Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Na Jakiej Wysokości Mocować Deflektor

Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano

a i jeszcze jedno kiedy termostat wyłączy pompę C.O piec po paru minutach z 52 stopni dobija nawet do 65stopni ale tym sie nie przejmuje.

To jest wynik braku optymalnego sterowania i stalej pracy pompki. Wzrost temperatury w spoczynku to duza moc i brak przeplywu przez kociol. Duza moc jest potrzebna w przypadku uruchomienia pompki. Kociol jest wtedy zalewany  duza iloscia zimnej wody. Gdybys moc zmniejszyl mialby problemy ze wzrostem temp. No i to jest to, ze spalanie masz jakie masz.

Opublikowano

W sterowniku ST580 z PID termostat może obniżyć temp. Na zaworze 4D , temp. Kotła oraz załączyć pompę lub wyłączyć. Dowolnie- u mnie obniżenie temp. Kotła i wyłączenie pompy skutkuje poceniem kotła- smolenie

Opublikowano

VISITOR jak słyszę o stałej pracy pompy to mnie szlak trafia niby gdzie miał bym zaoszczędzić ten opał jak pompa pracuje cały czas wytłumacz mi to natomiast w moim przypadku na przykład dziś na dworze ciepło termostat załączył pompę o godz. 6-stej rano piec chodził 40 min nagrzał do zadanej na termostacie pokojowym 22,8 stopni i wyłącza pompę piec stoi cały dzień aż do godz 21-wszej

Gość Visitor1230
Opublikowano

Spoko. Jak sobie zamontujesz mieszacz z pogodowka to zajarzysz o czym mowie. Powiem tylko tyle, ze dzieki takiemu zestawowi zszedlem ze spalaniem z 3,5 Tony do 1800 kg. A po ociepleniu chalupki pod koniec ostatniego lata do 1300 kg. A zeby jeszcze bylo smieszniej, przy ustawieniu stalej temperatury cala dobe.

Opublikowano

visitor bez obrazy ale uważam ze żadna elektronika jakieś tam siłowniki czy mieszacze nie mierniejsza zużycia opału bo i tak musisz zagrzać tą wodę w całej instalacji żeby ci ogrzać chatę a elektronika czy coś innego ci nie nagrzeje,chyba ze się mylę,w takim razie opisz teoretycznie jak to działa,ze są aż takie oszczędności z 3,5 Tony do 1800 kg.....

Opublikowano

Mylisz się.

Już chyba tu w jakimś wątku pisałem, kiedyś dom ogrzewał śmieciuch. Na sezon było kupowane 3 tony węgla ( ok 1000zł/t ) plus min. 2 metry drewna i taki zapas starczał na styk.

Teraz jest kocioł z podajnikiem+porządny sterownik+mieszacz sterowany pogodowo i na sezon potrzeba max 2,5 tony ( 650zł/t) pomimo że w kotle pali sie całą dobę a nie jak w poprzednim kotle.

Gość Visitor1230
Opublikowano

visitor bez obrazy ale uważam ze żadna elektronika jakieś tam siłowniki czy mieszacze nie mierniejsza zużycia opału bo i tak musisz zagrzać tą wodę w całej instalacji żeby ci ogrzać chatę a elektronika czy coś innego ci nie nagrzeje,chyba ze się mylę,w takim razie opisz teoretycznie jak to działa,ze są aż takie oszczędności z 3,5 Tony do 1800 kg....

Zadaj sobie trud i przeczytaj ten arykul. Zwlaszcza czesc o stalym grzaniu.

http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-ogrzewac-by-sie-ogrzac/

Dokladniej mowiac z 3,5 Tony zszedlem na 2,2 dzieki wstawieniu mieszacza sterowanego elektronika. Dalsze oszczednosci wynikaja ze stoniowego docieplenia. Czyli strop i sciany. W tym sezonie grzewczym spalilem 1,3 Tony.

Jezeli wroce do obnizen nocnych, zdemontuje mieszacz i sterowanie, wroce do spapranej instalacji przez pseudofachowcow, i bede tak jak kiedys sterowal praca pompki termostatem pokojowym to spale jakies 2,5 Tony. Bo juz ocieplenia nie bede zrywal.

Edit:

Wiem ze ciezko uwierzyc. Sasiedztwo tez lypie na mnie oczami. Z komina mi nic nie leci i dziwnie sie patrza jak im mowie ze mam non stop ponad 22 stopnie w domu. Wiekszosc podejrzewa, ze oszczedzam i siedze zima w kufajce przy 16 stoniach.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

TIMON  czy grzejąc tylko CWU trzeba zmieniać ustawienia czy pozostawić i nic nie kombinować. bo w tej chwili i tak prawie piec stoi w podtrzymaniu a w podtrzymaniu podaje 5sek co 12 min.po godzinie praca jakieś 4 cykle i piec przechodzi w podtrzymanie i tak w koło..........

Opublikowano

ja u siebie nie zmieniam nic

warto jedynie skontrolować podtrzymanie żeby nie przesypało żaru do popielnika, ponieważ to co w zimie jest dobre w podtrzymaniu w lecie może nie być odpowiednie

• 3 lata później...
Opublikowano

Timon 120777 witam pytanie i prosba do ciebie,gdzieś na forum kiedyś wyczytałem ze masz podłączoną  rurę na wyjściu i powrocie coś na zasadzie 3D czy mógłbyś opisać jak to masz zrobione.............

Opublikowano

A tak jak na ponizszych fotkach- rura pex  16 chyba wychodząca z rury zasilającej i wedrująca sobie do rury powrotnej i do tego zawórem kulowym reguluję ilośc przepływającej wody zależnie od temperatury powrotu

post-32729-0-72091600-1348599006_thumb.jpgpost-32729-0-60674900-1348599016_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki za odzew, w moim przypadku nie mam żadnych zaworów mieszających, choć teraz wiem że by się przydał,ale za dużo przeróbki a to wiąże się z kosztami najtaniej i najszybciej to tak jak u ciebie Timon nie zapytałem jak to zdaje egzamin.....

Opublikowano

zdaje bardzo dobrze. jak mam otwarty na maksa zawór kulowy to mam temperaturę powrotu niższą o 4-5stC od temp zasilania. no chyba że na dworze -30stC to wtedy różnica jest większa ale i na zasilaniu jest wtedy podniesiona więc jest stale na w miarę bezpiecznym poziomie około 40stC.

Mam jednak mały domek. w dużym może być potrzebna większa średnica żeby domieszało odpowiednią ilośc gorącej wody

Opublikowano

nie wiem jak duży masz układ ale sugeruję dać ciut większą średnice rury w tym obiegu i ewentualnie regulowac przepływ zaworem kulowym. mój układ ma małą pojemnośc i taka średnica jest ok ale w dużym może byc niewystarczająca

Opublikowano

Na dniach będę podobnie robił z tym że spróbuje wykorzystać miarkownik ciagu , jest wala się tylko A tak moze się przyda do czegoś . Jak się nie uda to zostanie reczne ustawianie . Mój plan polega na tym by dac trójnik tuż przy kotle w nim miarkownik i to polaczyc z zaworem na krótkim obiegu . Na wszelki nie wielki wypadek będą tam dwa zawory obok siebie :) .starym piecykiem sterowal calkiem sprawnie wiec tu nie powinno byc wiekszych problemów . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.