S44 Opublikowano 10 Października 2015 #1 Opublikowano 10 Października 2015 Jestem nowym użytkownikiem na forum więc witam wszystkich serdecznie. Od tego sezony układ C.O. zaczął się zapowietrzać. Przez 4 sezony nie było żadnego problemu oraz nie było żadnych modyfikacji w instalacji. W okresie letnim piec jest wyłączony, przed sezonem dolewam ubytki wody (bardzo małe). Układ zapowietrza się przy dojściu do bojlera oraz przy pompie. Nie posiadam odpowietrzników automatycznych zgodnie ze zdjęciami i moje pytanie brzmi czy jest potrzeba montowania odpowietrzników automatycznych, jeśli tak to w jakich miejscach. Z bojlerem jakoś sobie radzę odkręcając śrubunek przy dolocie do bojlera, wtedy powietrze ujdzie i nie słychać przelewania. Natomiast przy pompie słychać cały czas szumy (słychać jakby powietrze krążyło w układzie). Odpowietrzanie pompy nic nie pomaga. Nie posiadam wiedzy wystarczającej na poradzenie sobie z problemem dlatego proszę o jakieś pomysły w w/w sprawie. Jaka powinna być procedura odpowietrzania przy mojej instalacji? (kiedy pompa ma być wyłączona, a kiedy włączona) może nieumiejętnie odpowietrzam układ. Pozdrawiam
Gość mak Opublikowano 11 Października 2015 #2 Opublikowano 11 Października 2015 A uzupełniłeś wodę w układzie?
S44 Opublikowano 11 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 11 Października 2015 Tak woda została uzupełniona. Po załączeniu pompy nadmiar wody jest wypuszczany do kanalizacji. Zastanawiam się czy naczynie przelewowe musi być wypoziomowane bo u mnie nie jest powieszone zbyt prosto.
maciej1007 Opublikowano 11 Października 2015 #4 Opublikowano 11 Października 2015 Filtr siatkowy przed pompą.Zdarza się że otwory w nim zachodzą,czyli zmniejszają przelot a co za tym idzie rozbijają powietrze zawarte w wodzie na mniejsze cząsteczki i napowietrzają układ.Według mnie siatka z filtra do wyrzucenia,zbędny element.Filtr jak dobrze zauważyłem założony odwrotnie.
Gość Digitrax Opublikowano 11 Października 2015 #5 Opublikowano 11 Października 2015 Zacznijmy od tego, że układ jest niebezpieczny, ponieważ zwór filtr i pompa nie może być na rurze pomiędzy kotłem a naczyniem otwartym.
kiminero Opublikowano 11 Października 2015 #6 Opublikowano 11 Października 2015 Dlaczego otwór odpowietrzający naczynie jest zaślepiony? Byćmoże przelew jest małej średnicy i wyciąga ci część wody z układu. Te kwiatki (chwasty raczej) to się nigdy nie skończą. Ciągle wypływają te same podstawowe błędy podpięcia naczynia otwartego. Zaraza jakaś.
S44 Opublikowano 11 Października 2015 Autor #7 Opublikowano 11 Października 2015 Pytanie do użytkownika Digitrax. Schemat mojej instalacji był błędnie narysowany, udostępniłem nowe zdjęcie układu. Proszę o informację czy teraz jest bezpieczny, jeśli nie to dlaczego i co powinienem zmienić. Przelew nie jest małej średnicy. Dodam, że nie mam żadnego problemu z grzejnikami, wszystkie działają dobrze i się nie zapowietrzają. Problem był jedynie z bojlerem i pompą. Wczoraj odpowietrzyłem trzeci raz bojler ( śrubunek przy dolocie bojlera ) i dziś nie ma już przelewania w bojlerze. Natomiast przy pompie słychać jeszcze lekkie szumy. Może tak ma być i nie powinienem już więcej kombinować.
kiminero Opublikowano 11 Października 2015 #8 Opublikowano 11 Października 2015 Będzie bezpieczny jak pompa wyląduje na powrocie. Może rowiąże to równocześnie problem zapowietrzania. Jak wysoko nad pompą jest naczynie?
S44 Opublikowano 11 Października 2015 Autor #9 Opublikowano 11 Października 2015 Naczynie jest 3,5 m nad pompą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.