marcin25 Opublikowano 21 Marca 2015 #1 Opublikowano 21 Marca 2015 Witam. Odrazu mowie ze jestem laikiem w tym temacie wiec prosze o wyrozumialosc. Od poczatku, chce odnowic lazienke i pozbyc sie naczynia wzbiorczego ktore podlaczone jest do grzejnika w lazience. Moje pytanie do obeznanych w temacie gdzie moge przeniesc naczynie,czy moze byc gdzies kolo pieca w piwnicy???domyslam sie ze na poddaszu moglby byc ale mowie odrazu ze poddasze tez bedzie do remontu i nie chcialbym go tam... jest jakies inne rozwiazanie???
Gość Digitrax Opublikowano 21 Marca 2015 #2 Opublikowano 21 Marca 2015 Możesz zainstalować zbiornik bezpośrednio nad kotłem ale wtedy musisz dołożyć wymiennik płytowy ciepła + pompę + naczynie przeponowe.
Paweł26 Opublikowano 21 Marca 2015 #3 Opublikowano 21 Marca 2015 Wymiennik wraz z pompa i przepona to spory wydatek,w przypadku otwartego układu taniej wyjdzie umieścić naczynie na poddaszu/strychu.
marcin25 Opublikowano 21 Marca 2015 Autor #4 Opublikowano 21 Marca 2015 Wlasnie nie chcialbym ponosic jakichs strasznych kosztow z tym zwiazanych,strych tez nie bardzo wchodzi w gre bo w przyszlosci bedzie zagospodarowany i znow bede myslal co z tym naczyniem zrobic. Moze jakies inne propozycje????
majschi Opublikowano 21 Marca 2015 #5 Opublikowano 21 Marca 2015 Witam Niestety innej możliwości nie ma. Jeśli instalacja ma działać w układzie otwartym to naczynie musi być w najwyższym jej punkcie. Jeśli chcesz pozbyć się naczynia z góry instalacji to trzeba ją zamknąć, czyli wymiennik albo kocioł do instalacji zamkniętej.
marcin25 Opublikowano 21 Marca 2015 Autor #6 Opublikowano 21 Marca 2015 Jestem zainteresowany kotlem mpm,chociaz to przyszlosc ale nie wiem jak odlegla bo koszty remontu rosna!mpm moze chyba dzialac w ukladzie zamknietym?Wiec w takiej sytuacji puki poddasze jest nie remontowane,najlepiej bedzie wlasnie tam je umiescic. Skoro ma byc na poddaszu,to nasowa mi sie kolejne pytanie czy nie zamarznie tam nic???poddasze jest nie ogrzewane i jest tam bardzo zimno! Co oprocz pieca bedzie potrzebne do zamkniecia ukladu??
Gość Digitrax Opublikowano 21 Marca 2015 #7 Opublikowano 21 Marca 2015 Do zamknięcia układu obecnie potrzebujesz: - wymiennik płytowy, który połączy układ zamknięty (mieszkanie) z układem otwartym kotła - pompa obiegu kotłowego + filtr , która wtłoczy wodę z kotła do wymiennika i np zbiornika CWU - wystarczy 40 - naczynie przeponowe - pojemność do policzenia zależna od ilości wody w obiegu CO - zawór bezpieczeństwa - do układu zamkniętego, zainstalowany np przy naczyniu przeponowym Dojdzie kilka zaworów odcinających kulowych i rur. Zaleta tego układu jest to, że naczynie masz w kotłowni a tam ono nigdy nie zamarznie i masz wysoką temperaturę na powrocie kotła.
marcin25 Opublikowano 21 Marca 2015 Autor #8 Opublikowano 21 Marca 2015 Ale gdybym teraz naczynie zainstalowal na strychu to jest ryzyko zamarzniecia??? No i co z tym wymiennikiem plytowym,czy to jest potrzebne???
Gość Digitrax Opublikowano 21 Marca 2015 #9 Opublikowano 21 Marca 2015 Jeżeli na strychu bywa temperatura poniżej zera to tak, może zamaznąć. No chyba, że naczynie podłączysz do kotła 3 rurami: wzbiorcza, bezpieczeństwa, przelewowa i wykonasz połączenie cyrkulacyjne przy naczyniu to nie zamarznie. Rury te nie mogą mieć przekroju mniejszego nić 25 mm i wtedy wymiennik nie jest potrzebny.
AntekBoryna Opublikowano 24 Marca 2015 #10 Opublikowano 24 Marca 2015 Niepakuj się w płytowy wymiennik ciepła jak masz tylko jeden kocioł węglowy, nie potrzebny wydatek i dodatkowe zużycie prądu! Wymiennik płytowy na starej instalacji zajdzie brudem w mig. Zastosuj jw. wyrównawczy na dachu + obieg choć tak naprawdę jak dom jest zamieszakły to nie musi być obiegu bo na strychu i tak na 99% nie masz poniżej zera nawet w największe mrozy no ale bezpieczeństwo najważniejsze...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.