Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kto Smaruje Ten Jedzie.

baca350

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do wszystkich dymiarzy, smolarzy, i innych napaleńców!!

Dzisiaj wymieniłem osłony drzwiczek w Viadrusiie U 22[po 6 latach] i dokonałem tego na luziku gdyz wszystkie śrupki [] puściły od jednego strzału !!

Czy posród szaleńców tego forum komuś sie udał taki wyczyn by poodkręcać organy kotła bez rozlewu krwi i przekleństw, bez rozwiercania zerwanych śrubek ??

A jeśli tak, to jak tego dokonał, czy stosował jakie zaklęcia albo groźby karalne w stosunku do kotła [ kotła - cipaki, nie PIECA !! ] ???

Bo ja tak.

Zastosowałem po zakupie demontaz transportowy do piwnicy i odkręciłem co sie dało aby było lżejsze. Przy montazu skręciłem WSZYSTKO na smar miedziany .

Groźby karalne tez były oraz siebie też naoliwiłem. Oraz serdecznego przyjaciela Kaziuka co kręcił głowa na moje sztuki z kotłem.

Nie wnikając w szczegóły polecam wszystkim takie zabiegi bo po latach sie przydaje. A czas szybko biegnie. Hej!

Opublikowano

Zwłaszcza to naoliwienie siebie... :)

Opublikowano

Nie ma się z czego śmiać.

Jest sporo kotłów zasypowych, gdzie drzwi zamyka się śrubą, w instrukcjach często jest zalecenie o smarowaniu gwintów.

Tak samo powinno się postępować w przypadku klamek zamykanych na jakimś pręcie czy innym zawiasie.

Zawiasy, gwinty, śruby okresowo powinno się smarować. W innym wypadku wycieracie gwinty lub pręt na którym zamyka się dana klamka.

Opublikowano

Ależ ja się wcale nie śmieję. Temat podany bardzo rzeczowo chociaż z jajem, bowiem Święta to były, więc świątecznie odpisałem.

Niejaki Last Rico twierdził, że jedynym smarem, który sprawdza się w przypadku mechanizmów pracujących w zapylonej atmosferze kotłowni jest suchy smar teflonowy, bowiem nie kleją się do niego cząstki korundu, czyli składnika popiołu. Oczywiście nie tyczy się to śrub osłon czy innych ekranów, odkręcanych okazjonalnie, bo w te gwinty pyły nie "wchodzą".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.