kupfer Opublikowano 9 Sierpnia 2015 #26 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Witam. Wyobraź sobie drogi kolego piachoo,że posiadam ów maleństwo kociołek na drewno mocy 8-10 kw. + bufor 1000 l. +140 bojler cwu +instalacja :D i powiem ci na ucho że po drugim załadunku w zimie strach podłożyć=min. 80 st. w całym układzie :D . Do tego stara chata ok. 120 m 2 nie ocieplona,strach pomyśleć o nowej.Z problemem "fachowców" w tym kraju się z tobą zgadzam,bufor to dla większości czarna magia ;) ,ale mamy fora tu i szczególne na ten temat na muratorze,więc nie ma problemu nabyć wiedzy. Rażące jest to,że nawet mądrzy ludzie w tym temacie propagują podobne opowieści do twoich :o .Bufora się szybko nie nabija(nabić możesz sobie guza),bufor jest po to aby odebrać nadmiar energii=ciepła,wyprodukowanego w danym momencie przez kocioł pracującego na optymalnych parametrach.Kocioł i bufor muszą być również dopasowane=twoje 25 kw. zagrzeje bufor w 3-4 godz. bufor 1000 l. i co dalej? :blink: ,min. 20 godz. musi on zapewnić ciepło w zimie,w nowej chacie możliwe w mojej na pewno nie :D .Kocioł musi jak najdłużej grzać= duża komora załadunkowa,jednocześnie mieć małą moc i rozsądnie dobrany bufor,lepiej za duży niż za mały i podstawa super ocieplony,ale to nie takie proste jak zauważyłeś. Po 12 latach użytkowania bufora i roku kotła DS małej mocy doszedłem do wniosku że dopiero drugi bufor 1000 l.=razem 2000 l.,będzie komfortem palenia co 2 dzień przy temp. nie niższych niż -10 st.,w okresie wiosna-jesień co 3 dni,ale wtedy kocioł będzie grzał prawie całą dobę=3- 4 załadunki. Pozdrawiam.
pigeon8 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 #27 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Kupfer jak możesz to naszkicuj jak wyglada twój uklad. W jaki sposób masz z pięty kociol z buforem
kupfer Opublikowano 9 Sierpnia 2015 #28 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Witaj pigeon8. Tu już było jak u mnie wygląda: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18807-piec-na-drewnobuforcwu-czy-taki-uk%C5%82ad-zadzia%C5%82a/ Kocioł spięty z buforem w prosty sposób,może być "nabity" grawitacyjnie i poprzez pompę,normalnie grawitacyjnie dopiero powyżej 85 st. na kotle pompę uruchamia zwykły termostat przylgowy w celu zabezpieczenia kotła przed przegrzaniem. Pozdrawiam.
pigeon8 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 #29 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 a jaką masz markę kotła napisałeś że masz ds o mocy 8 - 10kW. Jakim drewnem palisz i jak dług pali się jeden zasyp.
kupfer Opublikowano 10 Sierpnia 2015 #30 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Witam. Mój kocioł też już był np. tu: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18111-szybkie-rozpalanie-w-kotle/page-7 albo tu na stronie producenta: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8615-kocio%C5%82-w%C5%82asnej-produkcji-wasza-opinia/page-94 Drewno obecnie większość sosna,min. 3 letnie=ekstremalnie suche. Zasyp pali się w zależności od gatunku drewna i grubości polan od 5-9 godz. Pozdrawiam.
pigeon8 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 #31 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 jakie wymiary ma twoja komora załadowcza,
kupfer Opublikowano 11 Sierpnia 2015 #32 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Witam. 40 x 26 x 95 cm. Pozdrawiam.
piachoo Opublikowano 13 Sierpnia 2015 #33 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 W dniu 9.08.2015 o 14:32, kupfer napisał(a): (...)twoje 25 kw. zagrzeje bufor w 3-4 godz. bufor 1000 l. i co dalej? :blink:(...) ...i dalej... w kotle się wypali, a zmagazynowana energia w buforze (lepiej tu nazwać: akumulatorze) będzię ogrzewać dom. Jak energia się będzie wyczerpywać należy rozpalić ponownie w kotle. Duży zbiornik akumulacyjny w połączeniu z dużym kotłem da Ci komfort cyklicznego palenia raz na kilkanaście godzin. Przy ciągłym paleniu tak dużym kotłem z buforem 1000l przy minimalnym odbiorze ciepła (bo zapotrzebowanie budynku na poziomie kilku kwh) zagotowałoby wodę w instalacji tyle że... ja nie pisałem o ciągłym paleniu. Różnica między Twoim a moim rozwiązaniem jest taka, że przy przewymiarowanym piecu (w stosunku do zapotrzebowania budynku na ciepło) nawet w największy mróz palisz cykicznie z przerwami (a jak długimi to zależy od wielkości zbiornika), a nie biegasz do kotłowni dokładać co kilka godzin by paliło się ciągle. Cytat (...)i powiem ci na ucho że po drugim załadunku w zimie strach podłożyć=min. 80 st. w całym układzie(...) Twój kocioł 10kW potrzebuje dwóch załadunków by zagrzać instalacje. A ile potrzebuje na to czasu. W moim rozwiązaniu kocioł 23kW (zakładając że pomieści 2 razy tyle opału co kocioł 10kW) zrobi to samo jednym załadunkiem i o połowę krótszym czasie). W zaproponowanym przeze mnie rozwiązaniu zbiornik stanowi swego rodzaju akumulator energii (szybkie ładowanie -> powolne rozładowywanie). W twojej instalacji zbiornik pełni funkcję buforową - kocioł grzejąc ciągle z mocą nominalną 10kW całą wyprodukowaną energię oddaje na ogrzanie domu (zapotrzebowanie budynku 10kW). Kiedy zapotrzebowanie budynku na ciepło spadnie - nadmiar przejmie bufor (który do tej pory był nienaładowany, bo całe ciepło szło na ogrzanie budynku). Używając analogi do energii elektrycznej Twoje rozwiązanie wygąda tak (straty pomijam): Ciągle pracująca prądnica 100W podłączona do akumulatora do którego podłączono również 100W żarówkę nigdy go nie naładuje bo całą energię pobiera żarówka (po odłączeniu prądnicy żarówka natychmiast zgaśnie) - problem szeroko znany właścicielom "maluchów" po wprowadzeniu obowiązku jazdy ze światłami 24/h - wiecznie niedoładowany akumulator. Moje rozwiązanie to pracująca okresowo prądnica 200W + duży akumulator + żarówka 100W. Szybkie naładowanie pojemnego akumulatora dużą prądnicą i powolne rozładowywanie go żarówką. Akumulator możesz doładowywać kiedy Ci pasuje. Ot cała filozowia... Uprzedzając pytanie co będzie wyłączać tą moją prądnicę (czyli kocioł) gdy akumulator (zbiornik) będzie w pełni naładowany, odpowiadam: regulatorem będzie jedorazowy wsad opału który wytworzy maksymalnie tyle energii ile będzie mógł pomieścić akumulator (zbiornik). Twoje i moje rozwiązanie to dwie różne koncepcje. U Ciebie zbiornik (bufor) ma odebrać nadmiar ciepła gdy na zewnątrz zrobi się ciepło, u mnie zbiornik (akumulator) ma ciągle ogrzewać dom przy okresowym doładowywaniu go. Cytat (...)80 st. w całym układzie(...) Jeżeli na grzejnikach masz taką samą temperaturę co w zbiorniku (buforze) to tylko potwierdza, że dyskutujemy o zupełnie różnych rozwiązaniach. Pozdrawiam.
kupfer Opublikowano 13 Sierpnia 2015 #34 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Witam. O wszechwiedzący teoretyku piachoo. Bądź łaskaw przeczytać moje ostatnie posty,możesz też zabawić się w detektywa,bo trochę tych postów już natrzaskałem :D ,zanim zaczniesz teoretyzować ile kw mi potrzeba. Tak na marginesie w największe mrozy palę również w kominku,bo ciepła z kaflaka nie zastąpi żadne ogrzewanie IR, konwekcyjne typu grzejniki możesz całkiem zapomnieć ;),więc nigdy nie ma większego zapotrzebowania niż 7 kw.,przez co najmniej 3/4 sezonu 3-5 kw. Dodatkowo kocioł waldii jest tak zbudowany że po 12 -16 godz. przerwy w paleniu następuje ponowne rozpalanie bez zapałki,bądź zapalniczki,wystarczy przerusztować,ale ty lubisz się bawić zapałkami,to życzę dużo zabawy :D Teraz coś kumasz?,jeśli nie to lepiej się nie wypowiadaj na temat czegoś o czym nie masz za wiele pojęcia ;) . Pozdrawiam.
piachoo Opublikowano 13 Sierpnia 2015 #35 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 W dniu 13.08.2015 o 11:34, kupfer napisał(a): Tak na marginesie w największe mrozy palę również w kominku(...) ...dołóżmy jeszcze jakąś farelkę i grzałkę elektryczną do bufora i się okaże że wogóle nie potrzebujesz kotła w Twojej instlacji ;) ... Kończąc moje teoretyzowanie dodam tylko że opisywana przez mnie instalacja z przewymiarowanym (jak na zapotrzebowanie budynku w którym działa) kotłem i duuużym buforem istnieje w rzeczywistości i funkcjonuje całkie dobrze, ale co ja teoretyk z marnymi 7 postami mogę wiedzieć... Kończmy ten off topic bo tematem jest: " jaki kocioł na drewno". Pozdrawiam.
kupfer Opublikowano 13 Sierpnia 2015 #36 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Co tu ma ilość postów wspólnego z buforem :( ,fakt natrzaskałem tego,ale zaczynam się ograniczać :D .Drogi kolego mój poprzedni kocioł GS 25 kw. również grzał 11 lat bufor,ale czasem bywało że wrzuciłem 1 klocek za dużo i pompa mieliła wkoło przy 90 st. i też funkcjonowało.Zawsze przewymiarowany kocioł ma większe straty ciepła i można szybciej bufor przegrzać,a zapotrzebowanie na ciepło oblicza się z reguły dla temp.-20 st. t.j. średnio 20 dni w roku,sezon grzewczy ma jednak ok. 200 dni,ale co ci będę tłumaczyć,twoja sprawa jak palisz,ja staram się w miarę ekonomicznie.Uważam temat za zakończony. Pozdrawiam.
luczyw Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Autor #37 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Czytam wasze wypowiedzi i kolega "piachoo" bardziej do mnie trafił więc kocioł jaki kupiłem ma właśnie 25kW do tego bufor 1000L i pompa powietrzna 300L którą w zimę będzie nabijał kocioł. Doszedłem do wniosku, że nawet jeśli okaże się, że kocioł jest przewymiarowany to będzie można zmniejszyć jego moc dodając szamot, a komora załadowcza zostaje większa ;-) niż np. w kotle 12kW
piachoo Opublikowano 14 Sierpnia 2015 #38 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Jaki kocioł kupiłes (producent/model)? Nie dało rady zainstalować większy bufor? Przy 25kW zbiornik 2000l byłby optymalny. Jaka pojemność komory załadowczej?
luczyw Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor #39 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 MPM DS 25kW - komora załadowcza - 750x250 (78dm3), chciałem taki bufor zainstalować ale nie udało mi się znaleźć takiego który by się zmieścił... kotłownia ma tylko 230cm wysokości... ten 1000L wchodzi z luzem kilku cm..
luczyw Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor #41 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Też może nie wejść, zobaczymy jak wszystko ustawią w kotłowni, to może w przyszłości uda się dołożyć dodatkowy bufor ;-)
Misiekfu Opublikowano 2 Września 2015 #42 Opublikowano 2 Września 2015 Witam! Pozwoliłem podpiąć się pod temat bo mam podobną sytuację jak autor. Wynik otrzymany z Ciepła Właściwego : http://cieplowlasciwie.pl/wynik/uir W domu ogrzewanie 100% podłogówka ( + drabinka na ręczniki w łazience ). W kotłowni wymyśliłem sobie kocioł + bufor ( myślałem o 1000l ale myślę że i większy by się zmieścił tylko nie wiem czy jest taka potrzeba) no i właśnie z doborem kotła mam największy problem. Po przeczytaniu masy opinii najbardziej podpasował mi Defro Optima Komfort ( myślałem o 20 kW). Dużo czytałem też o kotłach dolnego spalania ale nie wiem czy do takiej konfiguracji kotłowni i do rodzaju paliwa jakim będę palił ( 80% drewno do którego mam łatwy i tani dostęp oraz 20% węgiel) będzie to lepszy wybór. Mam też problem jak rozwiązać kwestię c.w.u.(w planach jest powietrzna pompa ciepła ale ze względów finansowych ten zakup musimy na razie odłożyć) aby nie rozpalać w lecie co dziennie na ciepłą wodę ( 3 osoby w domu). Myślałem aby wykorzystać do tego bufor tylko nie wiem czy ma to sens i jak by to działało. Najbliżej jestem do rozwiązania tego w ten sposób że stawiam osobny zasobnik na c.w.u. ok 200l. Proszę was o opinię na temat wizji mojej kotłowni no i najważniejsze na chwilę obecną pomoc w doborze odpowiedniego kotła. ps. W razie czego w zapasie jest jeszcze kominek z DGP.
pigeon8 Opublikowano 2 Września 2015 #43 Opublikowano 2 Września 2015 Kocił górnego spalania nie nadaje się do efektywnego spalania drewna, a rozpalanie niem od góry gdzie drewno byle jak sie poukłada w komorze spalania jest uciążliwe i trudne.
Sitepres Opublikowano 7 Września 2015 #44 Opublikowano 7 Września 2015 Autorze tego tematu z niecierpliwością czekam na testy zakupionego przez ciebie kotła MPM 25kW sam niedługo będę stał przed zakupem kotła. Brałem pod uwagę jak na razie kotły zagazowujące o mocy 20-25kW Attack bądź Atmos połączone z buforem 1500L ale z tego względu, że mam dostęp do odpadów tartacznych do może okazać się lepszym rozwiązaniem właśnie kocioł DS. Także proszę o informacje po sezonie bądź w sezonie jak się sprawuje kocioł z buforem 1000L.
luczyw Opublikowano 7 Września 2015 Autor #45 Opublikowano 7 Września 2015 Cześć, Niestety dopiero w tym tygodniu składają mi kotłownię... Mam nadzieję, że w pod koniec tego tygodnia uda mi się go odpalić;-) po pierwszym odpaleniu postaram się coś napisać chociaż pewnie nie wiele to wniesie ;-)
pigeon8 Opublikowano 7 Września 2015 #46 Opublikowano 7 Września 2015 wrzuć schemat jak będzie podłączony kocił do bufora
Sitepres Opublikowano 8 Września 2015 #47 Opublikowano 8 Września 2015 Panowie to w takim razie co będzie bardziej opłacalne kocioł zagazowujący czy dolnego spalania jeśli różnica cenowa między nimi to 1200zł (droższy oczywiście zagazowujący)? Oba kotły max wydajność 25kW.
kupfer Opublikowano 8 Września 2015 #48 Opublikowano 8 Września 2015 Witam. Muszę się uruchomić,bo nie wyrabiam z tą propagandą kotłów HG ;) . Po pierwsze primo kocioł HG nie ma wiele wspólnego ze zgazowaniem,to namiastka zgazowania=płaszcz wodny w komorze zał. :D Tu konkrety: http://www.zamer.com.pl/main.php?fid=359&pg=10&id_lang=0,albo tu; http://www.syngasburner.eu/pl/zgazowanie-biomasa-odpady Po drugie primo ;) ,każdy kocioł HG to DS,każdy DS będzie HG,jeśli posiada ceramiczną komorę dopalającą z osobną dyszą PW ;) Pozdrawiam.
spioch Opublikowano 9 Września 2015 #49 Opublikowano 9 Września 2015 Odpady tartacze pewnie trzeba wysezonować i to pewnie jest najwyżej sosna/świerk. Do HG raczej liściaste twarde wysezonowane odmiany drewna.
Sitepres Opublikowano 9 Września 2015 #50 Opublikowano 9 Września 2015 Co sądzicie o tym kotle http://www.euro-shopy.pl/atmos-d21/ lepszy niż MPM czy gorszy? Cena taka sama z tym, że Atmos ma spirale chłodzącą i sterwnik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.