gkrzystek Opublikowano 10 Października 2015 #1 Opublikowano 10 Października 2015 Hej, ogrzewam 140 m2 w nieocieplonym domu z cegły (okna plastikowe). Jak zmodyfikować poniższe ustawienia aby zoptymalizować ilość spalanego ekogroszku przy zachowaniu wydajności? Byłbym wdzięczy za fachową radę: Hist kotła: 2 st Hist c.w.u: 3 st Pompca C.O.: 50 st Temp zadana c.w.u.: 40 st Temp zadana kotła: 60 st Grzanie: podawanie: 6 sek pauza 42 sek siła nadmuchu: 32% wybieg wentylatora: 10 sek opóźnienie went: 10 sek Podtrzymianie tryb c.o + c.w.u: podawanie: 8 sek pauza 20 min siła nadmuchu: 30% praca wentylatora: 15 sek pauza wentylatora: 20 min Kocioł bojler: 5 st przesłona na wentylatorze ustawiona na 50% przy takim ustawieniu mam trochę popiołu a trochę żużlu, koksu raczej brak
gkrzystek Opublikowano 12 Października 2015 Autor #2 Opublikowano 12 Października 2015 natomiast cykl spalania jest mniej więcej taki: (gdy jest teraz koło 0 na dworze)o 18:52 grzanie START po 18 min zaczyna dogrzewać po spadku do 53 sto 19:27 przechodzi w podtrzymanie po 35 min po 18 min: o 19:45 grzanie STARTco zrobić, aby skrócić czas dogrzewania do 60 st nie zwiększając zużycia ekogroszku?
hektoras Opublikowano 14 Października 2015 #3 Opublikowano 14 Października 2015 Jaka instalaxja? jakie grzejniki, czy podłogówka jest ?czy są termostaty na zaworach,? czy sterownik pokojowy jest? Czy zawór 3 lub 4 drogowy jest i jak ustawiony? Czym palisz - czy znasz parametry? Spróbuj zmniejszyć przesłonę z 50% do 1/3 ale z wyczuciem bo każda drobna zmiana może przynieś pozytywny lub negatywny skutek.
gkrzystek Opublikowano 15 Października 2015 Autor #4 Opublikowano 15 Października 2015 - instalacja w miedzi - grzejniki stalowe z termostatami - bez podłogówki - bez sterownika pokojowego - zawór 4-drożny jest
alf Opublikowano 15 Października 2015 #5 Opublikowano 15 Października 2015 Dam Ci radę a czy skorzystasz to już twój wybór. Jak chcesz palić ekonomicznie to ustaw kocioł tak żeby szedł na większej mocy, podaj mu więcej węgla i wyreguluj nadmuch. Po długiej zabawie z swoim kotłem doszedłem do optymalnego spalania. Kocioł jest najbardziej wydajny przy nominalnej mocy, tak został zbudowany i przetestowany. To co podaje producent 85% sprawności to właśnie na wysokich obrotach. Mogę to tylko potwierdzić, zmierzone wagą i ciepłomierzem. Ustawiłem kiedyś kocioł tak że praktycznie szedł bez przerwy na niskiej mocy. Następnie zmiana i na wysokie obroty. Po spaleniu takiej samej ilości groszku ciepłomierz pokazał co jest lepsze. Powtarzałem próby kilkukrotnie i zawsze na korzyść palenie na ostro i to sporo. Nie zawsze też był łany popiołek, zresztą już się tym nie przejmuję. Interesuje mnie ile wyciskam z kilograma opału. Mam ustawione 9:30 a z eko 26 wyciągam 20 MJ. Ludzie mają jakiś obsesyjny strach podać więcej węgla bo wydaje im się że zaraz pójdą z torbami. Kocioł spali tyle ile ma, a ile to zależy od tego ile energii potrzebuje dom i jak kaloryczny jest opał. Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz.
szakal31 Opublikowano 15 Października 2015 #6 Opublikowano 15 Października 2015 dokładnie tak! Również po roku obserwacji kotła doszedłem do wniosku że mulenie kotła i podawanie przez 2s w proporcjach 1:20 jest mniej ekonomiczne niż mocne nastawy. Dasz mu więcej opału to może tak samo długo będzie dochodził do zadanej ale jak się bujnie to w podtrzymaniu postoi i wegiel będzie miał czas się dopalić w całości o ile nastawy nadmuchu dobierzesz optymalne. Ale cudów nie ma dom generuje straty które zostać muszą zaspokojone energią z groszku i tyle. Ważne aby wyciągnąć max z opału jakim dysponujesz i czy dasz na kotle 50 czy 70 czy podawać będziesz wegiel przez 3 czy przez 10s nie ma aż tak istotnego znaczenia dla zużycia groszku.
gkrzystek Opublikowano 15 Października 2015 Autor #7 Opublikowano 15 Października 2015 dzięki Panowie za rady :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.