papaj454 Opublikowano 30 Października 2015 #1 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Witam Proszę Was o pomoc. Dzisiaj rano jak wstałem do pracy usłyszałem dobiegający z kotłowni przeraźliwy dźwięk. Poszedłem sprawdzić i zauważyłem, że podajnik tłokowy w piecu na eko groszek sterowany komputerem Tango C+ cały czas podaje paliwo, a tłok chodził jak "stary traktor" nie wiem czy przypadkiem coś tam cię nie zatarło. Na sterowniku nie wyskoczył żaden błąd, a sytuacja przypuszczam że zaczęła się kiedy skończyło się paliwo w zasobniku, bo na palenisku nie był tylko żar. Komputer nie reagował jak chciałem go zatrzymać ręcznie, a po wyłączeniu i ponownym włączeniu do sieci w dalszym ciągu tłok chodził głośno i cały czas chciał podawać paliwo. Nie maiłem rano czasu sprawdzić, co to może być. Poradźcie mi gdzie zacząć szukać problemu w sterowniku, czy może odkręcić blachę osłaniająca tłok i silnik dmuchawy i tam zacząć. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamGuitar Opublikowano 30 Października 2015 #2 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Sprawdź wyłącznik (kontaktron i magnes lub krancówka) przy tłoku, który zatrzymuje tłok w tym samym położeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papaj454 Opublikowano 30 Października 2015 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Wyłącznika przy tłoku nie znalazłem, ale powodem było chyba coś innego. Przy próbe włączenia sterownika coś się w nim spaliło, aż korki wywaliło. Po otworzeniu go zawuażyłem w nim wełnę ociepleniową z wnętrza pieca oraz ślady żerownia gryzoni. Widać dwa elementy spalone na płytce(jeden biały element w górnej części płytki oraz jeden duży czerowony na środku płytki). Nie wiem czy da się je wymienić, czy będę musiał kupić cały sterownik. W załączeinu zdjęcie z widocznymi spalonymi elementami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.