RudyK Opublikowano 17 Października 2015 #1 Opublikowano 17 Października 2015 Witam wszystkich użytkowników i proszę o pomoc w doborze kotła Mam dom jednorodzinny w zabudowie szeregowej 4 kondygnacje (w tym piwnica z garażem) gruby mur ceglany i ocieplony styropianem 5 cm. 16 lat temu zainstalowałem piec co 1 funkcyjny Junkers Eurostar 24kW. Instalacja w miedzi a grzejniki radiatory (wtedy były podobno super). Ostatnio piec co zaczął bardziej niż zwykle strajkować i już nawet serwisant nie jest w stanie go wyregulować a 2-giej płyty głównej ani 4-tego zaworu trójdrogowego nie kupię - to juz nie ma sensu. Postanowiłem zmienić piec na nowy i może coś trzeba by jeszcze (grzejniki?). Proszę o pomoc w doborze typu i producenta kotła i ewentualnie nowych grzejników jeżeli to byłoby konieczne. Pilnie czekam Pozdrawiam Rudy
sambor Opublikowano 19 Października 2015 #2 Opublikowano 19 Października 2015 Nie podajesz jaki masz do tego kotła zasobnik, ale moc nowego kotła powinna być podobna jak starego czyli 20-24kW. Obecnie kotły z otwartą komorą spalania są wycofywane - a do kotła turbo lub kondensacyjnego będzie potrzeba wkład kominowy powietrzno - spalinowy. Wymianę grzejników na razie sobie odpuść. Dobre firmy to np Wolf, tańsze to Termet, Immergas, po środku cała reszta
RudyK Opublikowano 19 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 19 Października 2015 Dziękuję za tą podpowiedź. Zasobnik mam 100l Biawar bo oryginalny zjadła korozja (ale dopiero po 14 latach). Pytałem również o grzejniki dlatego że dotychczas przez minione 16 lat nigdy w zimie nie udało mi sie dogrzać domu. Szczytem osiagnięć było 20,5 C w pomieszczeniu gdzie zamontowano programator z pomiarem temperatury a kilka z grzejników wogóle nigdy się nie nagrzewało. Niestety żaden z serwisantów czy instalatorów nie podjął się regulacji całego systemu. Moja instalacja jest rzeczywiście spieprzona i to na swój specyficzny sposób - zasady zachowane tylko jakoś nie działa !!! Co myślisz o markach takich jak Vissmann czy Junkers ewentualnie Buderus
sambor Opublikowano 19 Października 2015 #4 Opublikowano 19 Października 2015 Obecnie kotły gazowe to podobna jakość , tu już trzeba na dostęp do serwisu patrzeć, długość gwarancji, cenę peryferiów. Instalacja ma problem z brakiem prawidłowej regulacji wstępnej na grzejnikach, Możliwe że niektóre grzejniki są zapowietrzone, nie podałeś średnic rur do tych grzejników , więc nie wiadomo czy nowe np większe grzejniki będą prawidłowo zasilane ze starych rur. Musisz podać więcej szczegółów o instalacji np jakie duże pomieszczenia jakie w nich grzejniki, jakie rury do tych grzejników itd.
RudyK Opublikowano 28 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 28 Października 2015 Witam ponownie sorry - była przerwa spowodowana wyjazdem słuzbowym. Dom to 4 kondygnacje każda 6x11 m. Salon na parterze otwarty razem z kuchnią i klatką schodową łącznie ok 50 m2. Pozostałe kondygnacje tradycyjnie 1 piętro 3 pokoje (2 małe 3x3 ,łazienka 2x3,5 i sypialnia 6x 4 reszta klatka schodowa i korytarz) , 2 piętro 2 pomieszczenia (pokój 6x4 , 6x5 ,reszta klatka schodowa i korytarz) ,piwnica(garaż 6x5 reszta 3 piwnice i kotłownia 1,5 x 3). Grzejniki to radiatory - niestety nieskuteczne (nigdy nie są w całości ciepłe i wystudzają się prawie natychmiast po wyłączeniu sie pieca co - fatalne rozwiązanie). Stropy w budynku ackermana ze styropianem pod wylewką i drewnianą podłogą, dodatkowo strop od garażu ocieplony styropianem 10cm. Budynek wykonany z prawdziwej cegły (24 cm) też ocieplony styropianem 5cm i tynk 2cm. Instalacja w miedzi (22 w kotłowni i część pionów, odgałęzienia 18 i chyba 16 mm ). Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.