ma co mieszać bo temperatura powrotu i zasilania się wyrównuje . Obieg bojlera jest za duży i z jego powrotu woda jest grawitacyjnie podciągana na mieszacz i stąd problem ale profilaktycznie obejrzał bym jeszcze ten zawór odcinający na zasilaniu kaloryferów czy aby się nie zawiesił bo i to może powodować odwrotny przepływ ( poznasz to po ciepłym powrocie z grzejników przy wyjściu ze ściany w momencie pracy pompy CWU) i przy małym obiegu grzejników ( jeśli jest gdzieś blisko za ścianą wpięty mały grzejnik ) rura powrotna będzie się robiła ciepła . A tak już na marginesie gdzie masz rurę bezpieczeństwa do naczynia zbiorczego ?
SEBASTIAN29 Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor #12 Opublikowano 23 Listopada 2015 TO CHŁOPAKI WINA LEŻY PO STRONIE ZAWORU 3D??? na schemacie narysowałm ??? w którą stronę leci tam woda???
SEBASTIAN29 Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor #13 Opublikowano 23 Listopada 2015 jak dla mnie to wygląda tak...
MIQ Opublikowano 23 Listopada 2015 #14 Opublikowano 23 Listopada 2015 Wina leży po stronie niewłaściwie wpiętych powrotów. Napisałem Ci to w poprzednim poście.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.