Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Palnik Do Miału ?

kuba848484

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo Witkowski niema w ofercie eCoala, także jak już to dostaniesz Bruli, spalanie grupowe jest w Bruli.

Opublikowano

Witkowski nie ma, ale zawsze można poprosić o taki montaż tylko gwarancja wtedy nie u Witkowski tylko Elektro-system.

Rodzaje spalań:

1 - eCoal

- retortowy ecoal

- retortowy grupowy

- retortowy ręczny

- zasypowy

2 - Bruli

- automatyczny (nie widzę go w instrukcji)

- retortowy grupowy 

- retortowy ręczny

- zasypowy

- zasypowy tłokowy

- ręczny tłokowy

Przy spalaniu na palenisku ręcznym / awaryjnym  należy wyciągnąć czujnik temperatury spalin bo powyżej 450 stopni może ulec uszkodzeniu.

Opublikowano

To jest nowy palnik z firmy żeliwny.pl 5kW-10kW. Ciekawie wygląda. Będziemy testować :D

post-65355-0-02694800-1468233512_thumb.jpg

post-65355-0-39020200-1468233515_thumb.jpg

post-65355-0-93973100-1468233518_thumb.jpg

Opublikowano

Witkowski nie ma, ale zawsze można poprosić o taki montaż tylko gwarancja wtedy nie u Witkowski tylko Elektro-system.

Rodzaje spalań:

1 - eCoal

- retortowy ecoal

- retortowy grupowy

- retortowy ręczny

- zasypowy

2 - Bruli

- automatyczny (nie widzę go w instrukcji)

- retortowy grupowy 

- retortowy ręczny

- zasypowy

- zasypowy tłokowy

- ręczny tłokowy

Przy spalaniu na palenisku ręcznym / awaryjnym  należy wyciągnąć czujnik temperatury spalin bo powyżej 450 stopni może ulec uszkodzeniu.

Kolego Witkowski niema eCoala, ma go tylko 4 firmy w kraju, Bruli może kupić każdy.

Grupowy-automatyczny ma tylko Smart II dla Defro.

Jeśli korzystasz przy paleniu na ruszcie z oprogramowania sterownika ( zasypowy ) nie musisz demontować czujnika spalin, jest wtedy zabezpieczony przez sterownik.

Co zaś do gwarancji to producent bierze całkowitą odpowiedzialność za swój wyrób w praktyce wygląda to tak że zgłaszasz problem do sprzedawcy bądź producenta kotła a ten powoduje to żeby się pozbyć problemu i praktycznie jedzie do Ciebie jakiś serwisant bądź z E-S bądź inny który współpracuje z E-S w zależności gdzie mieszkasz możesz trafić i na mnie :)

Opublikowano

Kolego, czy miałeś styczność z palnikiem ECO od Witkowski? wygląda jak przeróbka Ekoenergi i jej korony, ale nie wiem po co i dlaczego. 

Do tej pory każdy kwadratowy palnik działał tak sobie, szału nie było, ale na ten konkretny model jeszcze nie trafiłem więc nie wiem.

Opublikowano

To jest nowy palnik z firmy żeliwny.pl 5kW-10kW. Ciekawie wygląda. Będziemy testować :D

Prawie jak Batory ...

Opublikowano

Jeśli chodzi o ..batorego ''to ;

żmijka jak każda żeliwna i rura o małej średnicy = w miale występują nieraz duże kawałki węgla jak ich się nazbiera kilka to miał wiśnie

jeśli chodzi o korone żeliwną to;

sam mam bardzo podobną prawie taką samą i bedzie pozostawał niewielkie ilości niespalonych koksików to raz

dwa za duże otwory i będzie miał właził do środka sam zaspawałem - pomniejszałem aby temu zapobiec i tak włazi do środka

Właśnie z tych powodów buduję nowy palnik ale rynnowy aby te niespalone koksiki dłużej leżały na rynnie i się spaliły

W koronie dowierciłem dodatkowo otwory [od góry] aby lepiej dopalić ale i tak są nie dopałki wynikające z róznicy w samym miale [z kawałków węgla występujących w miale ]

Przeżuty nawet do 10%

Ogólnie rewelacji żadnych ni ma Więc ; nie ,,batory ' a raczej ,,titanik''

Opublikowano

Palę na Batorym i niczego o czym piszesz nie mogę u siebie potwierdzić a z tą rynną proponuję Ci zakończyć póki jeszcze na dobre nie zacząłeś :)

Opublikowano

Ta palisz z 10 lat to masz doświadczenie że ho ho no i pewnie stracileś zęby na gatunkach tak miałów eko grochów i grochów i orzecha

Co do rynny mój budżet to 100zł napaliłem się trochę na okrągłym żeliwniaku i się po wielu latach kończy żywotność czas na wypróbowanie czegoś innego nowego

No i zawsze mała konserwacja starego palnika i w każdej chwili mogę wrucić do starego żaden problem

Lubie wyzwania więc nie ma problama

Opublikowano

Dokładnie 9-ty rok :), co prawda nie na Batorym bo ten pojawił się z rok temu ale na podajnikach i przeróżnych groszkach, bo te sprzedaję trochę dłużej jak same kotły.

Opublikowano

Ja także palę nie od dziś i kotłami nie handluję tylko amatorsko buduję

I paliłem ; trociną , peletami trociną z domieszkami , zrębką , miały od czeskich ruskich polskich  z domieszkami groszków ,miałogroszki  eko groszki groszki wszelkich narodowości i miesznek , oraz orzechami od ruskich do polskich , wszystkim co możliwe od ziarnistości ;0.1mm do 9cm

Powiem tak puść przez swojego batorego niesort  ruski mieszanina o granulacji od 0,1 mm do 8cm z zawartością ok 0,5% kamienia [skały] bo takim paliłem 2lata to pogadamy

Właśnie najlepszym wyzwaniem dla palaczy dla kotłów jest ruski niesort :D

Kolego powiem tak ; wszystko jest cacy jak węgiel jest jednorodny ale dziś jest trudno o taki i w węglu są ze 2 granulacje a nawet mieszanki kilku klas  to zaczynają się schody

Nie sztuka jest palić węglem jednorodnym wysokiej klasy

Mój stary podajnik zjadał grupki 8 a jak podługowate to 9cm . Niestety grupki okrągłe 9cm zbierały się w miale przed ślimakiem i jak się zebrało z 5 sztuk to niestety powodowały zawieszenie się miału.

Teraz buduję nowy podajnik i takie grupki 9-10 cm będzie zjadał na codzień ! Dlatego buduję nowy podajnik i palnik na takie niesorty do 9cm a [podługowate] nawet do 12cm

I nie chwal się czym i ile lat handlujesz bo to marny atut powiedz co zbudowałeś

Opublikowano

Jedni budują, drudzy to sprzedają :)

Kotły nie są przystosowane do spalania kamieni czy jakiegoś kruszywa :) w DTR kotła producent podaje jakim paliwem można palić i ewentualnie podaje paliwo zastępcze, kamieni nigdzie nie widziałem. Sobie zbudujesz, sobie będziesz palił czym chcesz dopóki ...............................

Widzisz przepisy niebawem się zmienią i skończy się oszukiwanie ludzi i palenie wszelkich świństw.

Opublikowano

Widzisz przepisy niebawem się zmienią i skończy się oszukiwanie ludzi i palenie wszelkich świństw.

Chcesz powiedzieć, że będziemy mogli tylko grochy, ekogrochy itp. kupować po 800zł/t ?

Co masz na myśli przepisy? Kaloryczność i spiekalność tylko od do? 

Opublikowano

Być może że i po 1000.

Ja nie jestem fachowcem od przepisów, jedynie czytam mądrzejszych którzy je znają.

Poczytaj trochę postów Bolusloslusj23 ( nie te posty gdzie się przekomarzamy czy kłócimy :) a o przepisach ) na FM a wszystko stanie się jaśniejsze.

Będziesz palił czym chcesz pod warunkiem że to co będzie wyziewane z Twojego komina nie będzie truło Ciebie, Twojej rodziny i Twoich sąsiadów a taka spalarnia wszystkiego jak u kolegi wyżej będzie zamknięta na 4 spusty.

Ciekaw jestem ilu producentów kotłów pozostanie na rynku i składów węglowych.

Będzie to też z pożytkiem dla nas bo już nikt Ci śmieci z placu nie sprzeda.

To tak trochę tajemniczo i na szybko :)

Opublikowano

To jakiś zart z twojej strony ? Czy jak?

Byli tacy co już kiedyś prubowali zrobić porządek z ;

1 Alkocholem [uSA]

2 Prostytucją

3Korubcją

4Rasizmem

5Niewolnictwem

6Wyzyskiem

7Oszustwami 

8 Złodziejstwem

I jeszcze z 10 innymi 

I jakoś tego od tysięcy lat nie wytępili :D :D :D :D :D :D :D

I co wierzysz że to się zmieni ?

Na dodatek w POLSCE?

Jak wytępią to wszystko to zostanie NIC! :D :D :D

Jeśli chodzi o trucie  to ja jestem pikuś co robią Chiny Indie  Usa Rosija i tak cię oni zatrują prędzej jak ja

Sam kupujesz telefon czy tablet i setki innych towarów wyprodukowany w Chinach i w ten sposób wspierasz trucicieli samego siebie

Opublikowano

U czechów już robi się ciekawie, "łunia" zafunduje nam dobrobyt także pod tym względem a wiesz że "my" jak zwykle jesteśmy zawsze bardziej unijni jak sama unia :)

Mam znajomego czechosłowaka z Jesennika ( czyta nasze fora ), był ostatnio, pogawędziliśmy chyba ze 3 godzinki, poopowiadał mi trochę a i jak pisałem wcześniej warto poczytać.

A co do "naprawiania" świata to ja już chyba za stary jestem :)

Opublikowano

...

Będziesz palił czym chcesz pod warunkiem że to co będzie wyziewane z Twojego komina nie będzie truło Ciebie, Twojej rodziny i Twoich sąsiadów 

...

Takie podejście bardzo mi się podoba.

Opublikowano

Noooooo, to typowe, szczególnie u nas w najjaśniejszej RP że wszelkimi kosztami reform i "postępu", obciąża się "tych braci najmniejszych" serwując im normy, nakazy, zakazy i nowe obowiązki. Większość z nas wolałaby palić np. gazem i nie przejmować się, jaki to groszek tym razem mi wcisną i czy jak kupię miał to czy nie zabronią mi nim palić? Ekologią odziera się z kasy maluczkich, a tak jak kolega już wcześniej wpisał, najwięksi truciciele świata mają to w nosie. Wszyscy chcemy żyć zdrowo i oddychać czystym powietrzem ale kolejne rządy nie chcą nam w tym dążeniu pomagać. Wystarczą tylko dopłaty do, zużywanego na ogrzewanie domów, gazu czy oleju opałowego a kotły ludzie zakupią sobie sami bez "naciąganych" dofinansowań na których zarabiają głównie banki i firmy handlujące "ekologicznymi instalacjami". Mój krewny w Niemczech ogrzewa starą kamienicę w mieście gazem i spokojnie jest w stanie ponieść związane z tym koszty bo im więcej gazu zużyje, tym cena za metr sześcienny jest niższa. U nas pewnie obniżka ceny za metr sześcienny gazu nastąpiłaby po zużyciu pierwszego miliona metrów :)

Opublikowano

Gdyś Ty i ja zarabiał tyle co krewny, obaj mielibyśmy kotły eko groszkowe wiesz gdzie? :)

Płacimy jak na zachodzie a zarabiamy jak na dzikim wschodzie :)

I jak tu żyć panie premierze?

Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcami ale najgorszą rzeczą by było gdyby zaczęto regulować czym mamy palić, niech regulatorzy skupią się na tym co wydobywa się z komina i na ten przykład są kotły na miał z elektrofiltrami czy bez i można palić tanio.

Opublikowano

Ja mam gaz i kocioł od ponad 30lat I nie pale ze względu na cenę ! Paliłem kilka lat za Gierka

Niech mi zapłacą odpowiednio godnie za moją pracę to ;

1 Zapłacę podatek jak należy

2 Bedę palił gazem

3 Będę eko jak inni na zachodzie co ich stać na to

4 Nikt wtedy nie będzie jechał na zmywaki na zachód

W tej chwili mam wybór bo moge mieć i mam nedzne ochłapy na wypłatę więc mam to wszystko gdzie słońce nie dochodzi

A tak na prawde to jesteśmy w tej uni wiec powinno być równo w niej A nie że robimy za niewolników uni

Opublikowano

No dobra, ale jaki w końcu ten palnik do miału? :mellow:  Mój palnik "duża ekoenergia" symbol na koronie EP2L. Uszczelniony, zalepione okrągłe otwory na kołnierzu korony poza tymi trzema po przeciwnej stronie od zbiornika na węgiel, zalepione po dwie podłużne szczeliny na każdym dłuższym boku od strony zbiornika na węgiel. Po tych zabiegach palnik wyraźnie wykazuje chęć do skutecznej współpracy w zakresie spalania miału. :) Zadałem mu miał 27 MJ z kopalni Chwałowice, przesiany na składzie opałowym do granulacji  około 0-7mm. Normalnie kopalnia sprzedaje ten miał w granulacji 0-31,5 mm. Z uwagi na mały odbiór ciepła, bo ogrzewam tylko bojler 140 litrów i lekko podłogi w łazienkach, kocioł pracuje w krótkich cyklach i występują przesypy nie spalonych węgielków do popielnika. Przy zwiększonym odbiorze ciepłej wody i raptownym spadku temperatury na kotle palnik stopniowo rozpędza się do 100% możliwości i wtedy spala miał prawie zupełnie. Rokuje to dobrze na sezon zimowy gdzie odbiór ciepła z kotła będzie o wiele większy i stały a kocioł będzie pracował w trybie ciągłym. No więc uszczelnienie palnika i lekki "tuning" według sposobu zamieszczonego na forum dało pozytywny efekt. Więc puki co można powiedzieć, że Ekoenergia, po lekkiej modyfikacji i uszczelnieniu, da radę spalić miał. Acha, no i palę w automacie PID sterownik Tech St-580, granulacja paliwa "drobna". To tyle. 

Opublikowano

Ja także palę nie od dziś i kotłami nie handluję tylko amatorsko buduję

I paliłem ; trociną , peletami trociną z domieszkami , zrębką , miały od czeskich ruskich polskich  z domieszkami groszków ,miałogroszki  eko groszki groszki wszelkich narodowości i miesznek , oraz orzechami od ruskich do polskich , wszystkim co możliwe od ziarnistości ;0.1mm do 9cm

Powiem tak puść przez swojego batorego niesort  ruski mieszanina o granulacji od 0,1 mm do 8cm z zawartością ok 0,5% kamienia [skały] bo takim paliłem 2lata to pogadamy

Właśnie najlepszym wyzwaniem dla palaczy dla kotłów jest ruski niesort :D

Kolego powiem tak ; wszystko jest cacy jak węgiel jest jednorodny ale dziś jest trudno o taki i w węglu są ze 2 granulacje a nawet mieszanki kilku klas  to zaczynają się schody

Nie sztuka jest palić węglem jednorodnym wysokiej klasy

Mój stary podajnik zjadał grupki 8 a jak podługowate to 9cm . Niestety grupki okrągłe 9cm zbierały się w miale przed ślimakiem i jak się zebrało z 5 sztuk to niestety powodowały zawieszenie się miału.

Teraz buduję nowy podajnik i takie grupki 9-10 cm będzie zjadał na codzień ! Dlatego buduję nowy podajnik i palnik na takie niesorty do 9cm a [podługowate] nawet do 12cm

I nie chwal się czym i ile lat handlujesz bo to marny atut powiedz co zbudowałeś

Budujesz coś jak silnik spalinowy na wszystko od ON po PB 100 oktan, tylko czy ma on wysoką sprawność, kulturę pracy itd. czy tylko działa niczym rosyjski UAZ ?

Trudno porównywać samoróbkę do Batorego tylko na tej podstawie, że ma otwory napowietrzające i żeliwną koronę, każdy silnik spalinowy ma tłoki, a jednak rozbieżność pomiędzy ich działaniem jest spora - tu i tu "szczegóły" grają istotną rolę.

Przy paleniu miałem do kotłów z podajnikiem Batory sprawdza się bardzo dobrze, a jeśli ktoś chce palić wszystkim kupuje zasypowca i się z tym męczy, nikt nie będzie się dla takich niszowych pasjonatów zdzierał i produkował palnika na wszystko, który albo będzie koszmarnie drogi, albo kocioł z nim nie przejdzie żadnych badań.

Opublikowano

Właśnie o to chodzi bo do UAZA co byś nie wlał to zawsze pojedzie A w tych nowych sprubój  W budowie silników od lat nic się nie zmieniło

Tłok , cylindry zawory korby wał nic się nie zmieniło silniki jak się wiekszość kreciła w prawo nadal się kręcą

Nadal cztrerotakty i dwusuwy nic nowego ni ma  Dali troche elektroniki i nic poza tym . Troche skomplikowali z filtrami cząstek .

Tak jak kiedyś silnik spalał paliwo i pędził  tak samo w kotłach nic się nie zmieniło dali troche sterowników ot wszystko Tu i  ówdzie stal albo żeliwo Tam dziurka a tam rowek. Zasada ta sam dawać po trochę węgla czy miału i palić bez obsługowo

To jest tak skomplikowane dla niektórych że myślą jak wyjdzie nowy model to mają cud jaki Niestety nic nowego ni ma

Niestety chodzi mnie przynajmniej o to aby palić bez problemu niesorty wegla  bo po co mam przepłacać 2x tyle za i tak kombinowane wegle bo takie niestety są jakie są

Co do sprawności  to palnik nie ma takiego wpływu jak sam kocioł - wymiennik tu jest o co powalczyć i sam węgiel!

Co do przesypów węgli nie spalonych ;

Chodzi o to że w miale masz węgiel o różnych granulacjach masz miał i węgliki

Inaczej spala się miał a inaczej węgliki . Węgliki potrzebują dłużej poleżeć jak miał  na palniku aby się wypaliły dlatego one są nie spalone i trafiają do popiołu. Paliłem różne węgle i miały i  dlatego buduję rynnę aby węgiel dłużej mógł poleżeć na palniku i się dopalić do końca . Na okrągłej retorcie jest to nie możliwe. Węgliki tę są lżejsze od miału i wychodzą do góry a tam nie ma ciśnienia powietrza aby się dopaliły to tak w skrócie

Opublikowano

Nie pamiętam, żeby w kombi sprzed 20 lat 100 konny diesel spalał 4 L paliwa na 100 km, więc jednak coś poszło do przodu [bynajmniej nie idzie tu o elektronikę a np. zmienne fazy rozrządu itd.].

O drganiach i kulturze pracy też by można było sporo napisać.

Silników od UAZ - a nikt jednak nie wsadza do nowszych aut, więc chyba coś jest na rzeczy ?

Co do palników to w rynnie masz szansę na spore nadmiary powietrza obniżające sprawność itp. "szczegóły", ale życzę powodzenia i najlepiej gdybyś do kotła podłączył ciepłomierz, żeby wiedzieć jak się w praktyce sprawdza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.