domdwe Opublikowano 19 Października 2015 #1 Opublikowano 19 Października 2015 Cześć Kupiłem awaryjnie ten groszek i za cholerę go rozpalić nie mogę a musze czymś grzać do czwartku / planowana dostawa czarnej perły /. Juz wiem ze to rosyjski groszek ale jak np groszek z Wesołej super mi się palił na nastawach, Podawanie 9sek Przerwa 70sek Dmuchawa 25% Podtrzymanie Podawanie 10 sek Przerwa 15 min Dmuchawa 10 sek Postój 10 min Tak teraz za chiny nie mogę rozpalić dziada. Tzn rozpalam. Ale po wejściu w automat gaśnie. Ustawione CO 60st COW 50st Kocioł Defro Sigma 16kw Jakiś pomysł jakie ustawienia mogę na tym rusku zadziałać?
balbulus Opublikowano 19 Października 2015 #2 Opublikowano 19 Października 2015 Ale gaśnie bo gaśnie, czy masz jakieś zabezpieczenie w sterowniku, że "jeżeli nie podniesie temperatury o stopień w ciągu 5 minut - wygasza kocioł"? Węgiel ruski a ruski (miałem ruski, który musiałem spalac na małym nadmuchu, bo się żużlował popiół, miałem też ruski - trochę drobniej kruszony - który wymagał większego nadmuchu, żeby się w ogóle palić)- tak czy inaczej na pewno słabszy od wesołej i może się szybciej wypalać - sugerowałbym trochę skrócić przerwę w podawaniu i delikatnie mocniej dmuchnąć.
domdwe Opublikowano 19 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 19 Października 2015 Gaśnie bo gaśnie dziad. Ale potestuje wieczorem wskazówki.
domdwe Opublikowano 19 Października 2015 Autor #4 Opublikowano 19 Października 2015 Rozpalić się udało ale długo dochodzi do zadanej. Ustawienia to zadana co 55st bojler 45st. Ustawienia Podawanie 6sek Przerwa 57 sek Wentylator 20% Podtrzymanie Podawanie 10 sek Przerwa 20 min Wentylator czas pracy 15 sek Postój 10min Rozpalić zacząłem o 16.40 do zadanej doszedł o 19.16 potem wszedł w podtrzymanie od 19.20 do 20 znów praca. Dane z wykresu na kotle. Jakieś sugestie co rano mogę poprawić bo jeszcze nie mieszkam i znikam do domu... Może mieć na sytuację wpływ ze to drugie rozpalenie dopiero ? I tak naprawdę pięć grzal dopiero łącznie z 6h ? Bojler póki co ma 31st z 45st zadanych a powrót 44 st z 55 oczekiwanych ? Termostaty rozkręcone bo kafle kladzione. Dom 220mkw ocieplony. Nie nowy.
Dayan Opublikowano 19 Października 2015 #5 Opublikowano 19 Października 2015 Stosunek podawania do przerwy masz niemal 1:10, to raczej mało. Na mniejszym ci niedopala?
domdwe Opublikowano 20 Października 2015 Autor #6 Opublikowano 20 Października 2015 Czyli zmniejszyć przerwę sugerujesz... 6s na 45 czy 40 ?
balbulus Opublikowano 20 Października 2015 #7 Opublikowano 20 Października 2015 No spokojnie, spokojnie, jeszcze nie mieszkasz, dom nie wygrzany - ja bym nic nie ruszał, jeżeli nie gaśnie i przyzwoicie się spala. Taki "świeży" dom potrzebuje trochę czasu, żeby się wygrzać - ważne, żebyś teraz nie wyłączał pieca, niech pracuje. Mury i posadzki złapią temperaturę i będzie przyjemnie i ciepło. Nad zmianą stosunku podawanie/przerwa pomyślisz, jeżeli przyjdą mrozy i kocioł nie da rady osiągnąć zadanej (ale do tego czasu już wygrzejesz mury, więc będzie mu - "temu kotłu" - łatwiej). Jak zmienisz stosunek przerwa -podawanie będziesz musiał od nowa dobierać nadmuch...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.