Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiennik Płytowy

Sebastian81

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio hydraulik zamontował przy moim kotle 19kw na ekogroszek wymiennik płytowy, mam pytanie czy jeśli w tymże wymienniku podłączył odwrotnie obieg kotłowy do króćców f1 i f3  a obieg wtórny do f2 i f4 czy to będzie prawidłowo działało? Wygląda to tak że obieg kotłowy jest wpięty w stronę wtórną wymiennika a obieg zamknięty grzejnikowy jest po stronie pierwotnej wymiennika. przepływy są zrobione prawidłowo czyli przeciwprądowo. Pytam ponieważ obecnie w takim układzie kocioł ma strasznie ciężko osiągnąć temperaturę zadaną. Pozdrawiam.

Opublikowano

witam

Jeśli wymiennik został zamontowany w taki sposób, że przepływy są przeciwsobne to nie ma znaczenia po której stronie jest kocioł a po której instalacja.

Jakie masz pompy w instalacji oraz na których pracują biegach ?

Opublikowano

Witam.

Pompy są Promag 25/60/180 , kotłowa 3 bieg a na grzejniki 1 bieg. Kociołek to 19kw Witkowski z palnikiem małą ekoenergią. Domek  ma około 200mkw , na dole 8 grzejników alu łącznie około 100 żeberek a na poddaszu użytkowym 6 grzejników alu  w sumie z 90 żeberek. Wymiennik płytowy posiada 40 kw i 0,92mkw powierzchni wymiany. Ogólnie jest problem taki że kocioł ma ciężko dobić do zadanej temp. np.60 stopni. Domek jest dobrze docieplony , wymiennik został zamontowany gdyż kocioł jest w innym budynku a ostatnio zrobiliśmy mieszkania na poddaszu a wiec grzejniki tam są wyżej niż naczynko przelewowe przy kotle. Obecnie jest tak że jak nawet jedna z głowic na grzejniku się otworzy to temperatura na piecu potrafi polecieć w dół o 10-12 stopni, potem musi długo gonić aby odrobić straty. Zastanawiam się czy nie wywalić tego wymiennika i nie zamknąć w ogóle układu. Po stronie kotłowej rury wychodzące z pieca mają 2 cale a bezpośrednio przed wymiennikiem zredukowane do 3/4 cala. Odbiór za wymiennikiem jest wykonany z Alupexa 32 i w otulinie i rurach kanalizacyjnych w odcinku około 10 mb puszczone ziemią do domu. Wymiennik jest oczywiście dobrze za izolowany.

Opublikowano

Aby praca z wymiennikiem miała sens to wymiennik musi pracować na wyższych parametrach - podkręć kocioł do 70C .

Woda powinna krążyć przez cały czas w instalacji odbiorczej - a jak się zamkną głowice na grzejnikach to jest przerwa w odbiorze ciepła,

więc kocioł przechodzi w stan podtrzymania a ponowne rozbujanie kotła trochę trwa.

Jeżeli kocioł jest dopuszczony do pracy w układzie zamkniętym to warto to przerobić, tylko wtedy musi być zawór bezp. na kotle i większe naczynie przeponowe

Opublikowano

Ja mam wymennik płytowy z przyłączem 3/4 cala, ponoć 24KW, piec Tilgnera z  brucerem, dom 210m2 użykowej, po podłogach wiecej. Jak wuj mi to instalował to twietrdził że powinny być 1" przyłącza, wymiennik kupiony na portalu aukcyjnym.  Z rozmowy z wujkiem instalatorem wygladał na mały, ale daje radę. W jest  domu podłogówka w sumie ze 100m2, + 5 grzejników na dole +2 drabinki, + 6grzejników na poddaszu. Wszytko na 3 rodzielaczach. Za wymiennikiem zawór 3d ESBE do podłogówki 23-42st. CWU przed wymiennikiem. Z kotła przed wymiennikiem jest najmocniejsza pompa Vilo. Zmiana biegów niewiel pomaga na odbiór ciepła przez wymiennik.

U mnie nie ma problemu z osiągnieciem  zadanej temp, choć na poczatku jak odpalam piec to tem przed wymiienikem jest około wyższa o nawet 12-13st niż wody wychodzacej z wymiennika. Powrót do pieca jest zawsze ciepły, letni, co innego z powrotem z CO na wymiennik ten jest zimny na początku. Jak układ się nagrzeje szczególnie podłogówka i pierwsza zimna woda z grzejników to różnica się zmiejsza do około 3-5stC. Szczególnie widać to teraz kiedy nie palę całą dobe tylko palę drewnem na ruszcie wodnym

Piec mogę mieć ustawiony na  45st, bez problemu osiąga zadaną. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.