sambor Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor #76 Opublikowano 6 Stycznia 2019 24 minuty temu, mkaczko napisał: Zastosowalem sie do twojej rady I jaki wniosek?
mkaczko Opublikowano 6 Stycznia 2019 #77 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Ze aby powrot z wymiennika do kotla mial wiecej niz 50 temperatura musi byc wyzsza niz 60 najlepiej 62 mierzona na wyjsciu Co do strefy to nie wiem Jak na wiosne uruchomie wlanczanie i wylanczanie strefy od wymiennika do kaloryferow wowczas zobacze jaki jest spadek na powrocie Pozdrawiam Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 2 Lutego 2019 #78 Opublikowano 2 Lutego 2019 Przy wymienniku nic ci nie da. Trzeba zwiększyć bieg do 3 i dodatkowo zwiększyć moc kotła lub przynajmniej temp na nim. Tu nic nie ma za darmo - więcej pobierasz ciepła z wymiennika , więcej musisz dać na wymiennik. Ja bym palił o min 5C wyżej.SamborProsba o opinieJak przyjda okresy przejsciowe korzystam duzo z strefI teraz jak wylacze obieg co na 2h i potem wlacze to w ciagu chwili kociol ma szok termiczny temperautra spada z 60 do 50 a powrot z 54 na 44I teraz pytanie jesli pomiedzy kociol a wymiennik wloze zawor esbe vtc to on zabezpieczy powrot kotla czyli jesli zadana bedzie 65 powrot 60 to po wlaczeniu obiegu co i wychlodzeniu powrotu do 55 a kotla do 60 spadek o 5 stopni esbe odetnie wymiennik od kotla i po chwili dopiero jak odrobi temperature zacznie puszczac wiecej ciepla na wymiennik a tym samym na instalacjeCzy ten tok rozumowania jest poprawny ???DziekiWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor #79 Opublikowano 2 Lutego 2019 Jak włączysz dodatkowe strefy to musisz zwiększyć moc na kotle , inaczej nic ci nie dadzą zaw VTC i inne ochrony - po prostu działa stare przysłowie - "Z pustego to Salomon nie naleje". To normalne zjawisko i nie ma sobie czym głowy zawracać.
mkaczko Opublikowano 2 Lutego 2019 #80 Opublikowano 2 Lutego 2019 Kociol przezyje Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 2 Lutego 2019 #81 Opublikowano 2 Lutego 2019 Jak włączysz dodatkowe strefy to musisz zwiększyć moc na kotle , inaczej nic ci nie dadzą zaw VTC i inne ochrony - po prostu działa stare przysłowie - "Z pustego to Salomon nie naleje". To normalne zjawisko i nie ma sobie czym głowy zawracać.Nie do konca jestem pewny czy sie rozumiemyJa nie uruchamiam dodatkowej strefyPodstawowa strefa co ktora jest od wymiennika do kaloryfera jest wylanczana tzn. Pompa nie tloczy przez 1 h nastepuje wychlodzenie obieguI teraz Uruchamiam pompe i w tym momencie nastepuje wychlodzenie kotlaZawor pozwoli zagrzac z powrotem ten obieg z zapewniem powrotowi kotla 55 stopni I teraz mam ustawione na kotle 60 stopniPowrot 55Jak wylacze strefe co i wlacze po 1h to kociol bedzie mial 50 powrot 45Kiedy bedzie zamontowany vtcW momencie uruchomienia obiegu co odetnie odbior ciepla z wymiennika lub ograniczy, dluzej bedzie trwac odegrzanie strefy co poniewaz priorytet bedzie miec kociol, nagrzanie obiegu bedzie skokoweSorry ze draze tematAle kociol ma 10 lat i mam obawy jak zniesie skoki temperatut pomiedzy 60 a 50 a nawet 45, spadek temp nastepuje w ciagu kilku minutCzy tez niepotrzebnie se glowe zawracamI zrobic 65 na kotle i wtedy problem z glowyDzieki za wszelkie sugestieWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor #82 Opublikowano 2 Lutego 2019 41 minut temu, mkaczko napisał: W momencie uruchomienia obiegu co odetnie odbior ciepla z wymiennika lub ograniczy, dluzej bedzie trwac odegrzanie strefy co poniewaz priorytet bedzie miec kociol, nagrzanie obiegu bedzie skokowe Sam piszesz że moc ogrzewania rośnie skokowo - to dla mnie jest zrozumiałe i są dwie możliwości albo w tym momencie rośnie moc kotła i nie ma problemu albo kocioł będzie pracował nadal z tą samą mocą i obniżą się parametry powrotu - na to nie ma innej rady, vtc zrobi najwyżej dziurę w krzywej grzania, gdyż kocioł nie będzie grzał instalacji , tylko obieg kotłowy - taka przerwa może trwać 5-10 min co w późniejszym czasie grzania przekłada się na większą moc pobierana. jednym słowy albo zwiększasz moc dyspozycyjną na kotle przez stałe podniesienie temp zasilania albo zmieniasz sterownik na taki który to sam będzie to robił za ciebie. PS Za zachodnią granicą był przepis ( norma DIN nr nie pamiętam) że jak jest w instalacji podłączonej wprost do kotła mniej niż 20l /1kW mocy kotła to nie potrzeba dodatkowej ochrony powrotu. Dlaczego takich obostrzeń z ochroną powrotu nie stosujesz do grzania CW? - przecież i tam i tu jest wymiennik a nikt nie daje tam vtc
pafnuc518 Opublikowano 31 Grudnia 2019 #83 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Witam Panowie potrzebuje prostej odpowiedzi dla laika. Mam kocioł pelettowy z podajnikiem. Na obiegu do grzejników założony 4 drogowy z siłownikiem na obiegu do podłogi 3 drogowy. Chcę by mieć pełną gwarancje wiec kazałem instalatorowi by założył mi ochronę powrotu. I tu pytanko ..instalator chce założyć pompę jako ochronę a nie zawór termostatyczny . Czy jest to dobre rozwiązanie ? W formularzu gwarancji są dwie rubryki -pompa jako ochrona -zawur termostatyczny . Czy pompa w takim przypadku będzie dobrym rozwiązaniem. Dziękuję z góry .
mkaczko Opublikowano 1 Stycznia 2020 #84 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Pompe uruchamiac bedzie sterownik albo na stale bedzie pompa tloczyc Zawor termostatyczny stale pilnuje temp. Powrotu u rodzicow mam esbe vtc 55 stopni, dziala wysmienicie Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.