mieki Opublikowano 8 Września 2015 #1 Opublikowano 8 Września 2015 Witam Mam taki problem, chciałbym do istniejacego grzejnika w pokoju podłaczyc drugi, tylko mam problem jak to zrobic. nizej załączam wizje mojego pomysłu i prosze o porade:) w intalacji znajduje sie pomka:) Dziekuje z góry .
Hermogenes Opublikowano 9 Września 2015 #2 Opublikowano 9 Września 2015 Jeśli grzejniki są krótkie to spoko jeśli długie to ten nowy może słabiej grzać (grawitacja to też pompka )woda płynie tam gdzie ma lżej ..poz Hermogenes
jurgonka Opublikowano 9 Września 2015 #3 Opublikowano 9 Września 2015 Doprowadzenie i powrót pomiędzy grzejniki podłączenie w prawo i lewo. Grawitacja - płynie w/g ciężaru cieczy.
Hermogenes Opublikowano 9 Września 2015 #4 Opublikowano 9 Września 2015 Chłopaku to grawitacja powoduje że ciecz i wszelkie inne ciała mają ciężar .poz Hermogenes
jurgonka Opublikowano 9 Września 2015 #5 Opublikowano 9 Września 2015 "woda płynie tam gdzie ma lżej" poprawne przy pompie " - płynie w/g ciężaru cieczy." poprawne przy grawitacji.
sambor Opublikowano 9 Września 2015 #6 Opublikowano 9 Września 2015 Wg różnicy gęstości- poniżej jak się liczy ciśnienie w inst grawitacyjnej - mat edukacyjne dla studentów. Ciśnienie czynne w ogrzewaniu grawitacyjnym określa się ze wzoru: Δp cz = h g ( ρ p – ρ z ), Pa w którym: h - różnica poziomów środka grzejnika i środka źródła ciepła, mg - przyspieszenie ziemskie, m/s 2 ρ p - gęstość wody o temperaturze obliczeniowej powrotu do źródła ciepła, kg/m 3 ρ z - gęstość wody o temperaturze na wyjściu ze źródła ciepła, kg/m 3 Wzór ten dotyczy obliczeń instalacji z rozdziałem dolnym, przy założeniu upraszczającymbraku schłodzeń czynnika grzejnego w przewodach instalacji. Przy innych układach geometriiprowadzenia przewodów instalacji niezbędne staje się również uwzględnienie dodatkowegowpływu schłodzenia czynnika grzejnego na poszczególnych odcinkach obliczeniowychinstalacji (działkach) Tablica Gęstość wody w zależności od jej temperaturyt, o C 10 20 30 40 50 60 70 80 90 95 100ρ, kg/m 3 999,73 998,23 995,67 992,24 988,07 983,24 977,81 971,83 965
mieki Opublikowano 9 Września 2015 Autor #7 Opublikowano 9 Września 2015 Czyli moj pomysl na podłaczenie tego jest dobry? grzejniki sa takie same 60cm:)
mieki Opublikowano 4 Października 2015 Autor #8 Opublikowano 4 Października 2015 Jeśli grzejniki są krótkie to spoko jeśli długie to ten nowy może słabiej grzać (grawitacja to też pompka )woda płynie tam gdzie ma lżej ..poz Hermogenes Czyli z tego co tu piszesz mozna to podłączyć i bedzie grzało:) Bo chciałbym to juz zrobić a nie chce jakiegos łędu zrobić:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.