mauer1 Opublikowano 16 Października 2015 #1 Opublikowano 16 Października 2015 Proszę o pomoc w podłączeniu termoststu pokojowego BPT21 do kotła Hef EkoPlus 25 ze sterownikiem ElektronA01. Ponieważ na sterowniku mam 3 wejścia do podłączenia a z odbiornika termostatu wychodzą 2 żyły (beznapięciowe) i nie wiem gdzie je podłączyć do kotła. Dołączam zdjęcie wejść na sterowniku.
sambor Opublikowano 16 Października 2015 #2 Opublikowano 16 Października 2015 W BPT21 elementem wykonawczym jest przekaźnik, czyli w kotle termostat podłączany pod zaciski IN-GND
mauer1 Opublikowano 16 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 16 Października 2015 Próbowałem tak podłączyć i nie reaguje piec na zwarcie lub rozwarcie w odbiorniku. Dodam że na sterowniku ustawiłem parametr do współpracy z termostatem efektem tylko było wyłączenie pompy CO i na wyświetlaczu napis bl i temperatura Co
sambor Opublikowano 16 Października 2015 #4 Opublikowano 16 Października 2015 A co podaje instrukcja? Przeczytaj poniżej.
mauer1 Opublikowano 16 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 16 Października 2015 A skad masz ta instrukcje? bo ja mam inną. Jeśli chodzi o napis bl to włączony jest zawsze jak nawet nie osiągnąl na termostacie pokojowym zadana temperature. Czyli przy włączonym bl powinien piec przejsc w stan podtrzymania a tak nie robi tylko pracuje dalej. Wiec cos jest nie tak.
sambor Opublikowano 16 Października 2015 #6 Opublikowano 16 Października 2015 Moja jest taka , do tego sterownika był stosowany termostat bimetaliczny - czyli musi był podłączone ta jak podałem Jak styk jest zwarty to powinno grzać, może coś nie jest ok z termostatem pokojowym lub jego ustawieniem>
mauer1 Opublikowano 16 Października 2015 Autor #7 Opublikowano 16 Października 2015 A moze ten moj termostat BPT21 nie jest odpowiedni? Niby pokazuje jak temperatura spadnie od zadanej to na odbiorniku zalacza sie kontrolka zwarcia stykow czyli powinno byc dobrze. Jutro jeszcze raz podłącze tak jak pisałeś i poobserwuje i dam znac, czyli wejscie 12V jest zostawione puste?
sambor Opublikowano 16 Października 2015 #8 Opublikowano 16 Października 2015 Sprawdź jak piszesz , ew stan zestyków np omomierzem - czy są zmiany. Sprawdź też ustawienia tego BPT21
mauer1 Opublikowano 16 Października 2015 Autor #9 Opublikowano 16 Października 2015 Chodzi że mam sprawdzic zestyki na koncach odbiornika? Czyli czy sa zmiany przy zwarciu lub rozwarciu tak?
sambor Opublikowano 16 Października 2015 #10 Opublikowano 16 Października 2015 Tak, trzeba mieć pewność że stan odbiornika jest taki sam jak stan nadajnika
mauer1 Opublikowano 16 Października 2015 Autor #11 Opublikowano 16 Października 2015 Dodam że ten termostat juz testowałem na małym obwodzie elektronicznym z dioda led. Podłączyłem go do obwodu jak włącznik i jak osiagnał temperature zadana to nastapilo zwarcie i dioda paliła jak temperatura spadła to dioda przestała swiecic.
mauer1 Opublikowano 17 Października 2015 Autor #12 Opublikowano 17 Października 2015 A wiec podłączyłem tak jak mi napisałeś i działa poprawnie, wcześniej nie wiedziałem co oznacza symbol bl i dlatego. Ale mam jeszcze jedno pytanie dlaczego teraz przy współpracy z termostatem pompa c.o. zalącza sie dopiero od 52 stopni na piecu??? bo normalnie załączała się od ustawionego przeze mnie 45 stopni. Czy mogę to jakoś zmienić? Oraz drugie pytanie, jak najlepiej ustawić czasy w trybie podtrzymania żeby kopczyk był zawsze dobry i kocioł się nie wygasił?
sambor Opublikowano 17 Października 2015 #13 Opublikowano 17 Października 2015 Ostatni raz widziałem taki sterownik 4 lata temu i w nim nic się przestawiało przy zmianie pracy z termostatem i bez termostatu. Trzeba sprawdzić parametry nastaw, może przypadkowo jakaś zmiana została wprowadzona Może to nie ten parametr sprawdzasz - tam jest też czujnik i pompa mieszacza - może to te wskazania przedtem miałeś? Co do kopczyka to pewnie pomogą co inni.
mauer1 Opublikowano 17 Października 2015 Autor #14 Opublikowano 17 Października 2015 No właśnie sprawdziłem za włączenie pompy c.o. odpowiada parametr p6 i tam mam ustawione 46 stopni. Ale pompa włącza się dopiero przy 52 stopniach i dlatego to mnie dziwi. A mogłbyś mi podać link do tej Twojej instrukcji (bo ja mam starszą wersje) albo przysłąć mi na maila mauer1@wp.pl byłbym bardzo wdzięczny.
sambor Opublikowano 17 Października 2015 #15 Opublikowano 17 Października 2015 Instrukcję masz tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20215-instrukcja-sterownika-a-01-elektron-prod-alpha/
mauer1 Opublikowano 22 Października 2015 Autor #16 Opublikowano 22 Października 2015 Proszę o poradę kogoś kto wie dlaczego teraz jak już mój kocioł współpracuje z termostatem (ustawiony parametr p23 na 1) to ustawienie temperatury przy której załącza sie pompa c.o. nic nie daje bo i tak włącza sie dopiero przy 51 stopniach (ustawione jest na 47) Tak samo jest z temperatura zadana na piecu, bez współpracy z termostatem piec przechodzi w stan podtrzymania od 53 stopni jak włącze termostat to dobija do 60 i juz sie nagrzeje w mieszkaniu tak ze termostat wyłącza kocioł. Dlaczego przy współpracy z termostatem piec nie reaguje na ustawione parametry???
mauer1 Opublikowano 23 Października 2015 Autor #17 Opublikowano 23 Października 2015 To nikt mi nie pomoże w tym temacie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.