Sitepres Opublikowano 6 Września 2015 #1 Opublikowano 6 Września 2015 Czy możecie mi sprawdzić schemat podłączenia zasilania grzejników? Link: http://zapodaj.net/images/5c3cefa0d203f.png czy dobrałem odpowiednie średnice? Dodatkowe pytanie czy w przypadku kiedy stosuję zawór mieszający puszczający temperaturę 45-55 stopni warto jest zastosować rurki PCV STABI czy wystarczą zwykłe PPR? Na powyższym schemacie jest pokazany układ tylko grzejnikowy tu jest schemat przed rozdzielaczem grzejnikowym http://zapodaj.net/images/1f4af0096c94c.png. Dodatkowe pytanie do tego schematu. Czy prawidłowym rozwiązaniem było by usunięcie pompek z rozdzielaczy? W rozdzielaczach na podłogówkę zostały by zawory mieszający trójdrożne ustawiony na temp 35 stopni. Dał bym wtedy jedną pompkę bezpośrednio za buforem i zaworem mieszającym VTA570 który będzie sterowany automatycznie siłownikiem tak aby temperatura nie przekraczała 45 stopni. Jedna pompka obsługiwała by w tedy 3 rozdzielacze czyli miała by do przepchnięcia ok. 600mb rury pex 16mm + instalacja grzejnikowa. Pompka z funkcją AutoAdapt.
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #2 Opublikowano 6 Września 2015 Oba schematy są złe, Rury PCV są stosowane do kanalizacji a do wody są PP Zaw VTA 570 nie ma możliwości sterowania siłownikiem. Pozostałe założenia są też złe.
Sitepres Opublikowano 6 Września 2015 Autor #3 Opublikowano 6 Września 2015 Cytat Rury PCV są stosowane do kanalizacji a do wody są PP Ok Cytat Zaw VTA 570 nie ma możliwości sterowania siłownikiem. Zawór był dobrany to tej instalacji na schemacie ale oczywiście w przypadku zautomatyzowania go potrzeba wymiany na inny. Dla tego też zadałem zadałem pytanie czy jest możliwa zamiana 3 pomp obiegowych na jedną za zaworem mieszającym z siłownikiem i sterownikiem. Cytat Oba schematy są złe, To co zrobić by były dobre?
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #4 Opublikowano 6 Września 2015 Trzeba najpierw dać jakieś sensowne założenia - jaka temp zasilania grzejników, jaka podłogi. Przecież jak dasz 40-45C na grzejniki to grzejnik będzie musiał być 3-4 razy większy niż dla zasilania 60C. Za buforem wystarczą dwie pompy - jedna na całą podłogówkę - przy założeniu , że pętle nie większe niż 80-90m, wystarczy 25/40. Druga na grzejniki 25/40 - bezpośrednio z bufora.
Sitepres Opublikowano 6 Września 2015 Autor #5 Opublikowano 6 Września 2015 Cytat Trzeba najpierw dać jakieś sensowne założenia - jaka temp zasilania grzejników, jaka podłogi. Wszystko zostało już policzone i dobrane odpowiednie grzejniki ścienne i podłogowe. Zasilanie podłogówki 35C ale to i tak będzie za dużo. Cytat Przecież jak dasz 40-45C na grzejniki to grzejnik będzie musiał być 3-4 razy większy niż dla zasilania 60C. Grzejniki zostały dobrane do temperatury zasilania 45C Cytat Za buforem wystarczą dwie pompy - jedna na całą podłogówkę - przy założeniu , że pętle nie większe niż 80-90m, wystarczy 25/40. Druga na grzejniki 25/40 - bezpośrednio z bufora. W sumie 10 pętli o długości 60-70m podzielone na dwa rozdzielacze. Czyli jeśli dobrze to sobie wizualizuję to wstawić pompkę bezpośrednio przy rozdzielaczu grzejnikowym a drugą za buforem żeby pchała na rozdzielacze podłogowe? W załączniku dwa schematy który jest lepszy?
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #6 Opublikowano 6 Września 2015 Nie można dawać dwóch pomp w szereg, Jedna powinna być na zasilanie podłogi , a druga też z zaw 3-D np VTA 570 na zasilanie grzejników W rozdzielaczach pomp nie montuj.
Sitepres Opublikowano 6 Września 2015 Autor #7 Opublikowano 6 Września 2015 W dniu 6.09.2015 o 11:10, sambor napisał(a): Nie można dawać dwóch pomp w szereg, Czyli schemat z załącznika? Cytat Jedna powinna być na zasilanie podłogi , a druga też z zaw 3-D np VTA 570 na zasilanie grzejników A po co na zasilaniu grzejników skoro temperatura zasilania ich ma być na 45C to wg. mnie lepiej dać od razu za buforem zawór 3D z siłownikiem z nastawą na 45C.
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #8 Opublikowano 6 Września 2015 Przecież pisałem że to jest ŹLE ! a ty nadal jakąś chorą ideę wymyślasz
Sitepres Opublikowano 6 Września 2015 Autor #9 Opublikowano 6 Września 2015 W dniu 6.09.2015 o 11:46, sambor napisał(a): Przecież pisałem że to jest ŹLE ! a ty nadal jakąś chorą ideę wymyślasz To w takim wypadku czemu to jest dobrze https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19849-schemat-z-kotłem-na-paliwo-stałe-układ-otwarty-bufor-zbiornik-cwu/?p=221194 a moje jest źle?
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #10 Opublikowano 6 Września 2015 Tam jest inny schemat niż u ciebie Najpierw wywal z rozdzielaczy pompy i zaw 3-D, daj drugi układ przygotowania wody na podłogę bezpośrednio z bufora.
Sitepres Opublikowano 6 Września 2015 Autor #11 Opublikowano 6 Września 2015 Cytat Tam jest inny schemat niż u ciebie Wg. mnie różni się tylko zaworem mieszającym na zasilaniu grzejników. Cytat Najpierw wywal z rozdzielaczy pompy i zaw 3-D, daj drugi układ przygotowania wody na podłogę bezpośrednio z bufora. W rozdzielaczach nie ma pomp są na rysunkach rozdzielaczy ale podpisałem, że bez pomp. Pompy tylko te dwie oznaczone symbolami pomp. Schemat poniżej. Czy o to chodziło? Oczywiście zasilanie podłogówki musi być poniżej zasilania grzejników z bufora.
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #13 Opublikowano 6 Września 2015 Ten ostatni schemat z posta # 12 jest znowu zły, dobry jest ten z posta #11 O to mniej więcej, ale zasilanie daj z 1 rury, tu ma znaczenie aby wyjścia były jak najwyżej., oczywiście zawory zwrotne, filtry, zawory odcinające. Naczynie przeponowe powinno być pomiędzy Ladomatem a kotłem i powinno mieć odpowiednią pojemność - to trzeba policzyć. Jaki wymiar ma mieć ta wężownica do CWU
Sitepres Opublikowano 6 Września 2015 Autor #14 Opublikowano 6 Września 2015 Cytat Ten ostatni schemat z posta # 12 jest znowu zły, dobry jest ten z posta #11 OK. Wiesz co chodzi mi głównie o to aby był jeden zawór mieszający automatyczny na wyjściu z bufora. Bo teraz jak mają być dwa to muszę mieć dwa siłowniki i sterownik który obsłuży je oba. A tak to by był tylko jeden a zanim zwykły 3D bez automatu. Cytat O to mniej więcej, ale zasilanie daj z 1 rury, tu ma znaczenie aby wyjścia były jak najwyżej. Czyli tak? http://zapodaj.net/images/300768c3cccba.png Pytanie czy powrót z podłogówki może się łączyć z powrotem z grzejników czy lepiej żeby zostało tak jak na schemacie? Cytat oczywiście zawory zwrotne, filtry, zawory odcinające. Zaraz postaram się dodać do schematu. A średnica rurek do zasilania grzejników od rozdzielacza to jaka powinna być PPR (PN20) 16mm czy 20mm? Do rozdzielacza chce natomiast dać 25mm. Cytat Naczynie przeponowe powinno być pomiędzy Ladomatem a kotłem i powinno mieć odpowiednią pojemność - to trzeba policzyć. Postaram się policzyć. Cytat Jaki wymiar ma mieć ta wężownica do CWU Z tego co pamiętam to chyba 3m2. Sprzedawca powiedział, że spokojnie wystarczy dla 4osb rodziny ale nie jestem pewien tego bo niektóre bufory mają po 4m2.
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #15 Opublikowano 6 Września 2015 Powroty możesz też połączyć razem, ale do napełniania musi być zaw antyskażeniowy, zaw automatycznego napełniania instalacji nie jest wskazany. Zo do zaw 3-D to ten na podłogę można dać z siłownikiem i sterowaniem pogodowym a na grzejniki VTA 570 ze stałą nastawą 45C Do rozdzielaczy daj PP 32, a do grzejników PP 20 - jeżeli są zasilane indywidualnie, a jak przelotowo to najpierw musi być PP 25 a następnie PP 20
Sitepres Opublikowano 6 Września 2015 Autor #16 Opublikowano 6 Września 2015 W dniu 6.09.2015 o 13:13, sambor napisał(a): Cytat Powroty możesz też połączyć razem, ale do napełniania musi być zaw antyskażeniowy, zaw automatycznego napełniania instalacji nie jest wskazany. OK Cytat Zo do zaw 3-D to ten na podłogę można dać z siłownikiem i sterowaniem pogodowym a na grzejniki VTA 570 ze stałą nastawą 45C O dobre rozwiązanie ale wole bez pogodowego sam zwykły sterownik z nastawą temp. I tak w każdym pokoju będzie termostat podłączony do siłownika. Pytanie czy jeśli będą zamontowane pompki Autoadapt to czy dawać rozdzielacz z baypassem czy bez? Cytat Do rozdzielaczy daj PP 32, a do grzejników PP 20 - jeżeli są zasilane indywidualnie, a jak przelotowo to najpierw musi być PP 25 a następnie PP 20 Czyli od którego momentu dać PP20? http://zapodaj.net/i...3cefa0d203f.png Pojemność użytkowa naczynia wyszła mi 19L to wziąć naczynie o pojemności 25L czy 35L
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #17 Opublikowano 6 Września 2015 Nie daje się rozdzielaczy z bvpassem nawet dla zwykłych pomp, jak autoadapt to nic nie potrzeba. Masz duże odległości do grzejników, i trzeba do tych 4 dać dwa obwody po 2 grzejniki i do pierwszego dajesz PP25 a drugiego PP20. Jaką masz poj całego układu ? bufor+ kocioł + rury instalacyjne + grzejniki + podłoga To naczynie wyszło dziwnie małe. Jakie jest dop ciśnienie robocze kotła?
Sitepres Opublikowano 6 Września 2015 Autor #18 Opublikowano 6 Września 2015 Cytat Jaką masz poj całego układu ? bufor+ kocioł + rury instalacyjne + grzejniki + podłoga To naczynie wyszło dziwnie małe. O widzisz zapomniałem dodać największego zbiornika czyli bufora. Teraz pojemność naczynia wychodzi 67L Cytat Jakie jest dop ciśnienie robocze kotła? Maksymalne nadciśnienie wody w kotle 250kPa
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #19 Opublikowano 6 Września 2015 Jaka jest pojemność tego bufora lub całego układu? Jak liczysz naczynie?
Sitepres Opublikowano 6 Września 2015 Autor #20 Opublikowano 6 Września 2015 W dniu 6.09.2015 o 15:01, sambor napisał(a): Jaka jest pojemność tego bufora lub całego układu? Jak liczysz naczynie? Pojemność całego układu coś około 2m3 - 600m rurki PEX 16x2mm - grzejniki pojemność 62L - bufor 1500L - kocioł 100L - plus jakieś 100m zasilania i powrotu do grzejników Nowy schemat do sprawdzenie http://zapodaj.net/images/289d85673e114.jpg Pytanie czy ta jedna pompka poradzi sobie jeśli jest umieszczona blisko jednego rozdzielacza podłogowego a drugi jest jakieś 13m dalej? Cytat Masz duże odległości do grzejników, i trzeba do tych 4 dać dwa obwody po 2 grzejniki i do pierwszego dajesz PP25 a drugiego PP20. Czy o to chodziło? http://zapodaj.net/images/5c4d7d3b0f780.png
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #21 Opublikowano 6 Września 2015 To licz jeszcze raz -ostatnio liczyłem dla podobnego układu, tylko 2 x mniejszego i wyszło 140l, zainstalowałem 160l. Możesz wprowadzić dane na stronie Reflexa- liczy w locie.
Sitepres Opublikowano 6 Września 2015 Autor #22 Opublikowano 6 Września 2015 W dniu 6.09.2015 o 15:12, sambor napisał(a): To licz jeszcze raz -ostatnio liczyłem dla podobnego układu, tylko 2 x mniejszego i wyszło 140l, zainstalowałem 160l. Możesz wprowadzić dane na stronie Reflexa- liczy w locie. Wg. tego programiku wychodzi 250L Nowy schemat do sprawdzenie http://zapodaj.net/images/289d85673e114.jpg Pytanie czy ta jedna pompka poradzi sobie jeśli jest umieszczona blisko jednego rozdzielacza podłogowego a drugi jest jakieś 13m dalej? Cytat Masz duże odległości do grzejników, i trzeba do tych 4 dać dwa obwody po 2 grzejniki i do pierwszego dajesz PP25 a drugiego PP20. Czy o to chodziło? http://zapodaj.net/images/5c4d7d3b0f780.png
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #23 Opublikowano 6 Września 2015 Schemat jest dobry, pompa sobie poradzi, ważne aby były do rozdzielaczy rury PP32. Z tymi grzejnikami to to, tylko do grzejnika 800 i 1050W na początku dałbym PP25 - tam masz dod 3-ci grzejnik . Gdzie robiłeś błąd z naczyniem?
Sitepres Opublikowano 6 Września 2015 Autor #24 Opublikowano 6 Września 2015 W dniu 6.09.2015 o 16:49, sambor napisał(a): Gdzie robiłeś błąd z naczyniem? Korzystałem tylko z tego wzoru: Vu = 1,1 · V · ρ1 ·Δν ale nie obliczałem dodatkowo rezerwy na ubytki eksploatacyjne wody a to jest znaczna większość :) i teraz jak to uwzględnię to wychodzi podobnie jak w programiku. Cytat Schemat jest dobry, pompa sobie poradzi, ważne aby były do rozdzielaczy rury PP32. Z tymi grzejnikami to to, tylko do grzejnika 800 i 1050W na początku dałbym PP25 - tam masz dod 3-ci grzejnik . Nowy schemat całościowy ze wszystkimi średnicami rurek. Jeśli mógłbyś sprawdzić byłbym bardzo wdzięczny. 1.pdfPobieranie informacji ...
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #25 Opublikowano 6 Września 2015 Schemat całkiem, całkiem. Ale czy nie pomyślałeś , że może być w buforze temp trochę wyższa, a wtedy rury przed zaworami 3-D mogą nie wytrzymać, lepiej tam dać stal lub miedź Cu28. Sam mam podobny układ z buforem 800l w układzie zamkniętym i bardzo często mam 95-99 C w górnej części bufora, a do i z bufora mam rury miedziane 28.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.