Szczypiorr Opublikowano 7 Września 2015 #1 Opublikowano 7 Września 2015 Dom już ocieplony , drzwi i okna założone, w środku tynków jeszcze nie ma, chudziak wylany. W kotłowni komin z kanałem dymowym i wentylacyjnym. Co i jak teraz zrobić aby doprowadzić powietrze do kotłowni ? czytam o zetkach ale mimo to nie wiem jak to teraz zrobić. Może jest jakiś inny sposób ? Na chwile obecną ma być kocioł na paliwo stałe więc potrzebny jest nawiew , jeżeli będzie na gaz to myślę , że też nie zaszkodzi. Zdaję sobie sprawę , że powinno to być zrobione wcześniej ale jak to bywa nikt o tym nie pomyślał a ja nie wiedziałem , że trzeba. Rzut kotłowni z projektu
sambor Opublikowano 7 Września 2015 #2 Opublikowano 7 Września 2015 Zrób rurą kanalizacyjną fi 160, rura w pomieszczeniu , tylko górą wylot na zewnątrz
Szczypiorr Opublikowano 7 Września 2015 Autor #3 Opublikowano 7 Września 2015 Czyli taki komin zrobić na zewnątrz? Przez ścianę,za ścianą kolanko 90' i rura prosta do góry a na to jakaś czapke czy co? A sama kratka na przestarzał zły pomysł?
sambor Opublikowano 7 Września 2015 #4 Opublikowano 7 Września 2015 To robi się trochę inaczej albo dajesz tzw napowietrzak wstawiony przez ścianę wprost - rozwiązanie dobre jak kotłownia jest nad poziomem gruntu, albo napowietrzak z Z-ką jak otwór przelotowo wychodzi za wysoko, ma być ok 30 cm nad podłogą, co zresztą masz podane w projekcie. Napowietrzaki są np tu http://datwentylatory.pl/uploads/files/NP1_2.pdf Zauważ, że w środku są przegrody aby nie było przelotu wprost ( wychłodzenie, mniejsze zabrudzenie pomieszczenia) Ja robię inaczej wewnątrz kotłowni daję pionowo rurę kanalizacyjną fi 160 zamocowaną wprost do ściany, z dwoma kolanami, wylot w kotłowni jak najniżej, raczej daleko od kotła. Na ścianie zewnętrznej kratka.
Szczypiorr Opublikowano 7 Września 2015 Autor #5 Opublikowano 7 Września 2015 Kotłownia jest jakieś 30cm ponad gruntem. Chyba ten twój sposób będzie bardziej estetyczny z zewnątrz i łatwiejszy w wykonaniu prawda? Ta kratka to z jakimś sitkiem czy coś aby się nie brudzilo? Czyli rura przez ścianę a do niej okrągła kratka na elewacji? Dziękuję za pomoc.
sambor Opublikowano 7 Września 2015 #6 Opublikowano 7 Września 2015 Kratka wentylacyjna ma dodatkowo siatkę, więc wystarczy taka, ale w pomieszczeniu to może być rura otwarta. Montaż takiej rury najlepiej wykonać po tynkowaniu i malowaniu, oczywiście przebicia wcześniej.
Szczypiorr Opublikowano 8 Września 2015 Autor #7 Opublikowano 8 Września 2015 Powiedz mi jeszcze ile wystarczy tej pionowej?
sambor Opublikowano 8 Września 2015 #8 Opublikowano 8 Września 2015 Około 1,5-2m , ta rura jest w odcinkach 2, 1 i 0,5 m .1 odcinek 2m, dwa uchwyty i spoko. Im dłuższy pionowy odcinek to mniej się wychładza pomieszczenie, dodatkowo z zewnątrz jest zaciągane mniej zanieczyszczeń
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.