AntekBoryna Opublikowano 11 Kwietnia 2015 #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Spotkałem się z opnią, że lepiej kupić uzywany bojler nierdzewny niż nowy za 1000 zł. Chodzi o taki zasobnik o pojemności 150 - 200 litrów. Czy to prawda? Czy bojler nierdzewny jest nie do zdarcia? Będzie służył np 50 - 100 lat? Co jeśli ma się bardzo twardą wodę? Dużo kamienia. Czy bojler nierdzewny się nie załatwi?
Vlad24 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 One boją się wody chlorowanej, a nie twardej.
AntekBoryna Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Ale taki boiler używany chyba trudno sprawdzić? Czy w DE chlorują wodę? Większość używek jest z niemiec. Ludzie wywalają bo zamontowali kolektory i chcą II wężownice.
pigmey6 Opublikowano 1 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Witam, Podnoszę temat - na dniach (a nawet już teraz) muszę kupić bojler CWU. Za jakieś 650zł mogę mieć Kospela dwupłaszczowego, emaliowanego. Za około1200zł z kolei mogę kupić używanego Viessmann'a z nierdzewki (z wężownicą). No i mam dylemat - z jednej strony nasłuchałem się opinii o emaliach i ich stosunkowo niewielkiej żywotności, z drugiej - o "nieśmiertelności" bojlerów z nierdzewki. I bądź tu teraz mądry...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.