aniacz Opublikowano 20 Lipca 2015 #1 Opublikowano 20 Lipca 2015 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! Czy jest jakiś sposób alby wyznaczyć moc grzejnika na podstawie jego wymiarów? mowa jest o grzejnikach płytowych.
sambor Opublikowano 20 Lipca 2015 #2 Opublikowano 20 Lipca 2015 Tylko przez porównanie z danymi katalogowymi producentów grzejników. Dodatkowo istotnym parametrem jest tem zasilania i temp w pomieszczeniu. PS Studenci mają teraz wakacje
aniacz Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor #3 Opublikowano 20 Lipca 2015 Tyle, że nie znam typu i mocy danych grzejników... Budynek chyba był robiony kiedyś "na oko" a moim zadaniem jest sprawdzić czy grzejniki te będą wystarczające przy parametrach niższych... po remoncie instalacji... stąd moje pytanie. Z grzejnikami żeberkowymi sprawa jest prosta, myślałam, że płytowe tez można jakoś "przeliczyć" by poznać orientacyjnie ich moc. PS: Nie jestem studentką :) Rozumiem, że już w każdym wpisie będę sprowadzana do "niższego poziomu". Dobrze, że mam jeszcze na tyle odwagi by się pytać i nie popełniać błędów :P Pozdrawiam :)
sambor Opublikowano 20 Lipca 2015 #4 Opublikowano 20 Lipca 2015 To nie tak - trzeba pomierzyć grzejniki oraz znać liczbę płyt grzejnych i podpasować jak najbardziej podobne z katalogu np Purmo lub Kermi. Wtedy wiesz co i jak dla mocy znamionowej, aby przeliczyć to dla innych temperatur zasilania trzeba znać wsp korekcyjny - też z tych katalogów. Ja zacząłbym od Purmo. Dokładnie tak samo jest z grzejnikami żeberkowymi. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.