Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Krzywa Grzewcza Piec Gazowy Z Pogodówką

jorgen01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Potrzebuje pomocy z ustawieniem pieca. Mam piec dwufunkcyjna kondensacyjny ideal krzywa grzewcza ustawiłem na 1.4, regulator pokojowy ustawiony na 20 stopni. Kiedy temp spada poniżej 19.5 regulator pokojowy załącza piec i piec chodzi jakieś 10-15min i się wyłącza na około 2godziny. Wszędzie czytam ze piec kondensacyjny powinien chodzić długo ale na małej mocy ale jak przecież termostat pokojowy go wyłącza po 10 min bo osiąga 20 stopni? Myśle ze jak ustawie krzywa np na 1 to odgrzeje do 20 stopni ale tez szybko sie ochłodzi dom i przerwa pomiędzy włączeniem a wyłączeniem nie będzie 2 godziny tylko np 1godzina. Proszę o pomoc z góry dzięki

Opublikowano

Po pierwsze to do sterowania pogodowego nie stosuje regulatorów pogodowych tylko zdalne sterowanie z funkcją pomiaru temperatury pomieszczenia, gdzie ustawia się temperaturę wymaganą. Jaką krzywą ustawić? To już raczej pytanie do Ciebie. Wiesz na jaką temperaturę zasilania dobrano grzejniki. Przeważnie dobiera się na 60 do 75 C, jak u Ciebie pewnie wiesz Wyszukujesz odpowiednią krzywą taką o małym nachyleniu. Dla kondensacyjnego kotła gazowego  z instalacją grzejnikową przeważnie wystarcza krzywa 1 lub 1,2 .Naprawdę nie ma potrzeby ciągłych zmian przewiania, ustaw i pozwól pracować

Opublikowano

Dzięki

Nie mam regulatora pogodowego tylko czujnik na zewnątrz który jest podłączony do pieca. Tylko mogę ustawić krzywa na piecu . Temp pomieszczenia tylko mierzy termostat pokojowy

Opublikowano

temperatura wg krzywej grzewczej jest bezpośrednio powiązana z temp na zewnątrz budynku i bez tego nie ma mowy o ustawianiu krzywej grzewczej.

Jak zamontujesz czujnik na zewnątrz to wtedy możesz regulować wg krzywych grzewczych, w obecnej sytuacji kcioł pracuje tylko wg temp zasilającej ustawianej na kotle i termostatu pokojowego

Opublikowano

Musisz wybrać w opcjach kotła, według czego ma pracować. Nie znam tego modelu (ideal) ale zazwyczaj są do wyboru opcje:

1) Klasyczna pogodówka - pracuje wg temperatury zewnętrznej i nie uwzględnia temperatury pomieszczenia.

2) Praca sterowana czujnikiem pokojowym.

3) Pogodówka uwzględniającą wpływ temperatury pomieszczenia.

Wg opisu aktualnie masz albo opcję 2) albo 3) ale z ustawieniem maksymalnego wpływu temperatury wewnętrznej.

Opublikowano

Myśle ze jest tylko ta druga opcja. Mieszkam w Anglii wiec dla nich stworzyli tylko proste rozwiązania. Po podłączeniu czujnika zew piec wykrywa go automatycznie wtedy ustawienia krzywej są za pomocą pokrętła temp np najbardziej skręcone daje krzywa 1 tj 44 stopnie przy 0 na zewnątrz . Czy mam szanse na ustawienie tak żeby pracował ekonomicznie tzn modulował dluzej niz 10 min, zanim go termostat pokojowy wyłączy

Opublikowano

Jak jest czujnik zewnętrzny to jest OK, i teraz trzeba zmniejszać krzywe - ustaw  1, lub 0,9 a nawet 0,8.

Nie podałeś co to za kocioł i nawet instrukcji (manuala) nie można przejrzeć aby coś więcej doradzć

Opublikowano

Mam termostaty ustawiłem wszystkie na 3 . Poczytałem dzięki , ale fachowcem nie jestem. Wiec tak moje obecne ustawieni jest tak jak napisałem wyżej nie bardzo mogę sobie wyobrazic jak może piec włączać i wyłączać bez termostatu pokojowego nie mam pojęcia myśle ze coś musi piec walczyć ja temp spadnie w pomieszczeniu i teraz sam nie wiem czy czujnik zewnętrzny może być razem z termostatem pokojowym

Opublikowano

Oba te czujniki - zewnętrzny i pokojowy sobie nie przeszkadzają, ale w pomieszczeniu gdzie jest zamontowany termostat , głowica grzejnikowa powinna być odkręcona na max lub wręcz zdjęta.

Z praktyki wiem , że krzywą dla kondensata warto ustawić na 0,8 - 0,9 nie więcej.

PS

Na jaką moc jest ustawiony palnik w kotle dla grzania.

Jak duży jest ogrzewany lokal?

Opublikowano

Dom 140 m2 nie mam pojęcia na jaka moc jest piec ustawiony myśle ze jest za duży na mój dom bo ma 35 Kw ale nie mam pojęcia czy mogę zmniejszyć moc jak wiesz jak to zrobić to proszę o radę

Opublikowano

To trzeba wypraktykować - teoretycznie kocioł będzie działał dłużej ale na niższej temperaturze wody czyli będzie miał większą sprawność

Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi jak nisko warto jest obniżyć temp wody kosztem dłuższego grzania.

Jeżeli są same grzejniki to i tak nie ma potrzeby pracy kotła cały czas, niech pracuje po ok 15 minut.

Opublikowano

Witam ponownie

Krzywa grzewcza ustawiona na 1.0 temp na zewnątrz 4 stopnie na termostacie pokojowym 20 stała przez cała noc. Piec włączył się dwa razy w odstępach około 2 godzin chodził około 10 min. Czy to jest ok?

Opublikowano

Raczej tak, gdyż o to tobie chodziło - ciepło i oszczędnie.

Należy zobaczyć jak będzie kocioł pracował przy niższych temperaturach na zewnątrz.

Krzywa grzewcza powinna być jedna przez cały sezon.

Zapisuj stan licznika i zobaczysz co najlepsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.