sambor Opublikowano 8 Grudnia 2016 #51 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jak masz między kotłem a buforem obieg grawitacyjny to pomysł dobry, ale musisz to jakoś zautomatyzować , co może być kłopotliwe.
Sitepres Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor #52 Opublikowano 8 Grudnia 2016 A co tu zautomatyzować? Wkłada kapilarę zaworu termicznego w piec a sam zawór montuje na nitce ciepłej wody wężownicy z bufora.
Sitepres Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor #54 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Pompką lub grawitacyjnie wg. schematy z załącznika który znalazłem na stronie czysteogrzewanie.
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2016 #55 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jak grawitacyjnie to OK, a tamten wynalazek to mit. Przynajmniej bez prądu.
Sitepres Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor #56 Opublikowano 9 Grudnia 2016 To jak rozwiązać układ z pompką i grawitacyjnym obiegiem w wyniku braku prądu?
Gość Digitrax Opublikowano 9 Grudnia 2016 #57 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Wykonać bypass pompy i TZM za pomocą zaworu zwrotnego klapowego.
Sitepres Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor #58 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Ale przecież wg. powyższego rysunku który podesłałem jest takowy bypass.
Gość Digitrax Opublikowano 9 Grudnia 2016 #59 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Aby grawitacja zadziałała to nie wystarczy jedynie zawór zwrotny klapowy wstawić. Połączenie kocioł - bufor musi być wykonane z rur o przekroju takim jak wyjście z kotła np 1,5". Trzeba przestrzegać zasad jak dla instalacji grawitacyjnej czyli jak najmniej kolan a najlepiej by były łuki z wyginanej rury. Zawór termostatyczny z kapilarą przedstawiony na Twoim schemacie nie sprawdzi się. Tam musi być TZM, który został do tego celu wykonany. Druga sprawa to gdzie jest naczynie otwarte ? Zdajesz sobie sprawę jakiej pojemności naczynie przeponowe musiałoby być przy buforze w układzie zamkniętym ?
sambor Opublikowano 9 Grudnia 2016 #60 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zdajesz sobie sprawę jakiej pojemności naczynie przeponowe musiałoby być przy buforze w układzie zamkniętym ? 200l lub nie więcej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.