piachoo Opublikowano 15 Października 2015 #1 Opublikowano 15 Października 2015 Instalacja CO + CWU: ; CWU może być grzane zarówno grawitacyjnie jak i za pomocą pompy CWU, przy pracy pompowej powrót kotła jest dogrzewany wodą z pętli CWU (zabezpieczenie temperatury powrotu), pompami steruje sterownik ST-28 Tech (gdy temp. CO < CWU wyłącza pompę CWU zapobiegając wychładzaniu zasobnika CWU), zawór różnicowy oraz klapowy umożliwia obieg grawitacyjny w pętli CWU (zawór klapowy przeciwdziała grawitacyjnemu wychładzania zasobnika gdy kocioł CO stygnie), naczynie przelewowe podłączonie wg PN-91/B-02413 z cyrkulacją grawitacyjną (przeciw zamarzaniu) Co sądzicie o instalacji według tego schematu? Czy brak zaworu zwrotnego za pompą CO będzie rodzić jakieś problemy? Czy na pompie CO należałoby zrobić bypass z zaworem różnicowym (tak jak jest to w pętli CWU)?
sambor Opublikowano 15 Października 2015 #2 Opublikowano 15 Października 2015 Za zaworem 3-D grawitacja nie będzie działać, więc zawór różnicowy jest zbędny, natomiast za pompą CO daj zawór zwrotny
piachoo Opublikowano 15 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 15 Października 2015 W ramach testów otworzyłem maksymalnie zawór 3D (pełny przelot między kotłem CO a pętlą grzejnikową i pomimo braku bypass-u grawitacja ruszyła na wszystkich grzejnikach (woda szła przez wyłączoną pompę) dlatego zastanawiam się czy nie zrobić tego bypass-u, by awaryjnie zasilać grzejniki na grawitacji (oczywiście przy ustawieniu zaworu 3D na brak mieszania - pełny przelot między kotłem a grzejnikami). Co do zaworu zwrotnego za pompą CO to bez niego aktualnie wszystko śmiga jak należy. Co przemawia za założeniem zaworu zwrotnego za pompą CO? Spotkałem się z opinią że w takim przypadku jest on zbędny i niepotrzebnie obciążałby dodatkowo pompę CO.
sybiga Opublikowano 15 Października 2015 #4 Opublikowano 15 Października 2015 Jeżeli nie Masz Zaworu Zwrotnego za pompą C.O 1- Pompa CWU może pobierać czynnik grzewczy nie z kotła a z układu C.O. :rolleyes: 2-Pompa CWU Może tłoczyć czynnik grzewczy nie do kotła. tylko w układ powrotny C.O. :rolleyes: 3- I to w przypadku gdy pompa C.O nie działa. :unsure: Pozdrawiam :)
piachoo Opublikowano 15 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 15 Października 2015 Kiedy pompa CO stoi, a zawór 3D będzie częściowo lub całkowicie otwarty (od strony kotła) to faktycznie może się tak zdarzyć ja napisał sybiga. Jednak podczas normalnej pracy w sezonie grzewczym pompa CO pracuje ciągle, a pompa CWU pracuje do czasu osiągnięcia zadanej temperatury CWU. Ciągła praca pompy CO uniemożliwi pobieranie czynnika z obiegu CO czy tłoczenia czynnika przez powrót CO. W trybie letnim (ogrzewanie CWU) pompa CO jest wyłączona, a zawór 3D jest zamknięty od strony kotła - uniemożliwi to powstanie niekontrolowanych przepływów przez obieg CO. Poprawcie mnie jeżeli coś przeoczyłem.
sybiga Opublikowano 15 Października 2015 #6 Opublikowano 15 Października 2015 Zawór 3 drogowy nie jest idealnie szczelny... Inne opory będzie miała pompa C.O A inne CWU. Raczej mniejsze ma pompa CWU. I tutaj sama praca obu pomp już powoduje zakłócenia... Dodam że aż tak się na tym nie znam... To co napisałem to tylko z własnego doświadczenia :) Popalisz trochę bez tego zaworu zwrotnego za pompą C.O. Zobaczysz co i jak. Podzielisz się obserwacjami :) Zostanie dla Nas na Forum :)
piachoo Opublikowano 16 Października 2015 Autor #7 Opublikowano 16 Października 2015 Sezon grzewczy tuż, tuż. Oby układ z tego schematu nie zrobił mi jakiejś niespodzianki (przy aktualnych temeraturach działa - jest i gorąca woda w kranie i zarazem nie ma sauny w domu). Potestuję i podzielę się doświadczeniami. Trafiając na temat sprzęgieł hydraulicznych (dzięki sambor) mam wrażenie, że następna modyfikacja mojego układu (może niezbędna) to bedzie dołożenie sprzęgła :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.