drewniak Opublikowano 26 Lipca 2015 #1 Opublikowano 26 Lipca 2015 Witam, przerobiłem kocioł gs żubr 20kw na ds. Poprzednie wymiary rusztu to 65 cm x38cm. Obecnie jest 30 cm x 38 cm. Palniki wielkości 17cm x 4cm, 17cm x 3cm i 17cm x 2cm. Jakie obecnie mogą być moce tego kotła zmieniając odpowiednio wielkość palników. Czy będzie to zależało od przekroju palnika(dyszy)
sambor Opublikowano 26 Lipca 2015 #2 Opublikowano 26 Lipca 2015 Praktycznie można określić moc kotła (paleniska) przez określenie ile wagowo spala drewna w 1 godzinę. Spala np 5kg x energia ze spalenia 1kg - dla suchego ok 4kWh/kg energia uzyskana = 20kWh/1h= 20kW x sprawność odbioru ciepła ok 0,65-0,7 . Dla tego przypadku 13-14kW. Tylko drewno musi być naprawdę suche. Podobnie można dla węgla - tylko trzeba znać kaloryczność węgla i przeliczyć na właściwe jednostki.
drewniak Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor #3 Opublikowano 27 Lipca 2015 Dzięki za podpowiedz, tego nie wiedziałem. Wydaje mi się że w takim razie mocno zmniejszyłem moc bo 5 kg drewna nie spalę w 1godz. Teraz na cwu 5-6kg pali mi siē 2-3 godz. Napewno zależy to jeszcze od intensywności palenia. Pewnie zimą spalanie będzie intensywniejsze. Te 2-3 godz palē spokojnie ale bez kiszenia, dymu brak ,spala siē gaz drzewny,słychać furkot i syczenie płomienia. Drewno jest raczej suche, 3-ci rok sezonowane na wolnym powietrzu. Pozdrawiam!.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.