Nooxi Opublikowano 17 Października 2015 #1 Opublikowano 17 Października 2015 Witam.Niedawno stałem się szczęśliwym (tak myślałem) posiadaczem instalacji ogrzewania wody użytkowej za pomocą (już nie tylko pieca), ale również kolektorów słonecznych. Ekipa montująca wyjątkowo się spieszyła i niestety mimo wielu zaleceń tak wszystko wykonała, że prawdopodobnie spuściła całą wodę z instalacji. (Tak, tak, przed wyjściem kilka razy było przypominane, które zawory mają zakręcić) Do tego też się nie przyznali i zauważone zostało to dopiero po rozpaleniu w kotle. Niestety od montażu mam ciągle problem z (jak podejrzewam) zapowietrzonym bojlerem w układzie ogrzewania od pieca. Tutaj kilka foto jak to wygląda. I moja prośba o pomoc, ponieważ w momencie, gdy pompa pieca i pompa od bojlera pracują słychać co chwilę okropne bulgotanie i szumienie. Brzmi jak powietrze zaburzające przepływ w układzie piec - bojler - piec. Najgorsze, że z tego układu powietrze to nie wydostaje się na grzejniki, a odpowietrznik zamontowany za pompą bojlera go nie upuszcza. Co począć?PS. Nie chcę wzywać tej firmy tylko dla odpowietrzenia.PS2. Czy pompa pieca względem pompy od bojlera są odpowiednio zamontowane?Pozdrawiam
majschi Opublikowano 17 Października 2015 #2 Opublikowano 17 Października 2015 witam Na zdjęciach kotłowni słabo to widać ale prawdopodobnie pompa bojlera jest wpięta szeregowo z pompą co. Pompy powinny być zamontowane równolegle.
gersik Opublikowano 17 Października 2015 #3 Opublikowano 17 Października 2015 Zapłaciłeś - wzywaj . Instalacja powinna być uruchomiona i dopiero się płaci. Tak jak kolega już napisał. Pompy szeregowo podpięte a to błąd.
Nooxi Opublikowano 17 Października 2015 Autor #4 Opublikowano 17 Października 2015 Jeżeli chodzi o podłączenie, to oczywiście jest ono typowo szeregowe. Pierwsza pompa pcha ciepłą wodę z pieca do instalacji co i do bojlera, potem jest trójnik i z niego druga pompa zabiera ciepłą wodę do ogrzania bojlera, a reszta (o ile jakaś jest) płynie do grzejników w domu. Podejrzewam, że zostało to tak zrobione, ponieważ instalacja co wcześniej funkcjonowała bez pompy bojlera. Ten nagrzewany był również przy użyciu pompy co. Obecnie ze względu na montaż kolektorów słonecznych konieczne było zastosowanie pompy przed bojlerem, a więc firma podłączyła ją do istniejącego już "odczepu" poprzedniego bojlera.Rozumiem w pełni, że podłączenie to osłabia ogrzewanie domu w momencie, w którym pompa bojlera pracuje, ale czy jest to przyczyną ciągłego zapowietrzenia?Zapowietrzenie to brzmi jakby pompa bojlera w kółko między piecem, a bojlerem "przeganiała" to samo powietrze, ale nie jest to regularne zjawisko. Zapłaciłeś - wzywaj . Instalacja powinna być uruchomiona i dopiero się płaci. Z tym płaceniem to nie do końca tak, ponieważ płacone było "z góry" - projekt unijny. Ale wzywanie do odpowietrzenia wydaje mi się przesadą, dlatego też tu napisałem.
majschi Opublikowano 17 Października 2015 #5 Opublikowano 17 Października 2015 Najpierw należy wpiąć pompy równolegle następnie szukać przyczyny zapowietrzania.
Nooxi Opublikowano 17 Października 2015 Autor #6 Opublikowano 17 Października 2015 Bardzo chciałbym dowiedzieć się jakie znaczenie dla instalacji ma pozostawienie przez jeszcze pewien czas takiego podłączenia pomp? Domyślam się, że firma zbyt szybko nie zgłosi się na poprawkę, tym bardziej, że ich zdaniem wszystko jest w porządku. (Inaczej tak by tego nie podłączyli) W tej chwili woda w bojlerze jest nagrzana, pompa nie pracuje, pracuje tylko pompa co i ogrzewa dom i uważają, że jest to w porządku. Ja w tej chwili też nie widzę kłopotów, bo dziwne odgłosy zaczynają się dopiero, gdy ruszy pompa od bojlera.Proszę o pomoc, ponieważ sam układu nie przebuduję - całość też nie należy do mnie i ciężko będzie mi kogokolwiek przekonać, że całość układu wychodzącego z pieca wymaga przebudowania. Łatwiej byłoby to załatwić przy zmianie pieca, która się również zbliża.
majschi Opublikowano 17 Października 2015 #7 Opublikowano 17 Października 2015 Prawdopodobnie podczas pracy obydwóch pomp występują zaburzenia przepływy w instalacji i stąd dziwne dźwięki. Pewnym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zastosowanie sterownika pomp z priorytetem cwu. Wtedy jednocześnie pracuje tylko jedna pompa.
Nooxi Opublikowano 17 Października 2015 Autor #8 Opublikowano 17 Października 2015 Zastosowanie sterownika pomp niestety nie będzie możliwe, ponieważ pompa od cwu musi być połączona ze sterownikiem od instalacji nadzorującej pracę kolektorów słonecznych, a pompa co ma oddzielny sterownik (prawdopodobnie już w wieku -naście lat) i nie widzę możliwości połączenia tego. Jeżeli nie uda mi się w żaden sposób tego odpowietrzyć (nie wiem, popróbuję napełnić od nowa piec, albo na wygaszonym jakoś pompą przegonić to powietrze do grzejników) to tak się stanie. Co dziwne między pompą cwu, a bojlerem jest zamontowany odpowietrznik pionowy wyglądający do złudzenia, jak polecane odpowietrzniki AFRISO, a więc automat i przez niego ani grama powietrza nie uchodzi.Podobny efekt jeżeli chodzi o dźwięki występował, gdy w piecu była grzana woda z częściowo zamkniętym zaworem na powrocie z instalacji ogrzewania mieszkania. Wtedy było to najprawdopodobniej punktowe wrzenie wody, ale teraz nie mam pomysłów. Coś takiego przy 40-60 stopniach na piecu?Jeżeli dobrze zauważyłem to mimo braku wycieków z instalacji mogę śmiało każdego dnia dopuszczać do instalacji zauważalne ilości wody - wcześniej nie miało to miejsca.
majschi Opublikowano 17 Października 2015 #9 Opublikowano 17 Października 2015 Co obecnie steruje pracą pompy ładującej zasobnik? Na pewno nie jest to sterownik solarów.
Nooxi Opublikowano 17 Października 2015 Autor #10 Opublikowano 17 Października 2015 Obecnie steruje nią sterownik solarów dokładnie Hewalex G-422-P08. Dodam więcej, chociaż może się powtórzę. Dotychczas nie było w tym miejscu żadnej pompy, jest ona zamontowana, aby w razie nadmiernego nasłonecznienia schłodzić solary i zasobnik wykorzystując piec i grzejniki.Nie doszedłem jeszcze co decyduje na którym biegu pracuje ta pompa, bo za każdym razem jest to bieg III. Może jego zmiana na niższy by coś zmieniła, ale obawiam się, że podłączenie tej pompy zrobione jest w tak prosty sposób, że w takiej sytuacji również chłodzenie solarów i zasobnika w słoneczny dzień byłoby mniej skuteczne.Przemyślałem sprawę i muszę dodać, że "steruje" to mocne słowo. Sterownik od kolektorów ją głównie włącza i wyłącza, ponieważ przewód zasilający pompę firmy Circula właśnie do niego jest doprowadzony.
Nooxi Opublikowano 26 Października 2015 Autor #11 Opublikowano 26 Października 2015 Na chwilę obecną problem zażegnała zmiana biegu pompy CWU na II.Chciałbym prosić o poradę jak dobrze rozwiązać podłączenie pieca, obu pomp, bojlera i grzejników, aby instalacja dobrze służyła i była wykonana zgodnie ze sztuką, a jednocześnie bez ogromnych nakładów finansowych?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.