Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Big Fire 25Mj Z Leyroy Merlin

domdwe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Kupiłem awaryjnie ten groszek i za cholerę go rozpalić nie mogę a musze czymś grzać do czwartku / planowana dostawa czarnej perły /.

Juz wiem ze to rosyjski groszek ale jak np groszek z Wesołej super mi się palił na nastawach,

Podawanie 9sek

Przerwa 70sek

Dmuchawa 25%

Podtrzymanie

Podawanie 10 sek

Przerwa 15 min

Dmuchawa 10 sek

Postój 10 min

Tak teraz za chiny nie mogę rozpalić dziada. Tzn rozpalam. Ale po wejściu w automat gaśnie.

Ustawione CO 60st COW 50st

Kocioł Defro Sigma 16kw

Jakiś pomysł jakie ustawienia mogę na tym rusku zadziałać?

Opublikowano

Ale gaśnie bo gaśnie, czy masz jakieś zabezpieczenie w sterowniku, że "jeżeli nie podniesie temperatury o stopień w ciągu 5 minut - wygasza kocioł"?

Węgiel ruski a ruski (miałem ruski, który musiałem spalac na małym nadmuchu, bo się żużlował popiół, miałem też ruski - trochę drobniej kruszony - który wymagał większego nadmuchu, żeby się w ogóle palić)- tak czy inaczej na pewno słabszy od wesołej i może się szybciej wypalać - sugerowałbym trochę skrócić przerwę w podawaniu i delikatnie mocniej dmuchnąć.

Opublikowano

Rozpalić się udało ale długo dochodzi do zadanej.

Ustawienia to zadana co 55st bojler 45st.

Ustawienia

Podawanie 6sek

Przerwa 57 sek

Wentylator 20%

Podtrzymanie

Podawanie 10 sek

Przerwa 20 min

Wentylator czas pracy 15 sek Postój 10min

Rozpalić zacząłem o 16.40 do zadanej doszedł o 19.16 potem wszedł w podtrzymanie od 19.20 do 20 znów praca. Dane z wykresu na kotle.

Jakieś sugestie co rano mogę poprawić bo jeszcze nie mieszkam i znikam do domu...

Może mieć na sytuację wpływ ze to drugie rozpalenie dopiero ? I tak naprawdę pięć grzal dopiero łącznie z 6h ?

Bojler póki co ma 31st z 45st zadanych a powrót 44 st z 55 oczekiwanych ?

Termostaty rozkręcone bo kafle kladzione.

Dom 220mkw ocieplony. Nie nowy.

Opublikowano

Stosunek podawania do przerwy masz niemal 1:10, to raczej mało. Na mniejszym ci niedopala?

Opublikowano

No spokojnie, spokojnie, jeszcze nie mieszkasz, dom nie wygrzany - ja bym nic nie ruszał, jeżeli nie gaśnie i przyzwoicie się spala.

Taki "świeży" dom potrzebuje trochę czasu, żeby się wygrzać - ważne, żebyś teraz nie wyłączał pieca, niech pracuje. Mury i posadzki złapią temperaturę i będzie przyjemnie i ciepło.

Nad zmianą stosunku podawanie/przerwa pomyślisz, jeżeli przyjdą mrozy i kocioł nie da rady osiągnąć zadanej (ale do tego czasu już wygrzejesz mury, więc będzie mu - "temu kotłu" - łatwiej).

Jak zmienisz stosunek przerwa -podawanie będziesz musiał od nowa dobierać nadmuch...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.