andrzejaslo Opublikowano 16 Listopada 2015 #1 Opublikowano 16 Listopada 2015 Witam, Chciałem przedstawić małą modyfikację mojego górniaka Ogniwo S6WC 17. Zapewne ktoś wpadł już wcześniej na podobny pomysł. Otóż po zakupie termometru spalin i zamontowaniu go w czopuchu podczas rozpalania (palę na na miarkowniku ciągu metodą od góry) temp. spalin wyniosła ok 550C i rosła. Dlatego postanowiłem ograniczyć nadmierne otwarcie klapki przez miarkownik w sposób przedstawiony na poniższym zdjęciu. Nadmierne otwarcie klapki PP regulowane jest w prosty sposób śrubką, trzeba tylko pamiętać o zamontowaniu na łańcuszku odpowiedniej sprężynki (w moim przypadku tymczasowo zwykłe 2 gumki) bez sprężynki można uszkodzić miarkownik!. Po wyregulowaniu temperatura spalin przy rozpalaniu nie przekracza 270C ( to i tak ponad 2 razy mniej niż bez ogranicznika) a później po ustabilizowaniu temperatury wody na ok 70C temp. spalin utrzymuje się w zakresie 200-130C. Cały zasyp (obecnie palę drewnem) pali się przynajmniej 30min dłużej niż bez tej modyfikacji, pisząc o tych 30min uwzględniam już to że kocioł nieco dłużej dochodzi do temperatury zadanej (ok 10-15min dłużej). Moim zdaniem jest to alternatywa dla regulatora ciągu kominowego RCK który może wychładzać nieco spaliny, ale to tylko moje zdanie.
mac65 Opublikowano 17 Listopada 2015 #2 Opublikowano 17 Listopada 2015 W temacie " innowacje w kotle zasypowym ....." jest opis jak zmodyfikować miarkownik ciągu aby pracował stabilniej i nie rozdziawiał japy w popielniku bez potrzeby . Sprężyna na miarkowniku ciągu bo o niej piszę pozwala zmniejszyć zakres pracy ramienia poprzez regulowaną zmianę długości dźwigni miarkownika a przez to pracę klapki w o wiele mniejszym zakresie . Dodatkowym efektem takiej zmiany jest o wiele większa siła z jaką miarkownik podnosi klapkę (znika potrzeba przeciwwagi ) . Dodatkowy efekt regulacji i odciążenia pracy klapki PP uzyskasz zastępując pokrętło w klapce odpowiednio długą śrubą do końca której doczepisz łańcuszek . Oddalasz w ten sposób punkt przyłożenia siły miarkownika od osi zawiasu klapki zyskując dodatkową regulację ( tu również można wykorzystać patent ze sprężyną ) dzięki czemu miarkownik pracuje o wiele płynniej i lżej . PW w tym wydaniu będzie działało poprawnie do momentu całkowitego skoksowania paliwa w późniejszym etapie w zasadzie przestaje być potrzebne kiedy koks pali się już od rusztu i w takiej sytuacji pasowało by przemyśleć temat pod kątem całkowitego zamknięcia lub chociaż ograniczenia jego dostępu . Pozdrawiam
andrzejaslo Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor #3 Opublikowano 17 Listopada 2015 PW w tym wydaniu będzie działało poprawnie do momentu całkowitego skoksowania paliwa w późniejszym etapie w zasadzie przestaje być potrzebne kiedy koks pali się już od rusztu i w takiej sytuacji pasowało by przemyśleć temat pod kątem całkowitego zamknięcia lub chociaż ograniczenia jego dostępu . Dokładnie teraz palę samym drewnem i gdy pozostaje sam żar to odcinam niemal całkowicie PW, po tym zabiegu temperatura spalin wzrasta jak również tem. wody w kotle. Nie ma chyba możliwości zautomatyzować to odcinanie PW, jedyne co mi przychodzi do głowy to wyłącznik czasowy. Z tą dłuższa śrubą to świetny pomysł. Mogę prosić o zdjęcia jak to wygląda w praktyce, lub o numer strony w temacie gdzie jest to przedstawione?
mac65 Opublikowano 17 Listopada 2015 #4 Opublikowano 17 Listopada 2015 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/5274-innowacje-w-kotle-zasypowym-czyli-jak-wyeliminować-smołę/page-9 Jak lubisz kombinować to przeczytaj sobie cały ten temat a o miarkowniku i tuningu post 171 i późniejsze Powodzenia Kurde to już ponad 4 lata .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.